Atom Heart Mother

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Atom Heart Mother
Στούντιο άλμπουμ από Pink Floyd
Κυκλοφόρησε2 Οκτωβρίου 1970
ΗχογραφήθηκεΦεβρουάριος - Αύγουστος 1970 στο Λονδίνο
Διάρκεια86:11
ΠαραγωγόςPink Floyd, Νόρμαν Σμιθ
ΔισκογραφικήHarvest Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Pink Floyd)
Ummagumma
(1969)
Atom Heart Mother
(1969)
Meddle
(1971)

To Atom Heart Mother είναι το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Pink Floyd, το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου 1970 μέσω της «Harvest Records».

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ηχογραφήσεις του Atom Heart Mother ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση του σάουντρακ για την ταινία «Zabriskie Point», στις αρχές του 1970. Το ομώνυμο, 24λεπτο κομμάτι προήλθε από διάφορες ορχηστρικές συνθέσεις οι οποίες ενώθηκαν, με το βασικό θέμα να ονομάζεται «Theme from an Imaginary Western», μία σύνθεση την οποία είχαν παίξει στις αρχές του 1970 σε ζωντανή τους εμφάνιση. Τον Μάρτιο του 1970, ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του ομώνυμου κομματιού από τα μέλη του συγκροτήματος, αλλά θεωρώντας ότι κάτι έλειπε από την συγκεκριμένη σύνθεση, οι Pink Floyd ζήτησαν την βοήθεια του Ρον Γκίσιν για την συνοδεία ορχήστρας στο τραγούδι. Ο Γκίσιν συνέθεσε τα μέρη και κάλεσε την «EMI Pops Orchestra» για την ηχογράφηση.[1]

Ο Ρότζερ Γουώτερς και ο Ρίτσαρντ Ράιτ στο «Cow Palace» το 1975

Αρχικός τίτλος για το τραγούδι ήταν The Amazing Pudding και εκτελέστηκε ζωντανά στις 27 Ιουνίου 1970 για το Bath Festival of Blues and Progressive Music. Ο τίτλος άλλαξε όταν έδωσαν την ονομασία «Atom Heart Mother» για την εκπομπή του Τζον Πιλ στο BBC, στις 16 Ιουλίου. Το Atom Heart Mother καταλαμβάνει ολόκληρη την πρώτη πλευρά του δίσκου και χωρίζεται σε έξι μέρη. Στις ηχογραφήσεις του συμμετείχαν χάλκινα πνευστά, τσέλο και χορωδία 16 ατόμων. Η δεύτερη πλευρά του δίσκου ξεκινάει με τρία πεντάλεπτα τραγούδια, το «If» σύνθεση του Ρότζερ Γουώτερς, το «Summer '68» του Ρίτσαρντ Ράιτ και το «Fat Old Sun» του Ντέιβιντ Γκίλμορ, ενώ ολοκληρώνεται με το «Alan's Psychedelic Breakfast», μία σύνθεση διάρκειας 13 λεπτών αποτελούμενη από τρία μέρη. Το εξώφυλλο του άλμπουμ ήταν δημιουργία της Hipgnosis και παρουσιάζει μία αγελάδα να στέκεται σε ένα λιβάδι, χωρίς τον τίτλο του άλμπουμ ή το όνομα του συγκροτήματος. Ο λόγος γι' αυτό ήταν η αντίδραση του συγκροτήματος στην εικόνα του ψυχεδελικού ροκ, στο οποίο οι κριτικοί είχαν συμπεριλάβει τους Pink Floyd, αφού το συγκρότημα είχε σαν σκοπό να ασχοληθεί με διάφορα είδη μουσικής και να μην μπει σε ενα συγκεκριμένο μοτίβο. Το Atom Heart Mother κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1970 και ανέβηκε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ και το # 55 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την υψηλότερη θέση που είχε φθάσει δίσκος τους, μέχρι τότε. Η περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου του 1970, με έξι εμφανίσεις σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όταν το συγκρότημα μετέβη στην Βόρεια Αμερική για να δώσει είκοσι συναυλίες μέσα στον Οκτώβριο. Ακολούθησε το ευρωπαϊκό κομμάτι της περιοδείας, το οποίο διήρκεσε από το Νοέμβριο του 1970 μέχρι τον Ιούνιο του 1971, με τους Pink Floyd να δίνουν 52 συναυλίες. Συνέχισαν με τρεις εμφανίσεις στην Ιαπωνία και δύο στην Αυστραλία, τον Αύγουστο του 1971, για να ολοκληρωθεί η περιοδεία με εμφανίσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, μεταξύ αυτών και οι τέσσερις συναυλίες τους στην Πομπηία, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο βίντεο "Live at Pompeii".

Ανάλυση τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη πλευρά του δίσκου αποτελείται από το ομώνυμο κομμάτι και παρά την διάρκεια των 23 λεπτών και 44 δευτερολέπτων δεν περιλαμβάνει στίχους. Αποτελείται από έξι μέρη και εκτελέστηκε ζωντανά το 2008 από την χορωδία «The Canticum Choir», χωρίς την συμμετοχή μελών των Pink Floyd.[2] Ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ ήθελε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο κομμάτι στην ταινία του Το Κουρδιστό Πορτοκάλι, αλλά το συγκρότημα αρνήθηκε.[3] Ακολουθεί το If, μία αυτό-αναλυτική σύνθεση του Ρότζερ Γουώτερς, την οποία το συγκρότημα έπαιξε ζωντανά μόνο στην προαναφερθείσα εμφάνιση τους για την εκπομπή του Τζον Πιλ στο BBC. Τρίτο τραγούδι του άλμπουμ είναι το Summer '68, με τους στίχους του Ρίτσαρντ Ράιτ να αναφέρονται στην σχέση των συγκροτήματων με τις κοπέλες που τους ακολουθούσαν. Η ηχογράφηση του πραγματοποιήθηκε στα Abbey Road Studios τον Ιούλιο του 1970. Το «Fat Old Sun» παρουσιάζει τον Ντέιβιντ Γκίλμορ να παίζει όλα τα όργανα εκτός από τα πλήκτρα. Το κομμάτι αυτό συμπεριλήφθηκε στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος και αποτελούσε όχημα για αυτοσχεδιασμό. Το άλμπουμ κλείνει με το διάρκειας 13 λεπτών, «Alan's Psychedelic Breakfast», το οποίο είναι ένα ορχηστρικό κομμάτι αποτελούμενο από τρία μέρη. Στην ηχογράφηση του δεν συμμετείχε ο Γουώτερς, ενώ ακούγεται η φωνή του Άλαν Στάιλς, μεταφορέα του συγκροτήματος, την στιγμή που ετοιμάζει το πρωινό του.

Κατάλογος κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Atom Heart Mother (Waters, Wright, Mason, Gilmour, Geesin) – 23:44

  • I. Father's Shout
  • II. Breast Milky
  • III. Mother Fore
  • IV. Funky Dung
  • V. Mind Your Throats Please
  • VI. "Remergence

2. If (Waters) – 4:31
3. Summer '68 (Wright) – 5:29
4. Fat Old Sun (Gilmour) – 5:22
5. Alan's Psychedelic Breakfast (Waters, Wright, Mason, Gilmour) – 13:00

  • I. Rise and Shine
  • II. Sunny Side Up
  • III. Morning Glory

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Atom Heart Mother (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 2 Οκτωβρίου 1970

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο [4] 1
Ολλανδία [5] 5
Γερμανία [6] 8
Γαλλία [7] 11
Νορβηγία [8] 13
Καναδάς [9] 39
Ηνωμένες Πολιτείες [10] 55

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Atom Heart Mother (άλμπουμ)
Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): Χρυσός[11]
Γαλλία (SNEP Certification): Χρυσός[12]
Αυστρία (IFPI Certification): Χρυσός[13]
Γερμανία (BVMI Certification): Χρυσός[14]
Ιταλία (FIMI Certification): Χρυσός[15]

Μουσικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Atom Heart Mother" ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Γκεστ συμμετοχές
  • John Alldis Choir
  • EMI Pops Orchestra
  • Άλαν Στάιλς - φωνητικά στο "Alan's Psychedelic Breakfast"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Word - David Gilmour
  2. Canticum
  3. Echoes FAQ Ver, 4.0 - 5/10 - The Pink Floyd Fan Club
  4. Βρετανικά τσαρτ
  5. Ολλανδικά τσαρτ
  6. Γερμανικά τσαρτ
  7. «Γαλλικά τσαρτ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014. 
  8. Νορβηγικά τσαρτ
  9. «Καναδικά τσαρτ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014. 
  10. Αμερικανικά τσαρτ
  11. Αμερικανικές βραβεύσεις
  12. «Γαλλικές βραβεύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014. 
  13. Αυστριακές βραβεύσεις
  14. Γερμανικές βραβεύσεις
  15. «Ιταλικές βραβεύσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2014. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]