Αιγυπτόκαστρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αιγυπτόκαστρο
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°2′59″N 21°36′28″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Δυτικής Αχαΐας
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το Αιγυπτόκαστρο ή Γυφτόκαστρο ή Κάστρο της Άρλας ή Κάστρο της Φώσταινας είναι κάστρο-πύργος που διασώζεται έως σήμερα στην Αχαΐα. Σχετίζεται με την ίδρυση δύο χωριών της Άρλας και Φώσταινας, ενώ διοικητικά σήμερα ανήκει σε άλλο χωριό, τον Φλόκα.

Βρίσκεται χτισμένο σε κορυφή χαμηλού λόφου, στην σημερινή θέση Ποταμιά[1], στα όρια της τοπικής κοινότητας Φλόκα[2], όπου υπάρχει ο μικρός οικισμός, Ζησιμαίικα. Δίπλα περνάει η επαρχιακή οδός προς Σαντομέρι. Θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο της Αχαΐας[3]. Διασώζονται τα τείχη του καθώς και ερείπια κτιρίων και δεξαμενών στο εσωτερικό του χώρο.

Κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα, πιθανότατα από τον Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ ή κάποιον από τους Αλλεμάνους[4]. Αναφέρεται σαν Κάστρο της Άρλας, επειδή η Άρλα είναι το κοντινότερο, ίσως και παλαιότερο, χωριό, αλλά σχετίζεται και με την ίδρυση της Φώσταινας. Σύμφωνα με την παράδοση το χτίσιμο του κάστρου ήταν η αιτία να χτιστεί και η Φώσταινα [5]. Το κάστρο αναφέρεται το 1394 ότι ανήκε στους βαρόνους και το 1469 κατεστραμμένο, αναφέρεται και σε απογραφή κάστρων του 1471 και 1467.[5]

Άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ήταν τρία τα κάστρα: της Άρλας, της Φώσταινας και το Αιγυπτόκαστρο, χωρίς κάποια μαρτυρία ή ίχνος κτίσματος[5], και χωρίς να τεκμηριώνεται από κάπου αυτό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Άρλα.
  2. Δήμος Ωλενίας παρουσίαση: Φλόκα[νεκρός σύνδεσμος].
  3. Δήμος Δυτικής Αχαΐας Δημοτική Ενότητα Ωλενίας[νεκρός σύνδεσμος].
  4. Ιστορία της πόλεως Πατρών, Τόμος Β΄, Στέφανος Θωμόπουλος, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1999, σελ. 68. SET ISBN 960-7960-10-6.
  5. 5,0 5,1 5,2 Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Φώσταινα.