Ερρίκος Β΄ του Λίμπουρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος Β΄ του Λίμπουρκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1139
Θάνατος 19  Αυγούστου 1167
Ρώμη
Αιτία θανάτου Πανώλη
Τόπος ταφής Rolduc
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Λωρέτ της Φλάνδρας
Τέκνα Ερρίκος Γ΄ του Λίμπουρκ
Μαργαρίτα του Λίμπουρκ
Γονείς Βάλεραν της Κάτω Λωρραίνης και Judith of Wassenberg
Αδέλφια Βάλραν Γ΄ του Λίμπουρκ
Βεατρίκη του Λίμπουρκ
Οικογένεια Οίκος των Αρδεννών

Ο Ερρίκος Β΄, γερμ. Heinrich II (π. 1111 - Αύγουστος 1167) από τον Οίκο του Λίμπουρκ ήταν κόμης του Λίμπουρκ & Αρλόν (1147-67). Όταν ο Κορράδος Γ΄ τού αρνήθηκε τη διαδοχή στο δουκάτο της Κάτω Λωρραίνης του πατέρα του, ο Ερρίκος Β΄ κράτησε τον τίτλο τού δούκα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Βάλεραν δούκα της Κάτω Λωρραίνης και Β΄ κόμη του Λίμπουρκ & Αρλόν και της Γιούτα των Βάσενμπερκ, κόρης του Γκέραρτ Α΄ κόμη του Γκέλντερς[1].

Το 1139 διαδέχθηκε τον πατέρα του στο Λίμπουρκ, όμως ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας έδωσε την Κάτω Λωρραίνη στον Γοδεφρείδο Β' κόμη του Λουβαίν. Ο Ερρίκος Β΄ δεν αποδέχθηκε την απώλεια και επιτέθηκε στον νέο δούκα, αλλά ηττήθηκε. Το 1142 απεβίωσε ο Γοδεφρείδος Β΄, όμως ο Ερρίκος Β΄ ήταν απασχολημένος στον πόλεμο με τον κύριο του Φωκεμόν και δεν πρόβαλε αξίωση στο δουκάτο[1].

Ο νεότερος αδελφός του είχε λάβει την κομητεία του Αρλόν, όμως το 1147 απεβίωσε άτεκνος και ο Ερρίκος Β΄ τον διαδέχθηκε εκεί. Ο Κορράδος Γ΄ το επιβεβαίωσε και οι δύο τους συμφιλιώθηκαν. Ωστόσο ο Ερρίκος Β΄ δεν τον ακολούθησε στη Β΄ Σταυροφορία. Παρέστη στην στέψη του Φρειδερίκου Α΄ της Γερμανίας, ανιψιού τού Κορράδου Γ΄.

Τότε ενεπλάκη σε πόλεμο με τον Ερρίκο Δ΄ των Ναμύρ κόμη του Λουξεμβούργου. Όταν η πόλη Αρντέν κατελήφθη, λεηλατήθηκε και κάηκε ολοσχερώς, ο Ερρίκος Β΄ στράφηκε στον Γοδεφρείδο Γ΄ κόμη του Λουβαίν (γιο του Γοδεφρείδου Β΄), αλλά τελικά ειρήνευσαν το 1155. Μάλιστα η κόρη του Μαργαρίτα παντεύτηκε τον Γοδεφρείδο Γ΄.

Έλαβαν μέρος στις εκστρατείες του Φρειδερίκου Α΄ στην Ιταλία, αλλά το 1167 ασθένησε από επιδημία και απεβίωσε στη Ρώμη σε ηλικία 56 ετών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Ματίλντα του Ζάφφενμπερκ και είχε τέκνα:

  • Ερρίκος Γ΄ π. 1140-1221, δούκας του Λίμπουρκ[1].
  • Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον Γοδεφρείδο Γ΄ κόμη του Λουβαίν & δούκα της Κάτω Λωρραίνης (Οίκος των Ρεγκινάρ)[1].

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Loud & Schenk 2017, σελ. xxix.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Loud, Graham A.; Schenk, Jochen, eds. (2017). The Origins of the German Principalities, 1100-1350: Essays by German Historians. Routledge.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry II, Duke of Limburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).