Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γεράρδος Δ΄ της Αλσατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράρδος Δ΄ της Αλσατίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1030[1]
Θάνατος14  Απριλίου 1070[2]
Ρεμιρεμόν[2]
Τόπος ταφήςΡεμιρεμόν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης[2]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕντβίγη του Ναμύρ[2][3]
ΤέκναΘεοδώριχος Β΄ της Λωρραίνης[2]
Γεράρδος Α΄ του Βωντεμόν[2][4]
Βεατρίκη της Λωρραίνης, κόμισσα της Βουργουνδίας[2][4]
Γκίζελα της Αλσατίας[2][4]
ΓονείςΖεράρ ντε Μπουζονβίλ[2] και Gisela
ΑδέλφιαΑδαλβέρτος της Λωρραίνης[2]
ΟικογένειαΟίκος της Λωρραίνης[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεράρδος Δ΄ (Gérard d'Alsace, 1030 - 14 Απριλίου 1070) από τον Οίκο της Λωρραίνης (Μετς) ήταν κόμης του Μετς, του Σατενουά και δούκας της Λωρραίνης (1048 - 1070), από την χρονιά που ο αδελφός του δούκας Αδαλβέρτος σκοτώθηκε. Με το τέλος του Αδαλβέρτου την επόμενη χρονιά έγινε ο Γεράρδος Δ΄ δούκας της Άνω Λωρραίνης και παρέμεινε έως το τέλος του. Ο Γεράρδος Δ΄ ήταν δεύτερος γιος του Γεράρδου του Μπουζονβίλ, κόμη του Μετς, και της Γκιζέλας, κόρης του Θεοδώριχου Α΄ των Αρντέν-Μπαρ δούκα της Άνω Λωρραίνης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γερμανός αυτοκράτορας Ερρίκος Γ΄ είχε παραχωρήσει (1047) τη Λωρραίνη στον μεγαλύτερο αδελφό εκείνου Αδαλβέρτο, ενώ την διεκδικούσε ο Γοδεφρείδος Γ΄ των Αρντέν-Βερντέν. Ο Γοδεφρείδος Γ΄, εξοργισμένος από την πράξη του αυτοκράτορα, σκότωσε τον Αδαλβέρτο σε μάχη την επόμενη χρονιά. Ο αυτοκράτορας παραχώρησε τη Λωρραίνη τότε στον Γεράρδο Δ΄ και από τότε ξεκίνησαν οι άριστες σχέσεις, που είχαν όλοι οι απόγονοί του με τους αυτοκράτορες της Γερμανίας. Ο Γοδεφρείδος Γ΄ δεν το έβαλε κάτω και με την υποστήριξη μίας ομάδας ευγενών κατόρθωσε να φυλακίσει τον Γεράρδο Δ΄, αλλά ο τελευταίος είχε την υποστήριξη του κλήρου, που κατόρθωσε να τον ελευθερώσει (1049). Τότε ο αυτοκράτορας Ερρίκος Γ΄, με τη βοήθεια στρατού, κατόρθωσε την αποκατάστασή του. Ο Γεράρδος Δ΄ έκανε πολλά έργα, αναδιοργάνωσε το δουκάτο και έκτισε κάστρο στο Πρενύ, γύρω από το οποίο θα δημιουργηθεί η νέα πρωτεύουσα Νανσύ. Πέθανε δηλητηριασμένος στο Ρεμιρεμόν, ενώ προσπαθούσε να καταπνίξει μία εξέγερση.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγο του Χέντβιχ/Εντβίγη, κόρη τού Αλβέρτου Β΄ κόμη τού Ναμύρ, απέκτησε:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεράρδος Δ΄ της Αλσατίας
Γέννηση: 1030 Θάνατος: 14 Απριλίου 1070
Προκάτοχος
Αδαλβέρτος της Λωρραίνης
Δούκας της Λωρραίνης

1048 - 1070
Διάδοχος
Θεοδώριχος Β΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gerard, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).