Ερρίκος Δ΄ του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ερρίκος Δ΄ του Λουξεμβούργου
Henry IV, Count of Luxembourg.png
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1113[1]
Θάνατος14  Αυγούστου 1196
Echternach
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛωρέτ της Φλάνδρας
Agnes van Gelre (από 1168)[2]
ΤέκναΕρμεσίνδη Α΄ του Λουξεμβούργου
ΓονείςΓοδεφρείδος Α΄ του Ναμύρ και Ερμεζίνντε του Λουξεμβούργου
ΑδέλφιαΑλίκη του Ναμύρ
Matilda of Dagsburg
Βεατρίκη του Ναμύρ
Clemence de Namur
ΟικογένειαΟίκος του Ναμύρ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαCount of Luxembourg (1136–1196)
Κατάλογος κομήτων του Ναμύρ (1139–1196)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Δ΄ του Λουξεμβούργου ή Ερρίκος ο τυφλός, (Γαλλ. Henri IV l'aveugle 111214 Αυγούστου 1196) τελευταίο μέλος του Οίκου του Ναμύρ, κόμης του Λουξεμβούργου (1136 - 1196) και Κόμης του Ναμύρ (1139 - 1189) ήταν δεύτερος γιος και διάδοχος του Γοδεφρείδου Α΄ του Ναμύρ και της Ερμενσίντας, κόρης του Κορράδου Α΄ του Λουξεμβούργου.

Κόμης του Λουξεμβούργου και του Ναμύρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κληρονόμησε τις κομητείες του Λα Ρος και Ντυρμπουύ από τα ξαδέλφια του Ερρίκο ντε Λα Ρος και Γοδεφρείδος του Ντυρμπουύ. Ο εξάδελφός του Κορράδος Β΄ του Λουξεμβούργου απεβίωσε (1136) και ο Λοθάριος Β΄ Σούπλινμπουρκ αντί να δώσει το Λουξεμβούργο στην αδελφή του Λιούτγκαρτ σύζυγο του Ερρίκου Β΄ κόμη του Γκρανπρέ που ήταν Γάλλος το έδωσε στον Ερρίκο. Κληρονόμησε την επιτροπεία των αβαείων Σαιν-Μαξιμίν στο Τρηρ και Σαιν-Βίλλιμπρορτ στο Έχτερναχ. Αυτό έγινε αφορμή πολλών συγκρούσεων με τον Άλμπερο αρχιεπίσκοπο του Τρηρ, σε τρία χρόνια διαδέχθηκε τον πατέρα του στο Ναμύρ.

Βοήθησε τον Άλμπερον Β΄ επίσκοπο της Λιέγης να λάβει το Μπουγιόν από τον Ρέγκιναλτ Α΄ του Μπαρ (1141). To 1147 εγκατέλειψε το Σαιν-Μαξιμίν, αλλά το ξαναπήρε όταν απεβίωσε ο αρχιεπίσκοπος Άλμπερο ντε Μοντρέιγ (1152). Ο νέος αρχιεπίσκοπος Χιλλίν του Φαλμάν αντάλλαξε τα δικαιώματα του στα αβαεία με το Γκρέβενμαχερ (1155).

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν άτεκνος από τον πρώτο του γάμο και όρισε διάδοχο τον σύζυγο της αδελφής του Αλίκης Βαλδουίνο Δ΄ του Αινώ. Το 1171 απεβίωσε ο Βαλδουίνος ο Κτίστης και διάδοχος έγινε ο γιος του Βαλδουίνος Ε΄ του Αινώ. Ο Ερρίκος Δ΄ με τον ανιψιό του Βαλδουίνο Ε΄ διεξήγαγαν δύο πολέμους με τον Ερρίκο Γ΄ του Λίμπουργκ (1170, 1172).

Έκανε δεύτερο γάμο με την Αγνή των Βάσσενμπερκ, αλλά δεν αποκτούσε απογόνους και το 1184 την απέπεμψε αλλά ασθένησε σοβαρά και την έφερε πίσω. Το 1186 απέκτησαν την Ερμενσίντα και ο Ερρίκος Δ΄ θεώρησε την υπόσχεση διαδοχής στον ανιψιό του άκυρη. Ο Βαλδουίνος Ε΄ ζητούσε την κληρονομιά και το 1189 αποφασίστηκε η Ερμενσίντα να λάβει το Ντυρμπουύ και το Λα Ρος, ο ανιψιός να λάβει το Ναμύρ και το Λουξεμβούργο να επιστρέψει στον βασιλιά της Γερμανίας. Ο Ερρίκος Δ΄ προσπάθησε να νυμφεύσει την κόρη του με τον Ερρίκο Β΄ της Καμπανίας αλλά η Ερμενσίντα παντρεύτηκε τον Θεοβάλδο Α΄ του Μπαρ. Περιήλθε σε πόλεμο με τον Ερρίκο Γ΄ του Λίμπουργκ αλλά ηττήθηκε στο Νοβίλ-συρ-Μεαίν (1194), απεβίωσε δύο έτη μετά στο Έχτερναχ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1157 τη Λωρέτ, κόρη του Τιερί της Αλσατίας αλλά αργότερα διαζεύχθηκαν (1163).

Το 1171 ο Ερρίκος Δ΄ έκανε δεύτερο γάμο με την Αγνή κόρη του Ερρίκο Α΄ του Γκέλντερς και απέκτησε:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Detlev Schwennicke: Europäische Stammtafeln, vol. VII, 1979, table 68
Ερρίκος Δ΄ του Λουξεμβούργου
Γέννηση: 1112 Θάνατος: 14 Αυγούστου 1196
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γοδεφρείδος Α΄ του Ναμύρ
Μαργράβος του Ναμύρ
Namur Arms.svg

1139 - 1189
Διάδοχος
Βαλδουίνος Ε΄ του Αινώ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry IV, Count of Luxembourg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).