Μεγάλο νησί της Βραΐλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Μεγάλο νησί της Βραΐλας (ρουμανικά : Insula Mare a Brăilei) είναι νησί του ποταμού Δούναβη στην περιφέρεια της Βραΐλας της Ρουμανίας. Έχει κατά μέσο όρο μήκος 60 χλμ. και πλάτος 20 χλμ, με συνολική έκταση 710 τετραγωνικά χλμ.[1] Οι δύο κλάδοι του ποταμού που χωρίζουν το νησί από την ηπειρωτική χώρα είναι οι Măcin και ο Cremenea.

Τα 681,3 τετραγωνικά χλμ (94,6% της έκτασης του νησιού) καταλαμβάνονται από γεωργική εδάφη των οποίων τα 70,84 τετραγωνικά χλμ αρδεύονται και προστατεύονται από φράγμα που έχει μήκος 23,5 χλμ. Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί η Frecăţei και η Măraşu η οποία έχει περίπου 5.000 κατοίκους.

Αρχικά η περιοχή ήταν βάλτος μέχρις όταν το κομμουνιστικό καθεστώς το αποστράγγισε έχτισε φράγματα με καταναγκαστικής εργασίας των πολιτικών κρατουμένων και μετέτρεψε το έλος σε γεωργική περιοχή. Υπήρχαν πέντε «στρατόπεδα αναμόρφωσης» στο Gradina, Lunca, Salcia, Stoieneşti και Strâmba Veche. Το έδαφος αποδείχθηκε γόνιμο και ανακηρύχθηκε ως «επιτυχία του κομμουνισμού στη Ρουμανία".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]