395 π.Χ.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Παρύσατις, μητέρα του Κύρου, πείθει τον γιο της βασιλιά Αρταξέρξη Β΄ της Περσίας να εκτελέσει τον Τισσαφέρνη στις Κολοσσές της Φρυγίας. Η Παρύσατις δεν μπορούσε να συγχωρήσει τον Τισσαφέρνη για τη σκληρή συμπεριφορά του προς τον αγαπημένο της γιο, τον αείμνηστο Κύρο.
  • Έχοντας αφιερώσει τον χειμώνα στο να οργανώσει μια δύναμη ιππικού, ο βασιλιάς Αγησίλαος Β΄ της Σπάρτης εισβάλλει την άνοιξη στη Λυδία με επιτυχία.
  • Ο Τιθραύστης αντικαθιστά τον Τισσαφέρνη και συνάπτει ανακωχή με τον Αγησίλαο. Επιπλέον ο Τιθραύστης δωροδοκεί τους Σπαρτιάτες ώστε να κινηθούν προς βορρά, εισβάλλοντας στη σατραπεία του Φαρνάβαζου.
  • Μετά από νίκες των Σπαρτιατών στις Σάρδεις και στην Παφλαγονία, ο Φαρνάβαζος σκέπτεται να υποχρεώσει τον Αγησίλαο σε αποχώρηση υποκινώντας δράση στην Ελλάδα εναντίον της Σπάρτης: Αποστέλλει τον Τιμοκράτη τον Ρόδιο να επισκεφθεί την Αθήνα, τη Θήβα, την Κόρινθο και το Άργος, προκειμένου να υποκινήσει αυτές τις πόλεις-κράτη με δωροδοκίες στο να αναλάβουν δράση εναντίον της Σπάρτης. Ο Τιμοκράτης κατορθώνει να πείσει ισχυρές μερίδες σε όλες αυτές τις πόλεις να επιδιώξουν αντι-σπαρτιατικές πολιτικές.
  • Με τις παραπάνω παροτρύνσεις αρχίζει ο Κορινθιακός πόλεμος: η Αθήνα, η Θήβα, η Κόρινθος και το Άργος συμμαχούν εναντίον της Σπάρτης. Οι Σπαρτιάτες τότε παραγγέλλουν στον Αγησίλαο να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο Αγησίλαος ξεκινά με τον στρατό του πεζοί, διασχίζοντας τον Ελλήσποντο και τη Θράκη.
  • Οι Σπαρτιάτες στο μεταξύ διοργανώνουν δύο στρατιές, τη μία υπό τον στρατηγό Λύσανδρο και την άλλη υπό τον βασιλιά τους Παυσανία Α΄, ώστε να συναντηθούν στη Βοιωτία και να καταλάβουν την πόλη Αλίαρτο. Αλλά ο Λύσανδρος φθάνει πρώτος και, αφού πείσει τον Ορχομενό να αποστατήσει από τη Βοιωτική Συνομοσπονδία, αποφασίζει να επιτεθεί μόνο με τη δική του στρατιά εναντίον της Αλιάρτου, και σκοτώνεται καθώς έφερε τις δυνάμεις του υπερβολικά κοντά στα τείχη της πόλεως.
  • Πολιορκία και Μάχη της Αλιάρτου μεταξύ Σπαρτιατών και Θηβαίων με αβέβαιη κατάληξη. Ο Παυσανίας φθάνει μία ημέρα αργότερα και μετά από ανακωχή παραλαμβάνει τις σορούς των νεκρών Σπαρτιατών και επιστρέφει στη Σπάρτη. Εκεί δικάζεται κατηγορούμενος και διαφεύγει στην Τεγέα προκειμένου να αποφύγει τη θανατική καταδίκη. Αντικαθίσταται στον θρόνο της Σπάρτης από τον γιο του, τον Αγησίπολιν Α΄.

Θάνατοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]