Επιδιδυμίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομή της επιδιδυμίδας (1):
2.Κεφαλή
3.Λοβοί
4.Σώμα
5.Ουρά
6.Αγωγός
7.Σπερματικός πόρος

Η επιδιδυμίδα είναι ένας μακρύς περιελιγμένος σωλήνας στο πίσω μέρος κάθε όρχεως που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Λειτουργεί ως δεξαμενή για την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων.[1] Συναντάται σε ερπετά, πτηνά και θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Σε ενήλικες ανθρώπους φτάνει σε μήκος τα 6 έως 7 μέτρα.[2]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιδιδυμίδα χωρίζεται σε τρεις κύριες περιοχές.

  • Η κεφαλή (λατινικά caput) της επιδιδυμίδας βρίσκεται στον άνω πόλο του όρχεως, με τον οποίο συνδέεται με τα εκφορητικά σωληνάρια.[3] Η κεφαλή δέχεται τα σπερματοζωάρια μετά την παραγωγή τους στα σπερματικά σωληνάρια του όρχεως.
  • Το σώμα (corpus) αποθηκεύει και παρέχει θρεπτικές ουσίες στα ώριμα σπερματοζωάρια.
  • Η ουρά (cauda) βρίσκεται στον κάτω πόλο του όρχεως και απολήγει στον σπερματικό πόρο,[4] μέσω του οποίου διελαύνουν τα σπερματοζωάρια μέχρι να καταλήξουν στον εκσπερματικό πόρο.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την παραγωγή τους στα σπερματικά σωληνάρια, τα σπερματοζωάρια ωριμάζουν και αποθηκεύονται προσωρινά στις επιδιδυμίδες. Οι επιδιδυμίδες εμπλουτίζουν τα σπερματοζωάρια με θρεπτικό υλικό και υγρά για την ευκολότερη μετακίνηση τους.[1]

Πριν από την έξοδό τους από το σώμα, τα σπερματοζωάρια εμπλουτίζονται με εκκρίματα και από τις σπερματοδόχους κύστεις, τον προστάτη και τους βολβοουρηθραίους αδένες. Τα σπερματοζωάρια προχωρούν από την επιδιδυμίδα στον σπερματικό πόρο (σπερματαγωγό), διαπερνούν τον εκσπερματικό πόρο και τον προστάτη και διαμέσου της ουρήθρας εξέρχονται από το σώμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 bouzalas.gr (20 Απριλίου 2020). «Επιδιδυμίδα». Ιωάννης Μπουζαλάς Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2022. 
  2. Graham, Sam D., Jr.· Keane, Thomas E. (2010). Glenn's urologic surgery (7th ed έκδοση). Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 978-1-4511-6686-6. 463436972. CS1 maint: Extra text (link)
  3. «Επιδιδυμίδα». iatronet.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2022. 
  4. «Επιδιδυμίδα » ΟΥΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗ». ΟΥΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗ. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]