Βαλ-ντ'Ουάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°3′43″N 2°5′10″E / 49.06194°N 2.08611°E / 49.06194; 2.08611

Βαλ-ντ'Ουάζ

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΙλ-ντε-Φρανς
Δημιουργία νομού1  Ιανουαρίου 1968
ΠρωτεύουσαΠοντουάζ
ΥπονομαρχίαΑρζαντέιγ
Σαρσέλ
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΜαρί-Κριστίν Καβεκί (LR)
ΝομάρχηςΑμωρί ντε Σαιν-Κεντέν
Κωδικός νομού95
ISO 3166-2FR-95
Κωδικός NUTSFR108
Δημογραφία
Πληθυσμός1.256.607 (1  Ιανουαρίου 2021)[1]
Πυκνότητα986 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση1.246 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα3
Εκλογικές περιφέρειες9
Καντόνια21
Διακοινοτικότητες10
Κοινότητες184
Ιστότοπος
http://www.val-doise.pref.gouv.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin

Το Βαλ-ντ'Ουάζ (γαλλικά: Val-d'Oise) είναι γαλλικός νομός στη διοικητική περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς, στο βορρά της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε το 1968 μετά την τριχοτόμηση του παλαιού νομού Σεν-ε-Ουάζ. Με τους νομούς Σεν-ε-Μαρν, Ιβλίν και Εσόν αποτελούν τους 4 νομούς που απαρτίζουν την ευρύτερη περίμετρο του Παρισιού, γνωστή ως Γκραντ Κουρόν.

Περιλαμβάνει δύο περιφερειακά φυσικά πάρκα, μεγάλη αρχιτεκτονική και φυσική κληρονομιά αλλά και έντονα αστικοποιημένες περιοχές, ιδιαίτερα το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού που αποτελεί το βόρειο τμήμα της αστικής κοινότητας του Παρισιού. Στο νομό βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας Παρίσι-Σαρλ-ντε-Γκωλ και δυναμικά κέντρα οικονομικής δραστηριότητας με εθνική και διεθνή επιρροή.

Ο νομός έλαβε το όνομά του από τον ποταμό Ουάζ, έναν σημαντικό παραπόταμο του Σηκουάνα που πηγάζει στο Βέλγιο και διασχίζει τη βορειοανατολική Γαλλία. Πρωτεύουσα του νομού είναι η κοινότητα Ποντουάζ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) και το Ταχυδρομείο του αποδίδουν τον κωδικό 95.

Οι κάτοικοι του νομού αναφέρονται ως Βαλ ντ'Ουαζιάν.[2]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ουάζ στο Ποντουάζ
Θέση του νομού Βαλ-ντ'Ουάζ στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς

Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ αποτελεί τμήμα της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς. Έχει έκταση 1.246 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 1.221.923 κατοίκους (2016). Διοικητικά αποτελείται από 3 διαμερίσματα και περιλαμβάνει 184 κοινότητες.

Συνορεύει με τους νομούς Ουάζ στα βόρεια, Σεν-ε-Μαρν στα ανατολικά, Σεν-Σαιν-Ντενί, Ω-ντε-Σεν, Ιβλίν στα νότια και Ερ προς δυτικά.

Το ανατολικό τμήμα του νομού σχηματίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Γαλλίας και είναι ουσιαστικά αγροτικό έδαφος με μεγάλη παραγωγή δημητριακών. Στην περιοχή βρίσκεται και το αεροδρόμιο Παρί-Σαρλ-ντε-Γκωλ, το οποίο εκτείνεται και στους νομούς Σεν-ε-Μαρν και Σεν-Σαιν-Ντενί.

Το νότιο τμήμα του νομού αποτελείται από την κοιλάδα του Μονμορανσί και τμήμα της κοιλάδας του Σηκουάνα. Το κέντρο και το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού είναι ιδιαίτερα αστικοποιημένα και ενσωματώνονται στο αστικό συγκρότημα του Παρισιού. Το δυτικό τμήμα, αποτελούμενο από τμήμα του Γαλλικού Βεξάν, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αγροτικό.[3]

Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ διασχίζεται από τον ποταμό Ουάζ, από τον οποίο έλαβε το όνομά του, και από πολλά άλλα μικρότερα υδάτινα ρεύματα.

Το 21% της επιφάνειας του νομού καλύπτεται από δάση, σε έκταση 21.300 εκταρίων, όπως τα δάση του Μονμορανσί, του Λ'Ιλ-Αντάμ και της Καρνέλ.

Πρωτεύουσα του νομού είναι το Ποντουάζ, η νομαρχία όμως στεγάζεται στο Σερζί. Οι δύο πόλεις έχουν συνδεθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα του Σερζί-Ποντουάζ. Οι υπονομαρχίες του νομού βρίσκονται στις πόλεις Αρζαντέιγ, την πιο πυκνοκατοικημένη στο νομό, και Σαρσέλ.

Στο νομό βρίσκονται δύο περιφερειακά φυσικά πάρκα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος του μεγαλύτερου μέρους του νομού: το Γαλλικό φυσικό πάρκο του Βεξάν και το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Ουάζ-Πεδιάδα της Γαλλίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχικοί νομοί της Γαλλίας δημιουργήθηκαν το 1790 όταν η γαλλική εθνοσυνέλευση χώρισε τη χώρα σε 83 νομούς περίπου ίδιου μεγέθους και πληθυσμού, καταργώντας τις παλαιές επαρχίες. Σχεδιάστηκαν ως σύνολα κοινοτήτων και, όταν οι χάρτες βελτιώθηκαν αλλά και οι συνθήκες επέβαλαν χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες αναθεωρήσεις, μία από τις οποίες αφορούσε τη δημιουργία του νέου νομού Βαλ-ντ'Ουάζ.

Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ δημιουργήθηκε το 1968 κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης τον νομών της μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού. Προήλθε από εδάφη του παλαιού νομού Σεν-ε-Ουάζ, ο οποίος χωρίστηκε σε 3 νομούς: Ιβλίν, Βαλ-ντ'Ουάζ και Εσόν.

Το 2000, το διοικητικό διαμέρισμα Μονμορανσί καταργήθηκε και η υπονομαρχία μεταφέρθηκε από την κοινότητα Μονμορανσί στην κοινότητα Σαρσέλ. Η οριστική μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε το 2004 με τη μετεγκατάσταση του υπονομαρχίας.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διοικητικά διαμερίσματα του νομού Βαλ-ντ'Ουάζ

Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ χωρίζεται σε 3 διοικητικά διαμερίσματα, 21 καντόνια και 184 κοινότητες:

Διαμέρισμα Καντόνια Κοινότητες Πληθυσμός

Απογραφή 2016

Έκταση

χμ²

Πυκνότητα

Κάτ./χμ²

Κωδ.

INSEE

Αρζαντέιγ 9 17 412.334 108,46 3.802 951
Ποντουάζ 7 105 338.425 765,57 442 953
Σαρσέλ 10 62 471.164 371,33 1.269 952
Σύνολο νομού 21 184 1.221.923 1.245,36 981 95

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς με τους νομούς και τις κυριότερες πόλεις. Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ στα βόρεια.

Οι κυριότερες πόλεις του νομού:

Πόλη Πληθυσμός (2016) Διαμέρισμα
Αρζαντέιγ 110.468 Αρζαντέιγ
Σερζί 63.820 Ποντουάζ
Σαρσέλ 57.781 Σαρσέλ
Γκαρζ-λε-Γκονές 42.598 Σαρσέλ
Φρανκονβίλ 36.112 Ποντουάζ
Γκουσενβίλ 30.948 Σαρσέλ
Ποντουάζ 30.690 Ποντουάζ
Ερμόν 29.112 Ποντουάζ
Μπεζόν 28.976 Αρζαντέιγ
Βιλιέ-λε-Μπελ 27.247 Σαρσέλ

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία του νομού Βαλ-ντ'Ουάζ βασίζεται σε δύο διαφορετικούς τομείς. Το βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα είναι εύφορες περιοχές γεωργικής γης που παράγουν μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, ζαχαρότευτλων και άλλων καλλιεργειών. Τα αστικοποιημένα τμήματα στο νότο κατοικούνται κυρίως από άτομα που εργάζονται στη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού. Η παρουσία του αεροδρομίου Παρίσι-Σαρλ-ντε-Γκωλ και του σιδηροδρομικού σταθμού TGV παρέχουν αεροπορική και σιδηροδρομική πρόσβαση σε όλα τα μέρη της Γαλλίας. Ο νομός διαθέτει εννέα επιχειρηματικές ζώνες που αφορούν βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.[4]

Ο οικονομικός ιστός του νομού αποτελείται από μεγάλη πλειοψηφία μεσαίων επιχειρήσεων που προσανατολίζονται, κυρίως, στον τομέα της τεχνολογικής δραστηριότητας: μηχανική κατασκευή και βιομηχανικός εξοπλισμός, ψηφιακές, ηλεκτρονικές δραστηριότητες, παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας κλπ. Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον τομέα της γαλλικής παραγωγής ρομπότ.

Οι ζώνες οικονομικής δραστηριότητας κατανέμονται σε 2.500 εκτάρια γης, πάνω από το 2% της περιφέρειας του νομού. Επιπλέον, 21 επιχειρηματικά πάρκα φιλοξενούν το καθένα περισσότερους από χίλιους εργαζομένους.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο νομός έχει εμπλουτιστεί με περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, η Βαλ-ντ'Ουάζ έχει καταταχθεί πολλές φορές μεταξύ των κορυφαίων γαλλικών νομών όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των μισθωτών θέσεων εργασίας.

Αξιοθέατα - Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο του Εκουάν
Το κάστρο του Τεμερικούρ
Το αββαείο του Μωμπυσσόν

Ο νομός Βαλ-ντ'Ουάζ διαθέτει μια πλούσια ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά δεν βρίσκεται στους κύριους γαλλικούς τουριστικούς άξονες, καθώς πιθανώς επισκιάζεται από την εξαιρετική ακτινοβολία της πρωτεύουσας. Ο νομός διαθέτει δύο περιφερειακά φυσικά πάρκα, τα οποία περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του νομού: το Γαλλικό φυσικό πάρκο Βεξάν και το Περιφερειακό φυσικό πάρκο Ουάζ-Πεδιάδα της Γαλλίας.

Το Γαλλικό Βεξάν, μια από τις καλύτερα διατηρημένες αγροτικές περιοχές κοντά στο Παρίσι, αποτελεί τον πιο ελκυστικό χώρο για τουρισμό: η κοινότητα Ωβέρ-συρ-Ουάζ, το χωριό των ζωγράφων, το οποία οφείλει τη διεθνή του φήμη στα τοπία του και στους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους όπως ο Πωλ Σεζάν, ο Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, ο Καμίλ Πισαρό, ο Βενσάν βαν Γκογκ και πολλοί άλλοι που διαιώνισαν τα τοπία του στα έργα τους. Επίσης στο Βεξέν, το κάστρο Λα Ρος-Γκυγιόν είναι ένα άλλο τουριστικό κέντρο, στα σύνορα των περιοχών Νορμανδίας και Ιλ-ντε-Φρανς.

Στα ανατολικά, το αββαείο του Ρουαγιωμόν, που ιδρύθηκε από τον Άγιο-Λουδοβίκο τον 13ο αιώνα, είναι το δεύτερο περισσότερο επισκέψιμο μνημείο μετά το κάστρο του Ωβέρ. Στο νότο, το κάστρο του Εκουάν, το οποίο στεγάζει το πολύ πλούσιο Εθνικό μουσείο της Αναγέννησης, βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο επισκέψιμων τοποθεσιών στο νομό. Η κοινότητα Εκουάν έχει και άλλα ιστορικά μνημεία, όπως η εκκλησία Σαιν-Ακέλ με ονομαστά βιτρώ, καθιστώντας την πόλη ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο.

Το Αρζαντέιγ είναι υπονομαρχία και το δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο από τα προάστια του Παρισιού. Βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα και έχει επίσης εμπνεύσει τους ιμπρεσιονιστές Κλωντ Μονέ, Ευγένιο Ντελακρουά, Ρενουάρ κ.ά. Έχει αρκετά ιστορικά κτίρια και ένα τοπικό μουσείο. [5]

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά άλλα μουσεία και μνημεία: το αρχαιολογικό μουσείο Βαλ-ντ'Ουάζ στο Γκιρί-αν-Βεξάν, το Μουσείο Συγκομιδής στο Σαζί, το μουσείο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ και η συλλογική εκκλησία στο Μονμορανσί, το κάστρο της Αμπλεβίλ, οι εκκλησίες του 12ου αιώνα στο Σερζί και Μπωμόν-συρ-Ουάζ ή το αββαείο του Μωμπυσσόν στο Σαιν-Ουέν-λ'Ωμόν μεταξύ των πιο διάσημων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  2. . «habitants.fr/val-d-oise-95». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. Philips' Modern School Atlas. George Philip and Son, Ltd. 1973. pp. 42–43
  4. . «"Val d'Oise" . Comité d'Expansion Economique du Val d'Oise. Retrieved 2 November 2015». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2019. 
  5. Dominique Auzias; Jean-Paul Labourdette (2012). Val-d'Oise 2012. Petit Futé. pp. 22–. ISBN 2-7469-6136-9.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]