Κωνσταντίνος Μουρούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Κωνσταντίνος Μουρούζης

Ο Κωνσταντίνος Δημήτριος Μουρούζης (; - 1783) υπήρξε Φαναριώτης πρίγκηπας της Μολδαβίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την φημισμένη Φαναριώτικη οικογένεια Μουρούζη που είχε μεταφερθεί στη Ρουμανία. Έλαβε εντατική μόρφωση και μιλούσε εκτός από τα ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, αραβικά και τουρκικά. Το 1761 έγινε Μέγας Υπουργός των Εξωτερικών στη Μολδαβία και εντός ολίγου έλαβε το αξίωμα του αναπληρωτή Δραγουμάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιθανώς να έφτασε και στο αξίωμα του Μέγα Δραγουμάνου. Αναμείχθηκε ίσως στην καθαίρεση και την δολοφονία του προκατόχου του, πρίγκηπα Γρηγορίου Γ' Γκίκα.[1] Ήταν έμπιστος της Υψηλής Πύλης και ανέβηκε στον θρόνο της Μολδαβίας στις 12 Οκτωβρίου 1770. Καθαιρέθηκε στις 7 Ιουνίου 1782 και εξορίστηκε στην Τένεδο. Επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα, αλλά μέσα σε μικρό διάστημα απεβίωσε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brezianu, Andrei and Spânu, Vlad (eds.) (2007) "Moruzi. Constantin" Historical Dictionary of Moldova (2nd ed.) Scarecrow Press, Lanham, Maryland, USA, p. 250, ISBN 978-0-8108-5607-3


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constantine_Mourousis (έκδοση 340581030) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).