Βερίγγειος πορθμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βερίγγειος Πορθμός)

Συντεταγμένες: 65°58′21″N 168°47′30″W / 65.9725°N 168.7917°W / 65.9725; -168.7917

Δορυφορική φωτογραφία του Βερίγγειου Πορθμού.
Ναυτικός χάρτης του Βερίγγειου Πορθμού.

Ο Βερίγγειος πορθμός είναι θαλάσσιο στενό μεταξύ του Ακρωτηρίου Ντεζνιόβ της Τσουκότκας (Ρωσία), που είναι το ανατολικότερο σημείο (169°43' W) της Ασίας, και του Ακρωτηρίου του Πρίγκιπα της Ουαλίας της Αλάσκας, που είναι το δυτικότερο σημείο (168°05' W) της αμερικανικής ηπείρου. Ο πορθμός βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος 65° 40', λίγο πιο νότια από τον βόρειο Αρκτικό κύκλο.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στενό έχει μήκος 88 χιλιόμετρα και βάθος που κυμαίνεται από 30 έως 50 μέτρα, και συνδέει τη Θάλασσα Τσούκτσι (που είναι μέρος του Αρκτικού ωκεανού) με τη Βερίγγειο θάλασσα στα νότια, που είναι μέρος του Ειρηνικού ωκεανού. Έχει πάρει το όνομά του από τον Βίτους Μπέρινγκ, τον Ρώσο εξερευνητή που πρώτος διέσχισε τον πορθμό το 1728.

Ακριβώς στη μέση του πορθμού βρίσκονται τα Νησιά Διομήδη, δυο νησάκια που ανήκουν το ένα στη Ρωσία και το άλλο στις ΗΠΑ. Μόνο το νησί Μικρός Διομήδης (ΗΠΑ) κατοικείται, με μόνιμο πληθυσμό Εσκιμώους Τσούκτσους, που το 1980 αριθμούσαν 139 κατοίκους και το 2011 αριθμούσαν 135 κατοίκους.

Μελλοντικά σχέδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για την κατασκευή μιας γέφυρας που να ενώνει τα δυο άκρα του Πορθμού μεταξύ της Αλάσκας και της Σιβηρίας (γνωστής ως «Διεθνούς γέφυρας ειρήνης», που για την ακρίβεια θα ήταν 3 γέφυρες: 1 γέφυρα μήκους 3,8 χιλιομέτρων, ανάμεσα στα Νησιά Διομήδη, και 2 γέφυρες μήκους 40 χιλιομέτρων, εκατέρωθεν των νησιών) ή εναλλακτικά μιας σήραγγας κάτω από το στενό, λόγω του ρηχού πυθμένα. Τα μεγάλα έξοδα κατασκευής και συντήρησης όμως (ιδίως αν ήταν γέφυρα, λόγω της ακραίας πτώσης της θερμοκρασίας και του επιπλέοντος πάγου, που θα της ασκούσε μεγάλες πιέσεις τον χειμώνα), κάνουν προς το παρόν τα σχέδια αυτά μάλλον απίθανα.

Συνθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δυο άκρα του πορθμού κατά την Εποχή των παγετώνων, όταν και είχε υποχωρήσει η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας, ενώνονταν με μια λωρίδα ξηράς, την Βερίγγεια γέφυρα, η οποία υποστηρίζεται ότι βοήθησε τότε την μετανάστευση ζώων ή / και ανθρώπων από τη Σιβηρία στην αμερικανική ήπειρο. Τον χειμώνα η περιοχή πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες, η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -20 °C και στα πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα οι χαμηλότερες θερμοκρασίες πλησιάζουν τους -50 °C. Αν και δεν υπάρχουν παγόβουνα, η θάλασσα καλύπτεται από στρώμα πάγου, με μέσο πάχος 1,2 - 1,5 μέτρα.

Τον Μάρτιο του 2006, ο Βρετανός Καρλ Μπάσμπι και ο Γάλλος Ντιμίτρι Κίεφερ διέσχισαν τον πορθμό με τα πόδια, περπατώντας πάνω σε μια παγωμένη περιοχή μήκους 90 χιλιομέτρων για 15 μέρες,[1] συνελήφθησαν όμως μόλις έφτασαν στη Ρωσία, γιατί δεν είχαν περάσει από έλεγχο διαβατηρίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]