Έρις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έριδα)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά την αρχαία θεά. Για τον πλανήτη νάνο, δείτε: Έρις (πλανήτης νάνος).
Θεά Έρις (Έριδα)
Θεά του χάους, των διαμαχών και των τσακωμών
Eris Antikensammlung Berlin F1775.jpg
ΣύμβολαΤο χρυσό μήλο της Έριδος
ΓονείςΝυξ
ΑδέλφιαΑπάτη, Μόρος, Μώμος, Νέμεσις, Φιλότης, Οϊζύς, Γήρας, οι Κήρες, οι Εσπερίδες (πιθανόν) και Όνειρος
ΤέκναΠόνος, Λήθη, Λοιμός, Άλγος, Υσμίναι, Μάχες, Φόνοι, Ανδροκτασίαι, Νείκεα, Αμφιλογίαι, Δυσνομίες, Άτη, Όρκος, Λόγοι και οι Ψευδολόγοι

Η Έριδα (αρχ. Ἔρις) ήταν θεότητα της αρχαιότητας. Ήταν κόρη της Νυκτός και θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καυγά. Κατά άλλους ήταν αδελφή τού Άρη. Παριστάνεται συνήθως να κουτσαίνει ή να καμπουριάζει, εκτός όταν σπέρνει τα ζιζάνια, οπότε ομορφαίνει και παίρνει καλό παρουσιαστικό, όπως μας λέει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Ο Ησίοδος γράφει στα «Έργα και Ημέραι», ότι όταν είναι καλή, μας παροτρύνει να είμαστε εργατικοί.

Επόμενο/Προηγούμενο

Η Έριδα των Ρωμαίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ρωμαίοι είχαν μία ανάλογη θεά, που την ονόμαζαν Ντισκόρντια (λατ. Discordia) που σημαίνει διχόνοια.

Το μήλο της Έριδος και ο Τρωικός πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν οι θεοί δεν την κάλεσαν στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο, το κατόπιν γνωστό και ως «μήλο της Έριδος», να κατρακυλήσει ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ«, δηλαδή (αφιερωμένο ...) στην ομορφότερη ( ... θεά). Ήταν φυσικό λοιπόν οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη να διεκδικήσουν το μήλο, η κάθε μία για τον εαυτό της. Είδε ο Δίας τον τσακωμό και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει αυτός, τρόπον καλλιστειών, ποια θα πάρει το μήλο. Έτσι και έγινε. Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα δύναμη σωματική. Η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ο Πάρης, μην ξέροντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενελάου, έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη. Με την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη άρχισε λοιπόν κατά τον μύθο ο Τρωικός πόλεμος και η Έρις πέτυχε αυτό που ήθελε.

Απόγονοι της Έριδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως παιδιά της Έριδος θεωρούνται

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]