Βολβουρηθραίος αδένας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βολβουρηθραίος αδένας
Ο αδένας του Cowper ανάμεσα στον προστάτη και τον βολβό.
Λεπτομέρειες
Αναγνωριστικά
ΛατινικάGlandulae bulbourethrales
MeSHD002030
TAA09.3.09.001
Ορολογία ανατομίας

Ο βολβουρηθραίος αδένας, γνωστός και ως αδένας του Κάουπερ (αλλιώς Cowper), είναι ένα ζευγάρι μικρών εξωκρινών αδένων που συναντώνται στο ανθρώπινο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των προσπερματικών υγρών κατά τη σεξουαλική διέγερση. Το υγρό μετριάζει την οξύτητα των τοιχωμάτων της ουρήθρας για να διευκολύνει τη διέλευση και την επιβίωση του παραγόμενου σπέρματος.[1] Πέρα από τον άνθρωπο, οι αδένες συναντώνται ακόμη σε αρκετά αρσενικά θηλαστικά.[2]

Στον άνθρωπο, ο κάθε ένας από τους δύο αδένες του Κάουπερ έχει περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού. Βρίσκονται στην περιοχή του περίνεου, πάνω από τον βολβό του σηραγγώδους σώματος της ουρήθρας και κάτω από τον προστάτη. Εκβάλλουν στην ουρήθρα με έναν μικρό πόρο λίγων εκατοστών, μέσω του οποίου εκκρίνουν το διαυγές προσπερματικό υγρό στην αναπαραγωγική οδό.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What is pre-ejaculatory fluid (also known as pre-cum), and can it cause pregnancy?». International Planned Parenthood Federation. 13 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  2. Mark McEntee (2 Δεκεμβρίου 2012). Reproductive Pathology of Domestic Mammals. Elsevier Science. σελ. 333. ISBN 978-0-323-13804-8. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2013.