Time (τραγούδι, Pink Floyd)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Time (Pink Floyd song))
"Time"
Single από Pink Floyd
από το άλμπουμ The Dark Side of the Moon
Κυκλοφόρησε1973
Format7"
Ηχογραφήθηκεστα στούντιο Abbey Road από τον Ιούνιο του 1972 εως τον Ιανουάριο του 1973
ΕίδοςProgressive Rock
Διάρκεια7:48 (πλήρης έκδοση)
5:56 (χωρίς το Breath (Reprise)
3:33 Έκδοση Single
ΔισκογραφικήHarvest, EMI (UK)
Harvest, Capitol (US)
ΣτιχουργόςDavid Gilmour/Nick Mason/Roger Waters/Rick Wright
ΠαραγωγόςPink Floyd
singles των Pink Floyd ανά χρονολογία
Money
(1973)
Us and Them/Time Have a Cigar
(1975)

Το Τime είναι το τέταρτο τραγούδι από το άλμπουμ The Dark Side of the Moon του Βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd. Είναι το μοναδικό τραγούδι στο άλμπουμ στο οποίο αναφέρονται ως συνθέτες και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος.

Το ίδιο το τραγούδι είναι ένα memento mori που περιγράφει το φαινόμενο όπου ο χρόνος φαίνεται πως περνά γρήγορα καθώς ένας άνθρωπος γερνά, και συνήθως οδηγεί το γηραιό άτομο σε απόγνωση για τις ευκαιρίες που έχασε στα χρόνια του παρελθόντος του. Επίσης μέσα από το κομμάτι θίγονται και άλλες καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής, όπως το άγχος της καθημερινότητας και η υποβάθμιση της προσωπικότητάς μας στο βωμό της ρουτίνας και προτρέπει τον ακροατή να κυνηγήσει τα όνειρα του, καθώς αν δεν το κάνει ίσως μετανιώσει στο μέλλον για αυτή του την επιλογή.

Στους στίχους του τραγουδιού δένονται αρμονικά ή ζωή και ο θάνατος, κάτι που παρατηρείται ακόμα και μέσα στον ίδιο στίχο (You are young and life is long and there is time to kill today, breath-death, run-gun, sunshine-rain, one day-ten years, time is gone). Τέλος, το τραγούδι συνδέεται μουσικά με το Breath (Reprise) (αρχικός τίτλος: Home Again), και στο οποίο επιφανειακά φαίνεται πως αφορά στο να ξεκουράζεται κανείς σπίτι του δίπλα στη φωτιά. Στην ουσία όμως, κατακρίνει την Εκκλησία και τη Θρησκεία με έναν αρκετά έμμεσο τρόπο.