Αναπαραγωγικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Απεικόνιση του ανθρώπινου αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος

Το αναπαραγωγικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων με σκοπό την αναπαραγωγή των έμβιων όντων. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την λειτουργία παίζουν και ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό όπως ορμόνες και φερομόνες. Στις περιπτώσεις αμφιγονικής αναπαραγωγής το αναπαραγωγικό σύστημα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα είδη. Στα σπερματόφυτα για παράδειγμα το θηλυκό εξωτερικό όργανο είναι ο ύπερος και το αρσενικό οι στήμονες, ενώ στον άνθρωπο αντίστοιχα είναι το αιδοίο για τις γυναίκες και το πέος για τους άνδρες.

Αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννητικό σύστημα του άνδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται από δύο ορχείς με το όσχεο τους,τις επιδιδυμίδες,τους σπερματικούς πόρους(σπερματαγωγούς),τις σπερματοδόχεις κύστεις, τον προστάτη αδένα και το πέος με την ουρήθρα εσωτερικά.

Γεννητικό σύστημα της γυναίκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται από τις 2 ωοθήκες,τους 2 ωαγωγούς(σάλπιγγες),τη μήτρα και τον τράχηλο,τον κόλπο,το αιδοίο που αποτελεί το εξωτερικό γεννητικό όργανο.

Οι δύο ωοθήκες αποτελούν τους γεννητικούς αδένες της γυναίκας.Σε κάθε ωοθήκη υπάρχουν από την γέννηση του θηλυκού ατόμου πάρα πολλά ειδικά κύτταρα που στην εφηβεία θα εξελιχθούν σε ωάρια,τα οποία ωριμάζουν κάθε 28 μέρες (καταμήνιος κύκλος).Οι ωοθήκες παράγουν επίσης και τις γυναικείες ορμόνες,την οιστραδιόλη και την προγεστερόνη.Αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί τότε προκαλείται το φαινόμενο της περιόδου (έμμηνος ρύση).

Νοσήματα που έχουν σχέση με το γεννητικό σύστημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γονιμοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να γίνει η γονιμοποίηση (η ένωση αρσενικού και θηλυκού κυττάρου) η εκσπερμάτωση γίνεται στο βάθος του κόλπου κατά το σεξ, αφού το πέος υποστεί το φαινόμενο της στύσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]