Λίμνη Θάλωσσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λίμνη Θάλωσσι (πολλές φορές Θάλωσι, Θαλάσι ή Βουλισμένη) ήταν λίμνη στη περιοχή της Νέας Πεντέλης, στη θέση της οποίας σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Νεοπεντελικός Αθλητικός Όμιλος». Είχε (με επιφύλαξη) διάμετρο 80 μέτρων.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και η προέλευση της ονομασίας της λίμνης δεν έχει αποσαφηνιστεί, πιθανώς προέρχεται από την λέξη «θάλασσα».

Δημιουργία και ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο θεωρίες για τη δημιουργία της. Η πρώτη λέει ότι προέκυψε μετά από σεισμό και η δεύτερη ότι σχηματίστηκε έπειτα από πτώση μετεωρίτη, αλλά η τελευταία πλέον αμφισβητείται. Μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής κάνουν λόγο ότι τα νερά της υποχωρούσαν κάθε τέσσερα έτη και φανερωνόταν ο βυθός της, κάτι που τραβούσε το ενδιαφέρον των παιδιών, καθότι τα φύκια αναδύονταν και τα παιδιά έχτιζαν «σπιτάκια» με αυτά. Συνήθεις δραστηριότητες ήταν το μπάνιο, η βαρκάδα και η βόλτα περιμετρικά αυτής. Αν και ήταν ρηχή, συχνά σημειώνονταν περιστατικά πνιγμών. Σύμφωνα με τον ιστορικό Δημήτριο Καμπούρογλου η Δούκισσα της Πλακεντίας συνήθιζε τα βράδια να κάνει βαρκάδα στη λίμνη, ολομόναχη. Η ακουστική της περιοχής ήταν εξαιρετική και γι' αυτό διοργανώνονταν συναυλίες, ενώ υπάρχουν αναφορές από βοσκούς για ύπαρξη οντοτήτων (λάμιες, νεράιδες κλπ.). Το 1938 καθίσταται τόπος συγκέντρωσης των φυματικών, ενώ η Κοινότητα Αμαρουσίου αποφασίζει να μεταφερθούν ύδατα της πηγής του Αγίου Σίλα προς τη λίμνη και προχωρά στην κατασκευή δρόμου προς τη δεύτερη, λόγω του υγιεινού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς, μπάζωμα και παρακμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Γενάρη του 1948 το Κοινοτικό Συμβούλιο Μελισσίων, και κατόπιν αιτήματος του για απαλλοτρίωση της έκτασης προς το Γραφείο του Προέδρου της Κυβερνήσεως, του Υπουργού Γεωργίας και του Νομάρχη Αττικής στις 6 Ιουνίου του 1946, προμηθεύεται αντλητικό μηχάνημα από την Αγροτική Τράπεζα, έτσι ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες για την αποστράγγισή της. Έπειτα από λίγο διάστημα τα νερά της άρχισαν να ελαττώνονται, αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί και στη μείωση των κατακρημνίσεων στο Πεντελικό όρος, εκείνη την περίοδο. Πλέον η λίμνη είναι γεμάτη μόνο τον Χειμώνα και την Άνοιξη, ενώ τις υπόλοιπες εποχές είναι στεγνή. Κάποια στιγμή, το νερό εξαφανίστηκε τελείως και τη θέση πήραν μπάζα, σκουπίδια και άλλα αντικείμενα, αλλά λίγο αργότερα αντικαταστάθηκαν από ένα γήπεδο. Είχε προταθεί, μάλιστα, από κατοίκους να κατασκευαστεί θέατρο στο σημείο. Υπήρξαν περίοδοι που η λίμνη έβγαινε ξανά στην επιφάνεια πλημμυρίζοντας το γήπεδο. Το 1963 το τοπίο αλλάζει και το (μέχρι τότε εγκαταλελειμμένο) γήπεδο παίρνει την τελική του μορφή. Το 1978 με επέμβαση διευθετήθηκε (προσωρινώς) το πρόβλημα των πλημμυρών που μάστιζε το σημείο. Το 1989, με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής, το γήπεδο παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Νέας Πεντέλης για τη δημιουργία Κοινοτικού Γυμναστηρίου. Παρόλα αυτά, το μέρος πολύ συχνά πλημμυρίζει, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται περισσότερο σαν πάρκο, παρά σα γήπεδο, το οποίο και ρημάζει με την πάροδο του χρόνου.

Ανασύσταση της λίμνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιβαλλοντικοί (και όχι μόνο) σύλλογοι, διάφοροι φορείς και μεμονωμένοι πολίτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους το γήπεδο να αλλάξει χρήση γης και να μετατραπεί ξανά σε λίμνη ή να δημιουργηθεί πάρκο, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυτήν μέσα, ενώ παράλληλα κινούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την διευθέτηση του ζητήματος, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Κίνδυνο λεηλασίας» για το Θάλωσσι επισημαίνει «Η Πεντέλη μας»

Θάλωσι: Η «στοιχειωμένη» λίμνη της Πεντέλης

http://limnithalossi.blogspot.com/

Τι απέγινε η λίμνη της Πεντέλης όπου ζούσαν οι νεράιδες του θρύλου και πνίγονταν μυστηριωδώς οι λουόμενοι. Εκεί έκανε βαρκάδα η δούκισσα της Πλακεντίας και είπαν ότι δημιουργήθηκε από μετεωρίτη