Ογδοάδα της Ερμουπόλεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο Ογδοάδα της Ερμουπόλεως εννοείται μία ομάδα οκτώ θεοτήτων της αιγυπτιακής μυθολογίας, γύρω από την οποία διαμορφώθηκε μια διακριτή θεωρία της δημιουργίας, ένας διαφορετικός κοσμογονικός μύθος από εκείνον του ιερατείου της Ηλιούπολης. Στην αρχαία Κμουν της Μέσης Αιγύπτου (Ελλ. Ερμούπολις) τη σημερινή Ελ Ασμουνάιν, υπήρξε το κύριο λατρευτικό κέντρο, αφιερωμένο στον Ντζεχουτί ή Θωθ.

Το όνομα Ερμούπολις προήλθε από την ταύτιση του Ντζεχουτύ του προστάτη θεού της σοφίας, της γραφής και της θεραπείας με τον αρχαιοελληνικό Ερμή. Τα ερείπια του ναού αποδίδονται στον Νεκτανεβώ Α' της τριακοστής δυναστείας αλλά είναι πιθανώς προγενέστερης προέλευσης, καθώς υπάρχουν λείψανα του Μέσου και το Νέου Βασιλείου και κολοσσαϊκό άγαλμα του Θωθ με τη μορφή του μπαμπουΐνου, από την εποχή του Αμένωφι Γ'.

Οι Θεότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα των οκτώ θεοτήτων χωρίζεται σε τέσσερα ζεύγη:

  1. Νουν / Νουνέτ
  2. Άμων / Αμουνέτ
  3. Κουκ / Κοκέτ
  4. Χε / Χεκέτ

Οι θεοί και οι θεές -μάλλον θηλυκές όψεις της ίδιας θεότητας- δημιούργησαν μαζί τον κόσμο και τον διακυβέρνησαν σύμφωνα με την παράδοση για μια μεγάλη περίοδο που χαρακτηρίστηκε χρυσή εποχή. Ολοκληρώνοντας το έργο της δημιουργίας οι οκτώ έφυγαν από προσώπου γης και πήγαν να ζήσουν στον Κάτω Κόσμο. Από εκεί συνέχισαν να επηρεάζουν τις πλημμύρες του Νείλου και να φροντίζουν την ημερήσια διαδρομή του Ηλίου[1]. Από τις τέσσερις αρσενικές θεότητες οι δύο -Νουν και Άμων- είναι παρόντες και σε άλλες κοσμογονικές αφηγήσεις, ενώ βάσει της ετυμολογίας του ονόματός τους ο Χε συνδέεται με το άπειρο, το ατέλειωτο, ο Νουν με το νερό, ο Κουκ με το σκότος και ο Άμων με τον αέρα ή το αόρατο.

Παραπομπές-σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ions Veronica 1968, 29.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ions Veronica 1968, Egyptian Mythology, Newnes Books, London.