Λίμνη των Γιαννιτσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°41′17″N 22°23′20″E / 40.68806°N 22.38889°E / 40.68806; 22.38889

Λίμνη των Γιαννιτσών
Πάνω: Χάρτης των ελληνικών και των βουλγαρικών θέσεων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Κάτω: Απόσπασμα γενικού χάρτη της Κεντρικής Ευρώπης της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας του 1887. Αναφέρει στο κάτω μέρος του χάρτη, το τοπωνύμιο «Jenidže Gölü».
ΧώρεςΕλλάδα
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΜακεδονία
ΝομόςΠέλλας
ΕισροήΑλμωπαίος
Εκροήποταμός Λουδίας, Θερμαϊκός κόλπος
Έκταση10.000 στρέμματα
ΠόλειςΓιαννιτσά

Η λίμνη των ΓιαννιτσώνΛουδία) ήταν λίμνη που βρίσκονταν στη Κεντρική Μακεδονία, νότια της πόλης των Γιαννιτσών. Αποξηράνθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό τη καταπολέμηση της ελονοσίας αλλά και την χρήση των αποξηραμένων εκτάσεων για γεωργική καλλιέργεια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα, βάσει ιστορικών δεδομένων, μεγάλο μέρος των πεδινών περιοχών της Κάτω Μακεδονίας καλύπτονταν από θάλασσα. Με το πέρασμα των χρόνων, η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε σταδιακά νοτιότερα, λόγω των προσχώσεων των ποταμών. Έτσι σχηματίστηκαν μεταγενέστερα η λίμνη των Γιαννιτσών και ελώδεις εκτάσεις. Η φυσική απορροή των νερών της λίμνης, κατέληγε στον ποταμό Λουδία.

Η έκταση της ήταν 10.000 στρέμματα, ενώ άλλα 340.000 στρέμματα ήταν ελώδη. Για αυτό συχνά, η λίμνη αναφέρεται ως "βάλτος". Λόγω του βαλτώδους χαρακτήρα του οικοσυστήματος και της πυκνής βλάστησης της, συνήθη ήταν τα περιστατικά ελονοσίας λόγω των πολλών κουνουπιών.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων σε οικισμούς και πόλεις της περιοχής λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών, ήταν επιτακτική η ανάγκη διανομής αγροτικών εκτάσεων ώστε να λυθεί το ζήτημα του βιοπορισμού των νέων κατοίκων της περιοχής, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά ελονοσίας. Η αποξήρανση της λίμνης, που διήρκεσε από το 1928 έως το 1932, ανέλαβε η αμερικανική εταιρία "New York Company Foundation".

Η λίμνη των Γιαννιτσών έμεινε γνωστή στην ελληνική και βαλκανική ιστοριογραφία, κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, όπως στις ομώνυμες μάχες της 6ης Αυγούστου και της 21ης Δεκεμβρίου 1906, καθώς και των Βαλκανικών Πολέμων, με την μάχη των Γιαννιτσών. Η λίμνη αναφέρεται και σε έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, όπως το μυθιστόρημα "Στα Μυστικά του Βάλτου" της Πηνελόπης Δέλτα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]