Τίμις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τίμις
Pancevo Tamis.JPG
Εκβολές Δούναβης
Θέση Ρουμανία και Σερβία
Μήκος 340 χιλιόμετρο
Μέση εκροή 47 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοι Μπάρζαβα

Ο Τίμις ή Τάμις ή Τέμες (ρουμανικά: Timiş, σερβικά: Тамиш, γερμανικά: Temesch, ουγγρικά: Temes, λατινικά: Tibiscus ), είναι ποταμός της κεντρικής Ευρώπης ο αρχαίος ελληνικός "Θίβισις". Έχει μήκος 339 χιλιόμετρα που πηγάζει από Όρη Ταρτσού (2.190 μέτρα) στα νότια Καρπάθια όρη στην Ρουμανία. Ρέει μέσα από την περιοχή του Βανάτου και εκβάλλει στο Δούναβη κοντά στο Πάντσεβο στο βόρειο τμήμα της Σερβίας.

Η Ρουμανική πόλη Τιμισοάρα έχει το πάρει όνομά της από τον ποταμό Τίμις, το όνομα της σημαίνει το "φρούριο του Τίμις". Ωστόσο η πόλη παρά το όνομά της δεν είναι οικισμός στις όχθες του ποταμού, αλλά σε άλλο ποτάμι τον Μπέγκα.

Η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 13.085 τετραγωνικά χλμ. (στην Ρουμανία 8.085 τ. χλμ., στην Σερβία 5.000 τ. χλμ.). Μαζί με τον Δούναβη ανήκει στην λεκάνη απορροής της Μαύρης Θάλασσας. Ο ποταμός ρέει μέσα από τη Ρουμανία για 241 χιλιόμετρα, και 118 χιλιόμετρα από τη Σερβία.

Ο ποταμός ξεκινά από τη διασταύρωση των ρους των Μπρεντού, Γραντιστέα και Σέμενικ στη λίμνη Τρέι άπε. Μετά την είσοδό του στο Βανάτο το ποτάμι γίνεται αργό και με μαιάνδρους. Στην κάτω πορεία του ο ποταμός ρυθμίζεται και για την τελευταία 53 χιλιόμετρα να είναι πλωτός. Το σημαντικότερο λιμάνι είναι η βαριά βιομηχανοποιημένη Πάντσεβο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Third edition (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6
  • Administrația Națională Apelor Române – Cadastrul Apelor – București
  • Institutul de Meteorologie și Hidrologie – Rîurile României – București 1971
  • Trasee turistice – județul Timiș [1]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Timiș River της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).