Money (τραγούδι, Pink Floyd)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Money"
Single από Pink Floyd
από το άλμπουμ The Dark Side of the Moon
Κυκλοφόρησε7 Μαΐου 1973
Format
Ηχογραφήθηκε7 Ιουνίου 1972 - 9 Ιανουαρίου 1973 στα Abbey Road Studios
ΕίδοςProgressive rock - Μπλουζ ροκ
Διάρκεια3:59 (single έκδοση)
6:22 (άλμπουμ έκδοση)
ΔισκογραφικήHarvest
ΣτιχουργόςΡότζερ Γουότερς
ΣυνθέτηςΡότζερ Γουότερς
ΠαραγωγόςPink Floyd

Το Money είναι ένα τραγούδι του αγγλικού συγκροτήματος Pink Floyd, που συμπεριλήφθηκε στον δίσκο τους The Dark Side of the Moon, το 1973. Το κομμάτι γράφτηκε από τον Ρότζερ Γουότερς. Το κομμάτι κυκλοφόρησε και ως single, και έγινε η πρώτη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία των Pink Floyd στις ΗΠΑ, φτάνοντας το νούμερο 13 στα Billboard Hot 100. Το τραγούδι είναι γνωστό για τον πολύπλευρο ρυθμό του (7/4–4/4), αλλά και για το εφέ, που επαναλαμβάνεται και ηχεί σαν ήχος ταμιακής μηχανής, ενώ και η μπασογραμμή του Γουότερς, θεωρείται μια από τις πιο αξιομνημόνευτες, που έχουν ποτέ ηχογραφηθεί.[1]

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κομμάτι έχει περιγραφεί ως Progressive, με επιρροές από μπλουζ και χαρντ ροκ. Ο ρυθμός του είναι 7/4, κάτι που επεσήμανε ο Νικ Μέισον το 2000, αφού πολλοί άλλοι μουσικοί είχαν υποθέσει ότι ο ρυθμός ήταν 7/8. Το κομμάτι ξεκινάει με την μπασογραμμή του Γουότερς, για να ακολουθήσει μια σειρά συγχορδιών βασισμένη στη Σι μινόρε κλίμακα. Έπειτα έχουμε ένα μπλουζ σόλο από σαξόφωνο, σε ρυθμό 4/4, για να ακολουθήσει το σόλο κιθάρας του Ντέιβιντ Γκίλμορ, βασισμένο στην σι μινόρε πεντατονική και μπλουζ κλίμακα.

Στίχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στίχοι, γραμμένοι από τον Γουότερς, χλευάζουν την απληστία, το γεγονός πως τα λεφτά αλλάζουν τον άνθρωπο, και πως όσα λεφτά και να αποκτήσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετά, πάντα θα θες περισσότερα. Στο τέλος όμως, ο πρωταγωνιστής αναθεωρεί τις απόψεις του, και τελικά καταλαβαίνει πως τα λεφτά είναι η αιτία της κακίας που υπάρχει στις μέρες μας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Adrian Ashton (2006), The Bass Handbook, Backbeat Books, ISBN 0-87930-872-9.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]