Χαλκογόνο
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στη Χημεία με τη συνοπτική ονομασία χαλκογόνα φέρεται μια ομάδα χημικών στοιχείων που ουδεμία όμως σχέση έχουν με τον χαλκό.
Πρόκειται για την ομάδα των τεσσάρων πρώτων στοιχείων με χημικό σθένος 2, της παλαιότερης ομάδας VIa (6α), της σύγχρονης 16ης, του περιοδικού πίνακα, λεγόμενη και "ομάδα οξυγόνου", ή "οικογένεια οξυγόνου".
Την ομάδα των χαλκογόνων αποτελούν το οξυγόνο (Ο), το θείο (S), το σελήνιο (Se) και το τελούριο (Te). Κατά κάποια νεότερη αποδοχή στην ομάδα αυτή συμπεριλήφθηκαν και τα υπόλοιπα στοιχεία της αυτής ομάδας του περιοδικού πίνακα δηλαδή το ραδιενεργό πολώνιο (Po) και το συνθετικό ουνουχέξιο (Uuh).
- Η ονομασία χαλκογόνα δόθηκε περί το 1930 από τον Γερμανό καθηγητή Βίλελμ Μπιλτς στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου θεωρώντας αυτά ως πρώιμα γνωστά, όπως η εποχή του χαλκού στη μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού.
Σημείωση [Επεξεργασία]
Για τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των χαλκογόνων δείτε αντίστοιχα άρθρα ανά στοιχείο.
Πηγές [Επεξεργασία]
- "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.60ος, σελ.357.
| Περιοδικός πίνακας | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||