Λουδοβίκος της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος
Louis of Burgundy.jpg
Προκάτοχος Φίλιππος Α΄ του Τάραντος
Διάδοχος Ιωάννης της Γραβίνας
Γέννηση 1297
Θάνατος 2 Αυγούστου 1316 (19 ετών)
Ήλιδα, Ελλάδα
Σύζυγος Ματθίλδη του Αινώ
Πατέρας Ροβέρτος Β΄ της Βουργουνδίας
Μητέρα Αγνή της Γαλλίας, δούκισσα της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Θυρεός του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας

Ο Λουδοβίκος της Βουργουνδίας (Louis de Bourgogne, 1297 - 2 Αυγούστου 1316), πρίγκιπας της Αχαΐας και τιτουλάριος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης, ήταν ο μικρότερος γιος του Ροβέρτου Β', δούκα της Βουργουνδίας, και της Αγνής της Γαλλίας.

Το 1313, συμμετείχε σ' ένα πολύπλοκο σύμφωνο γάμου σχεδιασμένο για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος της φράγκικης Ελλάδας από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού και τους Βουργουνδούς. Τον Ιούλιο του 1313 παντρεύτηκε την Ματθίλδη του Αινώ, διάδοχο του Γουλιέλμου Β΄ Βιλλεαρδουίνου, στην οποία ο Φίλιππος Α' του Τάραντα έδωσε το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο μεγάλος του αδελφός, δούκας της Βουργουνδίας Ούγος Ε΄ τον έχρισε «βασιλιά της Θεσσαλονίκης», τίτλος που είχε η οικογένεια τους από το 1266. Στη συνέχεια έδωσε δείγματα σεβασμού στον Φίλιππο του Τάραντα που ήταν κυρίαρχος του πριγκιπάτου της Αχαΐας και υποψήφιος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης και υποσχέθηκε να τον στηρίξει στην οποιαδήποτε εκστρατεία του για την ανακατάληψη της Πόλης.

Η Ματθίλδη και ο Λουδοβίκος έφτασαν στην Αχαΐα σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους. Η Ματθίλδη έπλευσε απευθείας από τη Μασσαλία στο Ναυαρίνο με 1000 άντρες, ενώ ο Λουδοβίκος μέσω της Βενετίας, εκλιπαρώντας την δημοκρατία για βοήθεια. Ο Φερδινάνδος της Μαγιόρκας, άλλος διεκδικητής του δουκάτου, έφτασε εκεί το 1315 και κατέλαβε την Γλαρέντζα. Όταν έφθασε η Ισαβέλλα, πολλοί ευγενείς, όπως και ο κόμης της Κεφαλλονιάς, τέθηκαν στη διάθεση της (1315).

Ο στρατός της χτυπήθηκε από τον Φερδινάνδο και τους Καταλανούς στο Πικοτίν (1316). Τότε έφθασε και ο Λουδοβίκος, κάνοντας μια ανεπιτυχή απόπειρα να κυριεύσει το κάστρο της Χαλανδρίτσας. Ο Φερδινάνδος δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει το θάνατο στην Μάχη της Μανωλάδας και τέσσερις βδομάδες αργότερα πεθαίνει και ο Λουδοβίκος πολύ πρόωρα. Το χρονικό του Μορέα λέει ότι πέθανε από πυρετό, ενώ τα αντίστοιχα Καταλανικά κείμενα ότι δηλητηριάστηκε από τον κόμη της Κεφαλλονιάς.

Με τον θάνατο του, τα δικαιώματά του στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης και στο πριγκιπάτο της Αχαΐας πέρασαν στον αδελφό του Εύδη Δ΄ της Βουργουνδίας, ο οποίος πιέστηκε να τα πουλήσει στο Φίλιππο Α΄ του Τάραντα. Τελικά τα πούλησε στον Λουδοβίκο Α΄ δούκα του Μπουρμπόν, κόμη του Κλαιρμόν-του-Μποβενσί (Clermont-en-Beauvaisis).