Τσικ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσικ
ΕκβολέςΤίσα
ΧώραΣερβία
Μήκος95 χλμ

Ο Τσικ ή Τσικέρ (Σερβικά Κυριλλικά: Чик ή Чикер, Ουγγρικά: Csík-ér, Κροατικά: Čik ή Čiker) είναι ποταμός στη βόρεια Σερβία. Είναι δεξιός παραπόταμος μήκους 95 χιλιομέτρων στον ποταμό Τίσα και ρέει εξολοκλήρου εντός της επαρχίας Μπάτσκα της της Βοϊβοντίνας.

Ο Τσικ εκβάλλει στο βορειοδυτικό τμήμα του Σουμποτίτσκα Πεστσάρα, ανάμεσα στο χωριό Ταβανκούτ και τη Σουμπότιτσα, κοντά στα ουγγρικά σύνορα, σε υψόμετρο 128 μ. Ξεκινάει ως μια ασήμαντη βραδεία ροή νερού κοντά στα χωριά του Ταβανκούτ Τσικέριγια και Κομπίνο Σέλο. Από την πηγή έως το στόμιο, ο ποταμός ρέει προς τα νοτιοανατολικά, δίπλα στους οικισμούς Βέρουσιτς και Ναουμοβίτσεβο.

Καθώς ο ποταμός μεγαλώνει δίπλα στα χωριά Βίσνιεβατς, Τσανταβίρ και Ντουσάνοβο, κατασκευάζονται φράγματα για τη ρύθμιση της ροής, τόσο στην άνω όσο και στην κατώτερη πορεία. Στην κατώτερη πορεία υπάρχει χοντρή ανάπτυξη καλαμιού, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 2-4 μ. Μετά τα χωριά Τόρνιος, Σβετίτσεβο και Ομπόρνιτασα, ο ποταμός χύνεται στον Τίσα στο Μπάτσκο Πέτροβο Σέλο, σε υψόμετρο 74 μ.

Ο Τσικ είχε παραμεληθεί από τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά στη δεκαετία του 1990 το κάτω μέρος του ποταμού είχε καθαριστεί και ο κάποτε σχεδόν νεκρός ποταμός γέμισε πάλι με διάφορα είδη ψαριών με αποτέλεσμα να γίνει ένα σημαντικό αλιευτικό θέρετρο.

Ο Τσικ ανήκει στη λεκάνη απορροής της Μαύρης Θάλασσας και δεν είναι πλωτός. Ο ίδιος, αποστραγγίζει μια περιοχή 481 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το όνομα του ποταμού προέρχεται από την ουγγρική λέξη csikó, που σημαίνει πουλάρι.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; (ISBN 86-01-02651-6)