Νικ Χάιντφελντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικ Χάιντφελντ
Προσωπικά στοιχεία
Πλήρες όνομα Νικ Λαρς Χάιντφελντ
Ημερομηνία γέννησης 10 Μαΐου 1977 (1977-05-10) (46 ετών)
Τόπος γέννησης Μενχενγκλάντμπαχ τέως Δυτική Γερμανία, Γερμανία
Εθνικότητα Γερμανός


Ο Νικ Χάιντφελντ(πλήρες ονοματεπώνυμο Νικ Λαρς Χάιντφελντ))γεν. στο Μενχενγκλάντμπαχ στις 10 Μαΐου του 1977) είναι Γερμανός οδηγός αγώνων.

Σύντομο βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μενχενγκλάντμπαχ της τέως Δυτικής Γερμανίας. Ξεκίνησε την καριέρα του απ' τα καρτ σε ηλικά 11 ετών το 1988. Το 1994 εντάχθηκε στη σειρά αγώνων Γερμανική Φόρμουλα Ford και αφού κέρδισε τους 8 απ' τους 9 αγώνες του Πρωταθλήματος, στο τέλος αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής. την επόμενη χρονιά(1995) κατέκτησε τον Παγκόσμιο Τίτλο στη Διεθνή Γερμανική Φόρμουλα Ford 1800 παρακλάδι του οποίου είναι το Κύπελλο Ζέτεκ όπου κατετάγη 2ος. Το 1996 έλαβε μέρος στη Γερμανική Φόρμουλα 3 όπου έχοντας πετύχει 3 νίκες κατετάγη 3ος. Στον τελευταίο αγώνα ο οποίος ήταν το Γκραν Πρι του Μακάο έλαβε κανονικά μέρος και κέρδισε το 1ο μέρος του, πράγμα το οποίο τράβηξε την προσοχή του συμπατριώτη του Νόρμπερτ Χόιγκ ο οποίος του πρότεινε το 1997 να έρθει στην ομάδα την οποία διεύθυνε εκείνος τη Γουέστ Κομπετίσιον Τιμ, πράγμα το οποίο έγινε.

Καριέρα του Χάιντφελντ στη Φόρμουλα 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάιντφελντ στην εκκίνηση του Ουγγρικού Γκραν Πρι του 2003

Ο Χάιντφελντ εντάχθηκε στη Φόρμουλα 1 το 2000 με την ομάδα Prost Grand Prix. Το 2001 έφυγε από κει και πήγε στη Sauber όπου έμεινε μέχρι και το 2003. Το 2004 κινδύνεψε να μείνει χωρίς θέση οδηγού επειδή η Sauber πήρε τον Ιταλό Τζιανκάρλο Φιζικέλα ο οποίος την προηγούμενη χρονιά βρισκόταν στην ομάδα Jordan. Τελικά όμως τον βρήκε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Έντι Τζόρνταν και του πρότεινε να υπογράψουν μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας. Αυτό όντως έγινε κι ο Χάιντφελντ εκείνη τη χρονιά έτρεξε μ' εκείνη την ομάδα. Το 2005 πήγε στη Williams με την οποία δεν έτρεξε σε όλα τα Γκραν Πρι του Πρωταθλήματος αλλά μόνο στα 12. Αυτά ήταν τα Γκραν Πρι απ' το Γκραν Πρι Αυστραλίας με το οποίο ξεκίνησε το Πρωτάθλημα μέχρι το Γκραν Πρι Βελγίου.[1] Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2005 είχε ένα ατύχημα με το ποδήλατό του και μετά απ' αυτό ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Η ομάδα για τα Γκραν Πρι Ιταλίας και Βραζιλίας τον αντικατέστησε με το Βραζιλιάνο δοκιμαστή της Αντόνιο Πιτζόνια. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο ο Χάιντφελντ να επέστρεφε κανονικά στο Γκραν Πρι Ιαπωνίας. Όμως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου 2005 το συμβόλαιό του κατόπιν επιθυμίας του ίδιου λύθηκε κι ο Πιτζόνια έλαβε μέρος κανονικά στα 2 τελευταία Γκραν Πρι του Πρωταθλήματος. Στις 22 Ιουνίου 2005 η Sauber εξαγοράστηκε απ' τη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW και ο Διευθυντής της Μάριο Τάισεν ήθελε τουλάχιστον ο ένας οδηγός της ομάδας να ήταν Γερμανός. Έτσι ο Χάιντφελντ το 2006 πήγε αναγκαστικά εκεί πέρα όπου έμεινε μέχρι και το 2009. Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 ο Τάισεν ανακοίνωσε πως η BMW στο τέλος του Πρωταθλήματος θα αποσυρόταν οριστικά απ' τη Φόρμουλα 1 το οποίο κι έκανε. Το 2010 ο Χάιντφελντ πήγε εκ νέου στη Sauber όμως απ' το Γκραν Πρι Σιγκαπούρης κι ύστερα όπου αντικατέστησε τον Ισπανό οδηγό Πέδρο Ντε Λα Ρόσα ο οποίος είχε πολύ άσχημη απόδοση. Το 2011 πήγε στη Lotus Renault όπου αντικατέστησε τον τραυματισμένο Πολωνό Ρόμπερτ Κούμπιτσα όχι όμως για όλους τους αγώνες. Το Γκραν Πρι Ουγγαρίας εκείνου του Πρωταθλήματος ήταν ο τελευταίος αγώνας Φόρμουλα 1 στον οποίο έλαβε μέρος ο Χάιντφελντ. Απ' τον επόμενο ο οποίος ήταν το Γκραν Πρι Βελγίου αντικαταστάθηκε απ' το Βραζιλιάνο Μπρούνο Σένα. Κατά αυτή την καριέρα του στη Φόρμουλα 1 σημείωσε τα εξής αποτελέσματα:

  • Ανέβηκε 13 φορές στο Βάθρο των Νικητών,
  • σκόραρε συνολικά 259 βαθμούς,
  • εκκίνησε μια και μοναδική φορά απ' την Pole Position και
  • σημείωσε 2 ταχύτερους γύρους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην πραγματικότητα τα Γκραν Πρι αυτά ήταν 13 καθώς σ' αυτά συμπεριλαμβανόταν και το Γκραν Πρι των ΗΠΑ. Όμως στο συγκεκριμένο Γκραν Πρι έλαβαν μέρος μόνο τα 6 μονοθέσια των 3 ομάδων οι οποίες προμηθεύονταν ελαστικά απ' την Ιαπωνική εταιρεία Bridgestone. Τα μονοθέσια των υπόλοιπων 7 ομάδων οι οποίες προμηθεύονταν ελαστικά απ' τη Γαλλική εταιρεία Michelin πήραν μέρος μόνο στο γύρο σχηματισμού και μετά το τέλος του αποχώρησαν επειδή οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν μπορούσαν να' ναι σίγουροι 100% πως τα ελαστικά τα οποία είχαν φέρει για τον αγώνα θα άντεχαν στις πιέσεις της πρόσφατα νεοασφαλτοστρωμένης πίστας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Nick Heidfeld στο Wikimedia Commons