Μυϊκό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μυϊκό σύστημα
Τμήμα του μυϊκού συστήματος
Λεπτομέρειες
Αναγνωριστικά
ΛατινικάSystema musculare
TAA04.0.00.000
A04.6.02.001
A04.7.02.001
FMA72954
Ορολογία ανατομίας
Σκελετικό μυϊκό κύτταρο με τις χαρακτηριστικές γραμμές και ζώνες. Η ζώνη Ι αποτελείται από ινίδια ακτίνης, η ζώνη Η από ινίδια μυοσίνης και η ζώνη Α από ινίδια και των δύο ειδών. Το επαναλαμβανόμενο τμήμα S ονομάζεται σαρκομερές

Το μυϊκό σύστημα είναι το σύστημα οργάνων που ελέγχει τις κινήσεις του σώματος. Τα όργανα που αποτελούν το μυϊκό σύστημα είναι οι μύες. Οι μύες αποτελούνται από συνδετικό ιστό και από τους τρεις τύπους μυϊκού ιστού, τον σκελετικό, τον καρδιακό και τον λείο. Ο μυϊκός ιστός με την σειρά του αποτελείται από μυϊκά κύτταρα, τα οποία διαθέτουν τις μηχανικές ιδιότητες της διεγερσιμότητας, της συσταλτικότητας, της διατασιμότητας και της ελαστικότητας.

Σκελετικός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σκελετικοί μύες αποτελούν το 40% της μάζας του σώματος. Είναι τα όργανα που κατευθύνουν τα οστά και είναι υπεύθυνοι για την κίνηση και την στάση. Συνδέονται με τα οστά με τους τένοντες. Αποτελούνται από μυϊκές ίνες που περιβάλλονται από ένα κάλυμμα συνδετικού ιστού, που ονομάζεται Ενδομύϊο. Οι μυϊκές ίνες σχηματίζονται από μυϊκά κύτταρα τα οποία είναι πολυπύρηνα κύτταρα εξειδικευμένα στην μυϊκή συστολή. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο είναι ότι εμφανίζουν εναλλασσόμενες φωτεινές και σκοτεινές ραβδώσεις. Η χαρακτηριστική αυτή εμφάνιση οφείλεται στις ινώδεις πρωτεΐνες που περιέχονται στο μυϊκό κύτταρο. Τα μυϊκά ινίδια των μυϊκών κυττάρων αποτελούνται από συνδυασμό των πρωτεϊνών μυοσίνη και ακτίνη. Η μυϊκή σύσπαση είναι αποτέλεσμα της ολίσθησης των νημάτων ακτίνης πάνω στα νημάτια μυοσίνης. Ο έλεγχος της σύσπασης γίνεται με ειδικές πρωτεΐνες του μυϊκού κυττάρου, όπως είναι η τροπομυοσίνη και η τροπονίνη.

Τύποι μυϊκών ινών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σκελετικοί μύες πραγματοποιούν μία σειρά από διαφορετικές λειτουργίες. Κάποιοι σκελετικοί μύες είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της στάσης, άλλοι για την αντοχή και άλλοι για την δύναμη και την ταχύτητα. Γι' αυτό τον λόγο έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένοι τύποι μυϊκών ινών, προσαρμοσμένοι σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι μυϊκές ίνες διακρίνονται σε ερυθρές ή οξειδωτικές και λευκές ή γλυκολυτικές. Η κύρια διαφορά τους είναι ο μηχανισμός στον οποίο στηρίζονται για την παραγωγή ATP. Οι ερυθρές στηρίζονται στον αερόβιο μηχανισμό και οι λευκές στον αναερόβιο. Επίσης, χωρίζονται σε γρήγορες ή φασικές και αργές ή τονικές. Οι περισσότεροι μύες του σώματος περιέχουν συνδυασμούς αυτών των μυϊκών ινών.

Λείος μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λείος μυς ελέγχει τις ακούσιες κινήσεις. Ο μηχανισμός του ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Ο λείος μυϊκός ιστός βρίσκεται στα τοιχώματα των σπλαχνικών οργάνων και είναι τοποθετημένος σε στοιβάδες. Τα λεία μυϊκά κύτταρα (SMC Smooth Muscle Cells) σχηματίζουν διαφορετικές ίνες από τα σκελετικά. Η σύσπαση στον λείο μυ πραγματοποιείται με μία αύξηση στην συγκέντρωση του ενδοκυτταρικού ασβεστίου.

Καρδιακός μυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις διαφορετικοί τύποι μυών: λείος, καρδιακός, και σκελετικός μυς.

Ο καρδιακός μυς συναντάται στην καρδιά και ελέγχει τις συσπάσεις της. Είναι υπεύθυνος για ακούσιες κινήσεις όπως και ο λείος μυς, και επομένως ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μοιάζει όμως αρκετά στην δομή με τον σκελετικό μυ. Τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα είναι και αυτά γραμμωτά αποτελούμενα από ινίδια ακτίνης και μυοσίνης, όμως είναι πολύ μικρότερα, αποτελούνται μόνο από έναν πυρήνα και είναι στενά συνδεδεμένα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fox S.I. - Human Physiology, 1999