Μετάβαση στο περιεχόμενο

Fantastic Four

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Invisible Woman)
Fantastic Four
The Fantastic Four #236
Σχέδιο από Τζον Μπερν
ΕκδότηςMarvel Comics
Πρώτη εμφάνισηThe Fantastic Four #1 (Νοέμβριος 1961)
Δημιουργήθηκε απόΣταν Λι
Τζακ Κίρμπι
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΜέληMister Fantastic
Invisible Woman
Human Torch
Thing
ΈδραBaxter Building
Avengers Mansion (πρώην)
Four Freedoms Plaza
Pier 4
4 Yancy St.

Οι Fantastic Four είναι φανταστική ομάδα αμερικανικών υπερηρώων που πρωταγωνιστεί στο ομώνυμο κόμικ της Marvel Comics. Δημιούργημα του συγγραφέα Σταν Λι και του σκιτσογράφου Τζακ Κίρμπι, οι Fantastic Four έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο ιστορικό τεύχος The Fantastic Four #1 (Νοέμβριος 1961), που συνέβαλε στην απαρχή ενός νέου νατουραλισμού στο μέσο.

Οι Fantastic Four αποτέλεσαν τη βάση για να αναδειχθεί η Marvel Comics από μικρό τμήμα εταιρίας περιοδικών σε μεγάλη εταιρία ψυχαγωγίας, ενώ διατηρούν περίοπτη θέση στην ιστορία των αμερικανικών κόμικς. Οι ιστορίες τους μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση με τέσσερις σειρές κινουμένων σχεδίων, αλλά και στον κινηματογράφο, με την ταινία Fantastic Four (2005) και τη συνέχειά της, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007). Μια επανεκκίνηση, επίσης με τίτλο Fantastic Four, κυκλοφόρησε το 2015. Μια ακόμα ταινία, η οποία διαδραματίζεται στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel, βρίσκεται σε ανάπτυξη και είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το 2025.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερις χαρακτήρες που συνδέονται με συγγενικές ή φιλικές σχέσεις και οι οποίοι απέκτησαν υπερδυνάμεις όταν εκτέθηκαν σε κοσμικές ακτίνες κατά τη διάρκεια επιστημονικής αποστολής στο διάστημα. Οι Fantastic Four παρουσιάζονται ως μία δυσλειτουργική αλλά αγαπημένη οικογένεια. Σε αντιδιαστολή με άλλα κόμικς υπερηρώων της εποχής, τα μέλη της ομάδας δεν διατηρούν μυστικές τις πραγματικές τους ταυτότητες αλλά απολαμβάνουν δημόσιας αναγνώρισης και θαυμασμού. Στα πρώτα δύο τεύχη μάλιστα, καταρρίπτεται και το στερεότυπο των στολών που συνήθως φορούν οι υπερήρωες, αν και στο αμέσως επόμενο τεύχος η ομάδα αποκτά στολές ειδικά σχεδιασμένες από τον Ριντ, ώστε να προσαρμόζονται στις δυνάμεις κάθε χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας είναι τα εξής:

Κύριο λήμμα: Mister Fantastic

Ο Mister Fantastic (μτφρ.: Κύριος Φανταστικός, πραγματικό όνομα: Reed Richards) είναι ο αρχηγός της ομάδας και σύζυγος της Invisible Woman. Η δύναμη του Ριντ Ρίτσαρντς είναι η ελαστικότητα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να τεντώσει το σώμα του σε εξαιρετικά εκτεταμένο μήκος και σε διαφορετικά σχήματα. Παράλληλα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά του σύμπαντος της Marvel, ίσως ο πιο έξυπνος άνθρωπος πάνω στη Γη. Συνεχώς καταπιάνεται με διάφορες εφευρέσεις και ανακαλύψεις που οδηγούν την ομάδα σε περιπέτειες τόσο εντός όσο και εκτός των ορίων του πλανήτη.

Η Invisible Woman, σχέδιο Τζον Ρομίτα.

Η Invisible Woman (μτφρ.: Αόρατη Γυναίκα, πραγματικό όνομα: Susan "Sue" Storm) είναι σύζυγος του Mister Fantastic, αδερφή του Human Torch και υπαρχηγός της ομάδας. Η Σου μπορεί να γίνει αόρατη και να δημιουργήσει ισχυρά ενεργειακά πεδία γύρω της. Αρχικά, είχε μόνο την ικανότητα να γίνεται αόρατη κατά βούληση, και εκεί οφείλεται και το όνομά της. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα λέγονταν Invisible Girl (μτφρ.: Αόρατο Κορίτσι) και μετά το άλλαξε σε "Γυναίκα". Παρόλο που μια πρώτη εντύπωση δείχνει πως είναι μάλλον αδύναμη σε σχέση με τα άλλα μέλη της ομάδας, αυτό δεν ισχύει αφού τα ενεργειακά της πεδία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Τα πεδία αυτά είναι σχεδόν αδιαπέραστα. Επίσης μπορεί να κάνει αόρατα και άλλα αντικείμενα ή ανθρώπους που βρίσκονται κοντά της, μέσω της επαφής μαζί τους. Η Ρεμπέκα Σταμπ υποδύθηκε τον ρόλο της Invisible Woman στην ακυκλοφόρητη ταινία The Fantastic Four (1994), η Τζέσικα Άλμπα στην ομώνυμη ταινία του 2005 και στο Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007), ενώ η Κέιτ Μάρα στην ταινία Fantastic Four (2015).

Ο Human Torch, σχέδιο Μάικλ Κόμαρκ.

Ο Human Torch (μτφρ.: Ανθρώπινος Πυρσός, πραγματικό όνομα: Johnny Storm) είναι μικρότερος αδελφός της Σούζαν, ο οποίος μπορεί να πυρακτώσει με φλόγες το σώμα του, να πετάξει και να δημιουργήσει εστίες φωτιάς γύρω του. Είναι επανασχεδιασμός των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι ενός χαρακτήρα που δημιουργήθηκε αρχικά το 1939 από τον Καρλ Μπούργκος για την Timely Comics. Ο Τζέι Άντεργουντ υποδύθηκε τον ρόλο του Human Torch στην ακυκλοφόρητη ταινία The Fantastic Four (1994), ο Κρις Έβανς στην ομώνυμη ταινία του 2005 και στο Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007), ενώ ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν στην ταινία Fantastic Four (2015).

The Thing, σχέδιο Αντρέα Ντι Βίτο.

The Thing (μτφρ.: Το Πράγμα, πραγματικό όνομα: Ben Grimm) είναι χαρακτήρας με τερατόμορφη εμφάνιση, με το σώμα του να καλύπτεται από πορτοκαλί φολίδες (συχνά αναφέρονται λανθασμένα ως "πετρώδεις"). Διαθέτει υπεράνθρωπη σωματική δύναμη και αντοχή. Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη.

Ήταν άσσος πιλότος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και είναι αρκετά ικανός σε μάχη σώμα με σώμα. Είναι σκληρό, κυνικό και κάπως ευερέθιστο άτομο. Έχει γνώσεις παλαιστή, και μπορεί να σηκώσει έως και 85 τόνους. Ήταν συγκάτοικος με τον Ριντ Ρίτσαρντς. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, δεν μπορεί να "ενεργοποιεί" τις δυνάμεις του όποτε το επιθυμεί, με αποτέλεσμα να έχει μόνιμα την τερατόμορφη όψη του. Το γεγονός αυτό τον έχει κάνει αρκετά εσωστρεφή και οξύθυμο.

Κύριο λήμμα: Dr. Doom

Ο Doctor Doom (Δρ. Βίκτορ βον Ντουμ) είναι ο μονάρχης του πλασματικού έθνους της Λατβέρια, και ο βασικός εχθρός των Fantastic Four, αν και έχει πολεμήσει με πολλούς χαρακτήρες του Σύμπαντος της Marvel. Δημιουργήθηκε από τους Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο The Fantastic Four #5 (Ιούλιος 1962). Ο Τζόζεφ Καλπ υποδύθηκε τον χαρακτήρα στην ακυκλοφόρητη ταινία του 1994, ο Τζούλιαν ΜακΜάον τον υποδύθηκε στην ταινία του 2005 και στην συνέχεια του, και ο Τόμπι Κέμπελ τον υποδύθηκε στην ταινία του 2015.

Κατά καιρούς, διάφοροι άλλοι ήρωες έχουν γίνει μέλη της ομάδας για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα.

  • Medusa - Μέλος της φυλής των Inhumans που αντικατέστησε την Invisible Woman όταν εκείνη αποχώρησε από την ομάδα λόγω συζυγικών προβλημάτων με τον Mister Fantastic.
  • Crystal - Μέλος της φυλής των Inhumans και φιλενάδα του Τζόνι Στορμ.
  • Luke Cage (Power Man) - Αντικαταστάτης του Thing κατά τη σύντομη απουσία του.
  • She-Hulk - Τζένιφερ Γουόλτερς, πρώτη εξαδέλφη του Δρ. Μπρους Μπάνερ (Hulk) που εντάχθηκε στην ομάδα σε αντικατάσταση του Thing μετά το τέλος του πρώτου Μυστικού Πολέμου.
  • Ms. Marvel (She-Thing) - Σάρον Βεντούρα, η οποία απέκτησε δυνάμεις και εμφάνιση παρόμοιες με εκείνες του Thing και εντάχθηκε στην ομάδα για σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Ant-Man - Σκοτ Λανγκ, μεταμελημένος κλέφτης που χρησιμοποιούσε τις πρακτικές σμίκρυνσης του Δρ. Χένρι Πυμ. Η βραχύβια συμμετοχή του στην ομάδα έγινε κατόπιν της εξαφάνισης του Ριντ Ρίτσαρντς ο οποίος εθεωρείτο (εσφαλμένα) νεκρός.
  • Namorita - μαζί με τη She-Hulk και τον Ant-Man (Σκοτ Λανγκ), ενσωματώθηκε στην προσωρινή ομάδα που δημιούργησε ο Human Torch όταν τα λοιπά τρία μέλη της αρχικής ομάδας αγνοούνταν στην Αρνητική Ζώνη.
  • Storm - Μαζί με το σύζυγό της Black Panther έγινε μέλος της ομάδας σε αντικατάσταση της Σου Στορμ το 2007.
  • Black Panther - Μαζί με τη σύζυγό του Storm, έγινε μέλος της ομάδας σε αντικατάσταση του Ριντ Ρίτσαρντς το 2007.

Οι Fantastic Four στην Ελλάδα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους της ελληνικής έκδοσης της Μαμούθ.

Η πρώτη γνωριμία της ομάδας με το ελληνικό κοινό έγινε μέσω των εκδόσεων της Καμπανάς, που δημοσίευε ιστορίες τους σαν δεύτερες στα περιοδικά της Marvel που κυκλοφορούσε. Η πρώτη ξεχωριστή έκδοση του τίτλου έγινε το 1986 από τη Μαμούθ Comix. Η σειρά ήταν διμηνιαία, είχε τον τίτλο "Οι 4 Φανταστικοί" και στα είκοσι τεύχη που κυκλοφόρησαν δημοσιεύθηκαν αρκετά τεύχη διάφορων περιόδων των Fantastic Four περιλαμβανομένων κάποιων από τις πρώτες κλασσικές ιστορίες των Σταν Λι και Τζακ Κίρμπι. Αρχικά το περιοδικό περιείχε δύο ιστορίες της ομάδας, ενώ αργότερα άρχισε να φιλοξενεί και άλλα κόμικς της Marvel, όπως τη Ms. Marvel και τους Morituri. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, τεύχη του κόμικς δημοσιεύθηκαν από τη Modern Times και αργότερα από την Anubis Comics.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]