Γοδεφρείδος Α΄ του Λουβαίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γοδεφρείδος Α΄ του Λουβαίν
Godfrid1.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1063
Λέουβεν
Θάνατος25  Ιανουαρίου 1139 ή 25  Ιανουαρίου 1139[1]
Λέουβεν
Τόπος ταφήςαββαείο Άφλιγκεμ
Χώρα πολιτογράφησηςΒέλγιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚλημεντία της Βουργουνδίας
Ίντα του Ναμύρ
ΤέκναΑδελαΐδα του Λέουβεν
Γοδεφρείδος Β΄ του Λουβαίν
Ζοσλέν του Λουβαίν
ΓονείςΕρρίκος Β΄ του Λουβαίν και Adela of Orthen
ΑδέλφιαIda of Louvain
Ερρίκος Γ΄ του Λουβαίν
Άλμπερο Α΄ του Λουβαίν
Οικογένειαd:Q4267845
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γοδεφρείδος Α΄ ο γενειοφόρος ή θαρραλέος ή μέγας (γαλλ.: Godefroid Ier de Louvain, 1060 - 25 Ιανουαρίου 1139) από τον Οίκο του Ρέγκιναρ ήταν κόμης του Λουβαίν και των Βρυξελλών, λάντγκραβος της Βραβάντης (1095-1139). Ως Γοδεφρείδος ΣΤ΄ ήταν δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1106-1129) και μαργράβος της Αμβέρσας (1106-1139).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκου Β΄ κόμη του Λουβαίν και της Αδέλας Μπέτυβε (Βερντέν), κόρης του Εβεράρντ του Όρτεν. Το 1095 απεβίωσε ο πρωτότοκος αδελφός του Ερρίκος Γ΄ κόμης του Λουβαίν σε κονταρομαχία και τον διαδέχθηκε.

Ήλθε σε ρήξη με τον Ότμπερτ επίσκοπο της Λιέγης για την κομητεία του Μπτούνενγκερουτς. Υπερασπίστηκε τον Ερρίκο Δ΄ Σαλίων της Γερμανίας και τα συμφέροντά του στη Λωρραίνη: το 1102, όταν ο Ροβέρτος Β΄ κόμης της Φλάνδρας εισέβαλε στην περιοχή του Καμπραί, ο Γοδεφρείδος Α΄ τον σταμάτησε. Το 1106 απεβίωσε ο Ερρίκος Δ΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ερρίκος Ε΄ Σαλίων, που είχε στασιάσει εναντίον του πατέρα του. Αυτός θέλησε να εκδικηθεί τον φίλο τού πατέρα του Ερρίκο των Αρντέν δούκα της Κάτω Λωρραίνης: τον φυλάκισε και το δουκάτο του το έδωσε στον Γοδεφρείδο Α΄.

Ήλθε σε διένεξη με τον Ερρίκο Ε΄, αλλά συμφιλιώθηκε. Το 1119 έριζαν για τη Φλάνδρα διεκδικητές και ο Γοδεφρείδος Α΄ υποστήριξε τον Γουλιέλμο του Υπρ, αλλά τελικά την έλαβε ο Κάρολος Α΄ Έστριντσεν. Το 1125 απεβίωσε ο Ερρίκος Ε΄ και ο Γοδεφρείδος Α΄ υποστήριξε τον Κορράδο Χοενστάουφεν, αλλά τελικά εκλέχθηκε ο Λοθάριος Β΄ ως βασιλιάς της Γερμανίας, ο οποίος πήρε την Κάτω Λωρραίνη από τον Γοδεφρείδο Α΄ και την έδωσε στον Βάλεραν, γιο του Ερρίκου των Αρντέν. Ωστόσο ο Γοδεφρείδος Α΄ κράτησε τον τίτλο του δούκα, που το 1183 έγινε δούκας της Βραβάντης.

Το 1127 δολοφονήθηκε ο Κάρολος Α΄ Έστριντσεν και τον διαδέχθηκε ο Γουλιέλμος Κλίτο του Οίκου Νορμανδίας. Ακολούθησαν εξεγέρσεις, στις οποίες ο Γοδεφρείδος Α΄ υποστήριξε τον Τιερύ του Οίκου Λωρραίνης, ο οποίος έγινε κόμης της Φλάνδρας το 1128.

Έζησε τα τελευταία έτη του στο αββαείο Άφφλιγκεμ. Απεβίωσε 79 ετών το 1139 και τάφηκε στο αριστερό κλίτος του ναού του αββαείου. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Γοδεφρείδος Β΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ίντα των Καρολιδών, κόρη του Όθωνα Β΄ κόμη του Σινύ και είχαν τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Collins's Peerage of England, ed. S.E. Brydges IX vols, London 1812.
  • Académie royale de Belgique, Biographie Nationale, v. 7, Brussels, 1883.
  • Cawley, Charles, Medieval Lands Project on Godfrey I, Count of Louvain, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Godfrey I, Count of Louvain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. I3128. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.