Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκυ ντε Τρεμουίγ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1285
Οικογένεια
Γονείς Ρομπέρτο ντε Τρεμουίγ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βαρώνος της Χαλανδρίτσας

Ο Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ (γαλλικά : Gui de la Trémoille) ήταν Γαλλικής καταγωγής ευγενής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Βαρώνος της Χαλανδρίτσας και ταυτόχρονα βάιλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Καταγόταν από το Τρεμουάιγ (La Trémoille) της Γαλλίας και από οικογένεια με επιφανή πρόσωπα στη Γαλλική ιστορία.

Από το Χρονικό του Μορέως:
Ἐνταῦτα ἔδραμε ὁ καιρὸς κι ἀπόθανε ὁ Μέγας Κύρης,
ὅπου ἦτον μπάϊλος στὸν Μορέαν καὶ μετ᾿ ἐκείνου ἐτέθη
μπάϊλος βικάριος ντζενερὰλς ὁ μισὶρ Γγὶς ἐκεῖνος,
τὸν ἔλεγαν γὰρ Τρεμουλᾶν, ἀφέντην τῆς Χαλαντρίτσας.
Κι ἀφότου γὰρ ἀπόθανεν ὁ Τρεμουλᾶς ἐκεῖνος
ἀπόστειλεν προστάγματα ἀπὸ τὴν Πούλια ὁ ρῆγας
τοῦ μισὶρ Νικολάου ντὲ Σαὶντ Ὀμέρ, νὰ ἔνι ἐκεῖνος μπάϊλος.


Σύμφωνα με το Ελληνικό και Γαλλικό χρονικό κατάκτησης του Μορέως, ήταν γιος του Βουργουνδού ιππότη και σταυροφόρου Ρομπέρ ντε Λα Τρεμουάιγ, από τον οποίο και κληρονόμησε την Βαρωνία της Χαλανδρίτσας, το 1286 ή το 1288. Το Αραγωνικό χρονικό του Μορέως αναφέρει μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Γκυ ήταν ο πρώτος βαρώνος της Χαλανδρίτσας. Ο Γκυ ήταν επίτροπος του Βασιλιά της Σικελίας και ευρισκόμενος στο Πριγκιπάτο ο πρίγκιπας Γουλιέλμος αγόρασε οκτώ φέουδα από την Βαρωνία της Πάτρας και του τα πρόσφερε για να αποκτήσει τη βοήθειά του στην επερχόμενη εκστρατεία του. Ο Γκυ αποδέχτηκε την προσφορά και πήρε και, μεταξύ άλλων, μέρος στην ατυχή για τους Φράγκους Μάχη της Πελαγονίας, ενώ, κατά άλλη εκδοχή, ήταν ο ίδιος αυτός που αγόρασε τα φέουδα. Την περίοδο 1282-1285 διορίσθηκε βάιλος του Πριγκιπάτου , δηλαδή πολιτικός διοικητής-επίτροπος στη θέση του Πρίγκιπα, από τον πρίγκιπα και βασιλιά της Σικελίας Κάρολο του Ανζού.

Ήταν παντρεμένος, το όνομα της γυναίκας του δεν είναι γνωστό, μαζί της απέκτησε μία κόρη, μετέπειτα σύζυγο του Γεωργίου Γκίζι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]