Μιχαήλ Σούτσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Μιχαήλ Σούτσος, πίνακας του Λουί Ντυπρέ

Ο Μιχαήλ Σούτσος ή Βόδας (1784-1864) ήταν μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης και ηγεμόνας της Μολδαβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι (κατά άλλους στην Κωνσταντινούπολη) το 1784 (ή 1778). Γονείς του ήταν ο Γρηγόριος Σούτσος και η Σεβαστή, της γνωστής οικογένειας των Τεδέσκων. Μεγάλωσε στην αυλή του παππού του Μιχαήλ Σούτσου, ηγεμόνα της Βλαχίας και γόνου αρχοντικής Φαναριώτικης οικογένειας, της οποίας πολλά μέλη διακρίθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αρχικά διετέλεσε γραμματέας του ηγεμόνα της Μολδαβίας Αλέξανδρου Σούτσου και στη συνέχεια διορίστηκε μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης. Το 1819 τοποθετήθηκε από τον Σουλτάνο ηγεμόνας της Μολδαβίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1821. Με την εισβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδαβία, ο Μιχαήλ Σούτσος-Βόδας, ο οποίος είχε μυηθεί από το 1820 στη Φιλική Εταιρεία, έθεσε τη φρουρά στις διαταγές του Υψηλάντη, αφού πρώτα έκαψε τα ηγεμονικά σύμβολα. Μετά την αποτυχία του κινήματος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Ρωσία και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει στην Ελβετία μέσω της Αυστρίας, όπου όμως συνελήφθη και φυλακίστηκε για 3 χρόνια.

Μετά την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου γνωρίστηκε με τον Ελβετό Φιλέλληνα Εϋνάρδο με τον οποίο συνεργάστηκε για την συγκέντρωση και διάθεση χρημάτων υπέρ του αγώνα της ανεξαρτησίας. Επί Καποδίστρια διορίστηκε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Γαλλία και στη συνέχεια πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι, στην Αγία Πετρούπολη και στο Λονδίνο. Το 1839 χρημάτισε μέλος του συμβουλίου της Επικρατείας ενώ έλαβε μέρος και στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση.

Ο Μιχαήλ Σούτσος-Βόδας βοήθησε σημαντικά τον υπόδουλο ελληνισμό. Αρχικά ως μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης όπου κατάφερε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στους Αγίους Τόπους και έπειτα ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, στην οποία διέθεσε τεράστια χρηματικά ποσά. Επί ηγεμονίας του αναβαθμίστηκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Μολδαβίας ενώ με δικές του προσπάθειες, όταν ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Γαλλία, κατάφερε να πείσει την γαλλική κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα υπέρ της Ελλάδας.

Απεβίωσε στις 12 Ιουνίου του 1864 στην Αθήνα και ήταν παντρεμένος με την Λωξάνδρα Καρατζά, κόρη του ηγεμόνα της Βλαχίας, Ιωάννη Καρατζά. Γιος τους ήταν ο Γρηγόριος Σούτσος, διάσημος ζωγράφος της εποχής και ο Ιωάννης Μ. Σούτσος.


Προκάτοχος:
Σκαρλάτος Καλλιμάχης
'Πρίγκιπας της Μολδαβίας'
Stema aneniinoi.jpg
1819-1821
Διάδοχος:
Μητροπολίτης Βενιαμίν

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέστωρ Καμαριάνος, Η συμβολή του ηγεμόνα της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσου στη Φιλική Εταιρεία,Νέα Εστία, τ/χ.898(1964),σελ.1696-1701[1]