Γαλατία (Μικρά Ασία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την επαρχία στη Μικρά Ασία. Για την ομώνυμη ιστορική περιοχή που ταυτίζεται με τα εδάφη της σημερινής Γαλλίας, δείτε: Γαλατία.
Γαλατία
ΧώραΤουρκία
Γεωγραφική υπαγωγήΜικρά Ασία
ΠρωτεύουσαΑρχαία Άγκυρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°16′0″N 32°59′0″E
Η Γαλατία ως επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 117 μ.Χ.

Γαλατία ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα, η περιοχή στα υψίπεδα της κεντρικής Μικράς Ασίας, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται και η πρωτεύουσα της Τουρκίας, η Άγκυρα. Πήρε την ονομασία της από το μεταναστευτικό ρεύμα κελτικών φυλών Γαλατών κατά τον 3ο αιώνα π.Χ.: μια ομάδα περίπου 10.000 Κελτών πολεμιστών με δούλους και γυναικόπαιδα που διέσχισαν τη Θράκη και κατευθύνθηκαν προς τη Μικρά Ασία, έπειτα από έκκληση του βασιλιά του ελληνιστικού κράτους της Βιθυνίας, Νικομήδη Α΄ Φιλέλληνα, στη διαμάχη ενάντια στον αδερφό του. Τελικώς, η πληθυσμιακή αυτή ομάδα εγκαταστάθηκε στις περιοχές της ανατολικής Φρυγίας και Καππαδοκίας στην κεντρική σημερινή Ανατολία, στην περιοχή όπου πήρε και το όνομά τους.

Τα εδάφη της επαρχίας διαιρούνταν ανάμεσα στις 3 φυλές των Γαλατών, καθεμία από τις οποίες είχε τον ηγέτη της. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει τις φυλές αυτές με τα λατινικά ονόματα Τεκτόσαγες, Τολιστοβόγιοι και Τρόκμοι [1].

Μετά το θάνατο του Αμύντα το 25 π.Χ., η ελληνιστική επαρχία της Γαλατίας ενσωματώνεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τον Οκταβιανό Αύγουστο.

Η Επιστολή προς Γαλάτες[2] του Αποστόλου Παύλου, που είναι ένα από τα 27 βιbλία της Καινής Διαθήκης, αναφέρεται σε αυτή την επαρχία και όχι - όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν - στους κατοίκους της ομώνυμης ιστορικής περιοχής της Δυτικής Ευρώπης.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]