Φιλελεύθερο Κόμμα (Δανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστερά, Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας
Venstre, Danmarks Liberale Parti
ΗγέτηςΓιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν
Ίδρυση1870, ολική μεταρρύθμιση το 1910
ΈδραSøllerødvej 30, Κοπεγχάγη
ΙδεολογίαΣυντηρητικός φιλελευθερισμός
Οικονομικός φιλελευθερισμός
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΚόμμα Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΑνανεώστε την Ευρώπη
Διεθνής προσχώρησηΦιλελεύθερη Διεθνής
Ιστότοπος
http://www.venstre.dk/
Πολιτικό σύστημα της Δανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (δαν. Venstre, κυριολεκτικά αριστερά) επισήμως γνωστό ως Αριστερά, Φιλελεύθερο Κόμμα Δανίας (δαν. Venstre, Danmarks Liberale Parti) είναι πολιτικό κόμμα της Δανίας[1]. Ιδρύθηκε το 1870 ως μέρος ενός κινήματος χωρικών εναντίον της αριστοκρατίας της εποχής. Σήμερα, το κόμμα ασπάζεται οικονομικές φιλελεύθερες ιδεολογίες υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, ενώ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Δανίας. Το κόμμα συνεργάστηκε στο παρελθόν με το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το Δανικό Λαϊκό Κόμμα.

Στις εκλογές του 2011, το κόμμα έλαβε το 26,7% των ψήφων και 47 από τις συνολικά 179 έδρες στο Φόλκετινγκ. Ο τωρινός πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ηγείται του κόμματος από το 2009, διαδεχόμενος τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στην πρωθυπουργία και στην ηγεσία του κόμματος.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα που υπερασπίζεται την σκανδιναβική αγροτική παράδοση, ενώ σήμερα υπερασπίζεται την ελεύθερη αγορά. Έχει, επίσης, χαρακτηριστεί ως κλασικό φιλελεύθερο κόμμα, μετά την έκδοση του βιβλίου Από το Κοινωνικό Κράτος στο Μειωμένο Κράτος του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Είναι μέλος της Φιλελεύθερης Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και Μεταρρυθμιστικού Κόμματος. Έχει εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους 13 που εκλέγει η Δανία, οι οποίοι εκπροσωπούνται μέσω της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Φόλκετινγκ
23 / 179
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
4 / 14
Περιφέρειες
54 / 205
Δήμοι
619 / 2.436

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]