Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαρωνία των Καλαβρύτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βαρωνία των Καλαβρύτων ήταν μεσαιωνικό κρατίδιο (1209 - 1295) όπου ιδρύθηκε σαν υποτελές στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Πρωτεύουσα της Βαρωνίας ήταν η μεγαλύτερη πόλη του φέουδου τα Καλάβρυτα όπου πήρε και το όνομα της.

Το 1209 με την δημιουργία από τον Γουλιέλμο Σαμπλίτη του Πριγκιπάτου της Αχαΐας το νέο κράτος χωρίστηκε σε φέουδα, Βαρωνίες και τιμάρια που δόθηκαν σε ιππότες. Η υψηλή Βαρωνία των Καλαβρύτων δόθηκε στον Φράγκο ιππότη Όθωνα του Τουρναί (Othon de Tournay) με 12 τιμάρια.

Τὸν μισὲρ Ὄτον ντὲ Ντουρνᾶ ἐπρόνοιασεν ὡσαύτως νὰ ἔχῃ τὰ Καλάβρυτα καὶ φίε δέκα καὶ δύο.

— Χρονικό του Μορέως

Η βαρωνία ήταν ορεινή και συνόρευε με τις βαρωνίες της Άκοβας, της Χαλανδρίτσας και της Βοστίτσας. Ο Οθων έχτισε κάστρο-κατοικία μετά τα σημερινά Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο, ερείπια του οποίου διασώζονται και σήμερα, γνωστό ως Κάστρο των Καλαβρύτων ή Κάστρο της Ωριάς. Μετά τον Όθωνα, βαρώνος ήταν ο γιος του Γοδεφρείδος ντε Τουρναί (Geoffroy de Tournay) (1263-1278). Η Βαρωνία καταλήφθηκε από τον βυζαντινό στρατό την περίοδο βαρονίας του Γοδεφρείδου, μετά την ήττα των Φράγκων στη Μάχη της Πελαγονίας όπου ήταν η αφετηρία για την σταδιακή ανακατάληψη των χαμένων βυζαντινών εδαφών. Τον τίτλο του βαρώνου των Καλαβρύτων έφερε τιμητικά και ο γιος του Γοδεφρείδου Ιωάννης ντε Τουρναί που υπήρξε παράλληλα και βαρώνος της Γρίτσενας. Σύμφωνα με τον A. Bon, μετά την ανακατάληψη των Καλαβρύτων από τους βυζαντινούς η βαρωνία της Γρίτσενας πέρασε στα χέρια των βαρώνων των Καλαβρύτων ως αποζημίωση για τα εδάφη που έχασαν[1].

Βαρώνοι των Καλαβρύτων
Οίκος Τουρναί
1209- 13ος αιώνας
Βαρώνος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια
Όθων ντε Τουρναί 1209-
Γοδεφρείδος ντε Τουρναί 1263-1278
Ιωάννης ντε Τουρναί ; - 1295

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]