Βαρωνία του Πασσαβά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Βαρωνία του Πασσαβά, εξελληνισμός του γαλλικού Passe-Avant (Πέρνα Εμπρός)[1], (1209-1262), ήταν κρατίδιο υποτελές στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας που ιδρύθηκε το 1209 από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Σαμπλίτη.

Η βαρωνία του Πασσαβά ήταν η τελευταία εκ των 12 αρχικών βαρωνιών του Πριγκιπάτου που δημιουργήθηκε. Μαζί με 4 φέουδα δόθηκε στον Φράγκο ιππότη Ιωάννη ντε Νεϊγύ (Jean de Neuilly), ο οποίος έφτασε στο Μοριά περί το 1218/20. Η βαρωνία είχε μικρή έκταση και βρισκόταν στην σημερινή περιοχή της Μάνης και του Γυθείου. Έδρα της ήταν το Κάστρο του Πασσαβά. Ο σημερινός οικισμός του Πασσαβά Λακωνίας είναι σε απόσταση 4 χλμ. από το Γύθειο.

Ο ιστορικός Karl Hopf υπέθεσε την ύπαρξη δύο βαρώνων με το όνομα Ιωάννης, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση αυτή. Κληρονόμος του Ιωάννη ήταν η Μαργαρίτα, που ήταν και κληρονόμος της Βαρωνία της Άκοβας από τον Βαλθέρο Ροζιέρο, όμως ο Πασσαβάς, μαζί με άλλα φραγκικά άστρα στη Λακωνία, έπεσε στους Βυζαντινούς του Μυστρά περί το 1263, ενόσω η Μαργαρίτα κρατούνταν ως όμηρος στην Κωνσταντινούπολη.

Βαρώνοι του Πασσαβά
Οίκος Νεϊγύ
1218/20-1263
Βαρώνος Γέννηση - Θάνατος Διάρκεια
Ιωάννης Α΄ ντε Νεϊγύ 1218/20-;
Ιωάννης Β΄ ντε Νεϊγύ (?)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ουίλιαμ Μίλλερ, Οι Ηγεμόνες της Πελοποννήσου, μονογραφία μεταφρασθείσα υπό Σπυριδ. Π. Λάμπρου, Ελεύθερη Σκέψις, Αθήνα 1994, ISBN 960-7199-37-5

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]