Τίσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τίσα
Szeged-tisza3.jpg
Thiz river.jpg
Η διαδρομή του Τίσα
Πηγές Ανατολικά Καρπάθια
Εκβολές Δούναβης
Χώρες Λεκάνης

Flag of Ukraine.svg Ουκρανία

Flag of Romania.svgΡουμανία

Flag of Hungary.svgΟυγγαρία

Flag of Serbia.svgΣερβία
Θέση Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σερβία και Ουκρανία
Μήκος 965 χλμ.
Υψόμετρο Πηγών 2.020 m
Υψόμετρο Εκβολών 80 m
Παραπόταμοι Vișeu River, Iza River, Someș River, Körös River, Mureș River, Crasna River, Teresva, Tereblya, Rika, Borzsa, Bodrog, Zagyva και χωρίς ετικέτα
Commons page Πολυμέσα

Ο Τίσα (Σέρβ: Тиса, Ουγγρ: Tisza, Ρουμ: Tisa, Ουκρ: Тиса) είναι ένας από τους κυριότερους ποταμούς της κεντρικής Ευρώπης. Οι πηγές του βρίσκονται στα Ανατολικά Καρπάθια της Ουκρανίας σε υψόμετρο 2.020 μέτρων και για μια μικρή απόσταση σχηματίζει τα σύνορα με τη Ρουμανία. Μετά εισέρχεται σε ουγγρικό έδαφος, όπου και βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, και 10 περίπου χιλιόμετρα μετά την πόλη Σέγκεντ εισέρχεται στη Σερβία, όπου και εκβάλλει στον Δούναβη μεταξύ του Νόβι Σαντ και του Βελιγραδίου.

Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 965[1] χιλιόμετρα και η λεκάνη απορροής του 156.087 τ.χλμ, κάνοντας τον Τίσα τον σημαντικότερο παραπόταμο του Δούναβη. Στην Ουγγαρία το 1970 κατασκευάστηκε φράγμα για να ρυθμιστεί η ροή του και να αποφεύγονται πλημμύρες, με τη δημιουργία μιας μεγάλης τεχνητής λίμνης.

Ο Τίσα είναι πλωτός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του, εκτός από περιόδους μεγάλων πλημμυρών και παρατεταμένης ξηρασίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]