Στύση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το ανθρώπινο πέος σε έξι στάδια, από την κατάσταση πλήρους χαλάρωσης έως τη στύση.

Η στύση είναι ένα αντανακλαστικό φαινόμενο γι'αυτόν τον λόγο και χαρακτηρίζεται ανδρολογικά ως αυθόρμητη.

Κατά την στύση εισέρχεται με συγκεκριμένη πίεση αρτηριακό αίμα στα σηραγγώδη σώματα του πέους, έχοντας ως αποτέλεσμα την ανέγερση του πέους

Κατά την στύση ασκείται πίεση στο φλεβικό δίκτυο του πέους , δηλαδή η μη επιστροφή, αποχέτευση του αίματος με σκοπό την διατήρηση της στύσης. Η στύση μπορεί να προκληθεί από την λειτουργία του αυνανισμού.

Δυσλειτουργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως δυσλειτουργία της στύσης χαρακτηρίζεται ένα νευροαγγειακό φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 6 μήνες.

Το φαινόμενο της στύσης είναι ακούσιο, πρέπει δηλαδή να υπάρχει αυθόρμητη στύση, ενώ σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια. Σε δύο μεγάλες κατηγορίες διακρίνονται τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας.Η πρώτη κατηγορία είναι τα ψυχογενή και η δεύτερη τα οργανικά ή ιατρογενή. Ο διαχωρισμός των δύο αιτίων είναι δύσκολος καθώς συνήθως μπορεί να εμπλέκονται.Η εξέταση εκλογής που μπορεί να ξεκαθαρίσει την αιτιοπαθογένεια είναι το Doppler πέους ή δυναμικό έγχρωμο Doppler πέους.