Μοράβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μοράβας
Morava austria slovakia.jpg
ΠηγέςΜοραβία και Králický Sněžník
ΕκβολέςΔούναβης
Χώρες ΛεκάνηςΤσεχία, Σλοβακία και Αυστρία
Μήκος388 χιλιόμετρο
Μέση εκροή109 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιKrupá, Branná, Desná, Oskava, Trusovický potok, Bystřice, Bečva, Moštěnka, Rusava, Dřevnice, Μπρέζνιτσε, Olšava, Okluky, Svodnice, Velička, Myjava, Moravská Sázava, Mírovka, Třebůvka, Blata, Romže, Haná, Syrovinka, Τάγια, Zaya, d:Q2126852, d:Q12035055, Salaška, Dlouhá řeka, Rudava, Malina River, Baťa Canal, Chvojnica (river), d:Q12038714, d:Q10860492, Hluboký potok, Kopřivák, Weidenbach, d:Q12038363 και Mlýnský potok

Ο Μοράβας (τσέχικα και σλοβακικά: Morava, στα γερμανικά: March) είναι ένας ποταμός στην Κεντρική Ευρώπη, αριστερός παραπόταμος του Δούναβη, που έδωσε το όνομά του στην ιστορική περιοχή Μοραβία της Τσεχίας, της οποίας αποτελεί τον σημαντικότερο ποταμό. Το συνολικό του μήκος είναι 358 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν γνωστός σαν Μάργος [1]. Πηγάζει από το όρος Κράλιτσκι Σνέζνικ, στα βορειοδυτικά σύνορα της Μοραβίας και ρέει γενικά προς τα νότια. Ο κάτω ρους του σχηματίζει το σύνορο μεταξύ της Τσεχίας και της Σλοβακίας, και για λίγο το σύνορο μεταξύ της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

Ο Μοράβας σχημάτισε το εύφορο Μοραβιανό Πεδίο (Marchfeld) μεταξύ της κοίτης του και της Βιέννης, και από την άλλη πλευρά την πεδιάδα Ζάχορσκα νίζινα στη Σλοβακία, που φθάνει ως την Μπρατισλάβα. Χύνεται στον Δούναβη στο Ντεβίν, προάστιο της Μπρατισλάβας. Η μόνη άλλη αξιόλογη πόλη στις όχθες του Μοράβα είναι το Όλομουτς της Μοραβίας. Ο σημαντικότερος παραπόταμός του είναι ο Τάγια (γερμανικά) ή Ντύγιε (τσέχικα και σλοβακικά), που σχηματίζει το φυσικό σύνορο μεταξύ Μοραβίας και Κάτω Αυστρίας. Σημαντικός είναι και ο Μυγιάβα, που συμβάλλει με τον Μοράβα στο Κούτι. Οι αμμώδεις εκτάσεις στην αριστερή σλοβακική όχθη του Μοράβα σχηματίσθηκαν από τον άνεμο, που μετέφερε αμμώδεις εναποθέσεις από τη Βαλτική Θάλασσα επί εκατομμύρια χρόνια.

Η μέση παροχή του Μοράβα σε νερό ανέρχεται στα 120 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο Μοράβας δεν πρέπει να συγχέεται με το ποτάμιο σύστημα Μοράβα των Βαλκανίων, που αποτελείται από τους ποταμούς Μεγάλο Μοράβα και Νότιο Μοράβα, το μεγαλύτερο υδάτινο σύστημα της Σερβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Allgemeine deutsche Real-Encyklopädie für die gebildeten Stände. Conversations-Lexikon; 10. Auflage 1853, F. A. Brockhaus Leipzig
  • A. Stancik, H.Schiller, O.Behr et al.: Hydrology of the River Danube / Hydrologie der Donau. Gemeinsames Forschungsprojekt der Donauländer und der IHD, 272 p., Verlag Priroda, Bratislava 1988.