Πύλη:Ασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρια Σελίδα Χώρες Κατηγορίες λημμάτων
π • ε Σχετικά με την Ασία...
Παγκόσμιος χάρτης με την θέση της Ασίας.

Η Ασία είναι η μεγαλύτερη από τις επτά ηπείρους της Γης. Καταλαμβάνει έκταση 43,82 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο από τη συνολική επιφάνεια της ξηράς του πλανήτη. Είναι επίσης η ήπειρος με τους περισσότερους κατοίκους, περίπου 4,3 δισεκατομμύρια. Στα δυτικά είναι ενωμένη με την ευρωπαϊκή χερσόνησο. Τα φυσικά σύνορα με την Ευρώπη είναι τα Ουράλια όρη, η Κασπία θάλασσα, το όρος του Καυκάσου, η Μαύρη θάλασσα και ο Ελλήσποντος. Από την Αφρική η Ασία χωρίζεται από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα. Στα νότια βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό, στα ανατολικά από τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ο Βερίγγειος Πορθμός τη χωρίζει από την Αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα από την Αλάσκα. Στα βόρεια βρέχεται από το βόρειο παγωμένο ωκεανό.

Στην Ασία υπάρχει ένα τεράστιο μωσαϊκό από φυλές, με ένα ακόμη μεγαλύτερο μωσαϊκό από γλώσσες. Συναντώνται όλα τα θρησκευτικά δόγματα που υπάρχουν. Στην Ασία υπάρχουν 49 κράτη. Σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται και η Αίγυπτος, που το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στην Αφρική, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και η Τουρκία, που έχουν εδάφη και στην Ευρώπη. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνονται οι αυτόνομες Ειδικές Διοικητικές Περιοχές του Μακάου και του Χονγκ Κονγκ. Ο αριθμός των κρατών μπορεί να ανέβει σε 52, αν προσθέσουμε στην Ασία και την Κύπρο, την Γεωργία και την Αρμενία, που κάποιες φορές γεωγραφικά θεωρούνται μέρος της Ασίας και άλλοτε της Ευρώπης, όμως ιστορικά και πολιτιστικά θεωρούνται, όπως και η Ρωσία, χώρες της Ευρώπης. Στην περιοχή υπάρχουν και μερικές εξαρτημένες περιοχές της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. (περισσότερα για την Ασία)

π • ε Επιλεγμένο λήμμα
Προτομή Ινδού ιερέα/βασιλιά. (Εθνικό Μουσείο Πακιστάν)

Οι πρώτοι καλλιεργητικοί πολιτισμοί της Ν. Ασίας αναπτύχθηκαν στους λόφους του Βαλουχιστάν, στα δυτικά της κοιλάδας του Ινδού, σε ένα ομοιογενές σύνολο που έγινε γνωστό ως πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού. Η πιο γνωστή περιοχή αυτού του πανάρχαιου πολιτισμού, το Μεχργκάρχ, αναπτύχθηκε περίπου το 6500 Π.Κ.Ε. Τούτοι οι πρώτοι αγρότες καλλιέργησαν το σιτάρι και εξημέρωσαν διάφορα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών. Επίσης, ανέπτυξαν την αγγειοπλαστική ήδη από το 5500 Π.Κ.Ε. Ο μεταγενέστερος λαμπρός πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού στηρίχθηκε στην τεχνολογική βάση αυτού του πολιτισμού, καθώς και στη γεωγραφική του επέκτασή στις αλλουβιανές πεδιάδες που γνωρίζουμε σήμερα ως επαρχίες Σιντχ και Παντζάμπ, στο σύγχρονο Πακιστάν. (περισσότερα για τον Πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού)

π • ε Επιλεγμένη εικόνα

Το Φρούριο Hwaseong στην Νότια Κορέα.

π • ε Δείτε επίσης

Σχετικές Πύλες


Κύρια Πύλη

Γεωγραφία


Θυγατρικές πύλες για άλλες ηπείρους, της Πύλης Γεωγραφίας

Αμερική Αφρική Ευρώπη Ωκεανία


Πύλες για κράτη της Ασίας
  • Ιαπωνία
  • Αίγυπτος (τμήμα της χώρας ανήκει στην Αφρική)
  • Κύπρος (Γεωγραφικά, θεωρείται χώρα της Ασίας, ενώ πολιτικά και πολιτιστικά χώρα της Ευρώπης)
  • Ρωσία (τμήμα της χώρας ανήκει στην Ευρώπη)
  • Τουρκία (τμήμα της χώρας ανήκει στην Ευρώπη)


Σε Αδελφικά Εγχειρήματα


Σελίδες σχετικές με την Ασία σε αδελφικά της Βικιπαίδειας εγχειρήματα.