Σάλπιγγα (ανατομία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχηματική παράσταση των σαλπίγγων

Η σάλπιγγα είναι ένας λεπτός σωλήνας στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, ο οποίος εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ της μήτρας και της κοιλιάς. Οι σάλπιγγες διακρίνονται σε αριστερή και δεξιά.

Περιγραφή και ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό της σάλπιγγας είναι αποπλατυσμένο για να έρχεται σε επαφή με την ωοθήκη, παραγωγό των ωαρίων.

Όταν το σπερματοζωάριο εισχωρήσει στον οργανισμό της γυναίκας, πρέπει να βρει ένα ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Αλλά το σπερματοζωάριο και το ωάριο θα βρίσκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις για να συναντηθούν στο κέντρο της σάλπιγγας και να σχηματίσουν το ζυγωτό, το οποίο θα εξελιχθεί σε έμβρυο.

Κίνδυνοι για τη σάλπιγγα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γυναίκες που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη σάλπιγγα δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες περισσότερο από άλλες γυναίκες. Ο πιο σημαντικός έλεγχος για τις γυναίκες αυτές είναι να μάθουν εάν οι σάλπιγγες είναι «ανοιχτές» ή «κλειστές». Σε περίπτωση όμως που οι γυναίκες αυτές καταφέρουν να μείνουν έγκυες, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες το έμβρυο να αναπτυχθεί στη σάλπιγγα και όχι στη μήτρα, όπως γίνεται συνήθως. Αυτό ονομάζεται εξωμήτρια εγκυμοσύνη.[1] Αυτό το πρόβλημα δεν θεραπεύεται, ακόμα και εάν οι γυναίκες αυτές κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Θεραπείες - λύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τη σάλπιγγά τους, η χειρουργική-πλαστική των σαλπιγγών πιθανά μπορεί να βοηθήσει. Άλλη λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Χειρουργική-πλαστική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα η χειρουργική-πλαστική των σαλπιγγών έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε περίπτωση που η βλάβη της σάλπιγγας είναι μερική.

Εξωσωματική γονιμοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό, ο οποίος με την σειρά του πρέπει να κάνει έναν σωστό έλεγχο και προετοιμασία. Το μόνο πράγμα που ενοχλεί και μειώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι διογκωμένες σάλπιγγες. Αν ο ιατρός βρει τέτοιες σάλπιγγες στον οργανισμό της γυναίκας, ίσως να τις αφαιρέσει πριν από τη διαδικασία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ectopic pregnancy». Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (στα Αγγλικά). 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]