Κοινοβούλιο της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φόλκετινγκ

Folketinget
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΜονοθάλαμο
Ηγεσία
Πρόεδρος
Δομή
Έδρες179
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
Κυβέρνηση (87)

Υποστηρίζεται από (5)

Αντιπολίτευση (87)

Εκλογές
Ανοικτός κατάλογος με αναλογική εκπροσώπηση και εκλογικό όριο 2%
Τελευταία εκλογή
1 Νοεμβρίου 2022
Τόπος συνεδριάσεων
Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ, Κοπεγχάγη
Ιστοσελίδα
www.ft.dk
Υποσημειώσεις
1Κόμματα από τις Νήσους Φερόες και τη Γροιλανδία εκπροσωπούνται στο Φόλκετινγκ.[1]

Το Φόλκετινγκ (δανικά: Folketinget, προφέρεται [ˈfʌlkəˌtsʰeŋˀð] κατά προσέγγιση Φάλκετσενγκδ, σημαίνει το τινγκ του λαού, λαϊκή συνέλευση), επίσης γνωστό ως το Κοινοβούλιο της Δανίας,[2] είναι το νομοθετικό εθνικό νομοθετικό σώμα (κοινοβούλιο) του Βασιλείου της Δανίας, δηλαδή της Δανίας, των Νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας. Ιδρύθηκε το 1849 και μέχρι το 1953 το Φόλκετινγκ ήταν μέρος του δανικού Ρίγκσνταγκ. Η άνω βουλή ονομαζόταν Λάντστινγκετ. Συνεδριάζει στο ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ στο νησάκι Σλοτσόλμεν στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Το Κοινοβούλιο περνά όλους τους νόμους, εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο και εποπτεύει το έργο της κυβέρνησης. Είναι επίσης υπεύθυνο για την έγκριση των κρατικών προϋπολογισμών και την έγκριση των λογαριασμών του δημοσίου. Όπως ορίζεται στο Σύνταγμα της Δανίας, η βουλή μοιράζεται την εξουσία με τον μονάρχη. Στην πράξη ο ρόλος του μονάρχη περιορίζεται στην υπογραφή της νομοθεσίας που εγκρίνει η βουλή εντός 30 ημερών από την ψήφιση της.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται από 179 βουλευτές. Από αυτούς οι 175 εκπροσωπούν τη Δανία, δύο εκπροσωπούν τη Γροιλανδία και δύο άλλοι τις Νήσους Φερόες. Οι γενικές εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά το σύνταγμα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να ζητήσει από τον μονάρχη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σε μια ψήφο εμπιστοσύνης, η Βουλή μπορεί να αναγκάσει έναν Υπουργό ή την κυβέρνηση να παραιτηθεί.[3]

Τα μέλη του κοινοβουλίου εκλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση: 135 εκλέγονται από εκλογικές περιφέρειες με τη μέθοδο Ντ'Οντ και 40 εκλέγονται μέσω του συστήματος των εδρών επιπέδωσης. Το δανέζικο πολιτικό σύστημα δημιουργεί παραδοσιακά συνασπισμούς. Οι περισσότερες μεταπολεμικές κυβερνήσεις είναι συνασπισμοί μειοψηφίας που συμμαχούν με αντιπολιτευόμενα κόμματα.[4] Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου παρακολουθείται συνήθως από τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Her er rød bloks breve til dronningen». 
  2. «About the Danish Parliament». thedanishparliament.dk. The Danish Parliament. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2015. 
  3. "A Minister shall not remain in office after the Parliament has passed a vote of no confidence in him." The Constitution of Denmark – Section 15.
  4. «Radikale ved historisk skillevej». Berlingske Tidende. 17 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2007. 
  5. «The Danish Parliament opens on 6 October». thedanishparliament.dk. Folketinget (The Danish Parliament). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2016.