Σύνδρομο γονικής αποξένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης είναι όρος που δημιούργησε ο Richard A. Gardner στις αρχές της δεκατετίας '80 για να αναφερθεί σε αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως μια διαταραχή στα πλαίσια της οποίας ένα παιδί συστηματικά και αδικαιολόγητα μειώνει και προσβάλλει τον ένα γονέα, σαν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων που περιλαμβάνουν την πλύση εγκεφαλου από πλευράς του άλλου γονέα (συνήθως στα πλαίσια μιας διαφοράς ως προς την ανάθεση της γονικής μέριμνας) καθώς και τις προσπάθειες του παιδιού να κακολογήσει ή κατηγορήσει άδικα τον άλλο γονέα.[1]

Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης δεν αναγνωρίζεται ως διαταραχή από την ιατρική και την νομική κοινότητα και οι θεωρίες του Gardner καθώς και οι σχετικές έρευνες έχουν δεχτεί ευρεία κριτική για την έλλειψη επιστημονικής βάσης.[2]

Το λεγόμενο Σύνδρομο Γονική Αποξένωσης έχει απορριφτεί μεταξύ άλλων από έκθεση ειδικών και από το Εφετείο της Αγγλίας, από το Εθνικό Συμβούλιο Οικογενειακών Δικαστών και Δικαστών Δικαστηρίων Ανηλίκων των Η.Π.Α. (National Council of Juvenile and Family Court Judges)[3] και από τα Ανώτερα Δικαστήρια των Η.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνεται είτε στο International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) είτε στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA).

Ο Richard A. Gardner, MD, είναι ο δημιουργός και κύριος υποστηρικτής της θεωρίας του συνδρόμου γονικής αποξένωσης (PAS). Πριν από την αυτοκτονία του, ο Gardner ήταν ένας μη αμειβόμενος μερικής απασχόλησης κλινικός καθηγητής παιδοψυχιατρικής στο Κολλέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Το εισόδημά του προερχόταν κυρίως από την εργασία του ως ιατροδικαστικός ειδικός.

Το PAS αναπτύχθηκε από τον Dr. Richard Gardner το 1985 με βάση τις προσωπικές του παρατηρήσεις και την εργασία του ως ειδικού μάρτυρα, συχνά για λογαριασμό πατέρων κατηγορουμένων για την παρενόχληση των παιδιών τους. Ο Gartner υποστήριξε ότι το PAS είναι πολύ συνηθισμένο και είδε εκδηλώσεις αυτού του συνδρόμου σε πάνω από το 90% των συγκρούσεων για επιμέλεια που αξιολόγησε - ακόμα και όταν δεν υποβλήθηκαν ισχυρισμοί κακοποίησης (Gardner, 1987, σ. 67). Ο Gartner (6 Σεπτεμβρίου 1993) ισχυρίστηκε ότι το PAS είναι «διαταραχή των παιδιών, που προκύπτει σχεδόν αποκλειστικά από διαμάχες επιμέλειας παιδιών, όπου ένας γονέας (συνήθως η μητέρα) προωθεί το παιδί να μισεί τον άλλο γονέα (συνήθως τον πατέρα). "

Η θεωρία της PAS του Gardner έχει επηρεάσει βαθιά το πώς τα δικαστικά συστήματα στη χώρα μας χειρίζονται καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ειδικά κατά τη διάρκεια διαζυγίου. Εχει συγγράψει περισσότερα από 250 βιβλία και άρθρα με συμβουλές που απευθύνονται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στη νομική κοινότητα, σε γονείς σε διαδικασία διαζυγίου και στα παιδιά τους. Η ιδιωτική εταιρεία εκδόσεων Gardner, Creative Therapeutics, δημοσίευσε πολλά βιβλία, κασέτες και βιντεοκασέτες του.

Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό ιστότοπο της Gardner υποδεικνύουν ότι έχει πιστοποιηθεί για να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας σε περίπου 400 υποθέσεις, τόσο ποινικές όσο και αστικές, σε περισσότερες από 25 πολιτείες.
Το έργο του Gartner εξακολουθεί να χρησιμεύει ως βάση για αποφάσεις που επηρεάζουν την ευημερία των παιδιών στα δικαστήρια της χώρας. Θεωρείται ως ηγετική αρχή στα οικογενειακά δικαστήρια και έχει περιγραφεί ακόμη και ως ο «γκουρού» των αξιολογήσεων της επιμέλειας των παιδιών.

Επειδή η θεωρία PAS του Gardner βασίζεται στις κλινικές παρατηρήσεις του - όχι σε επιστημονικά δεδομένα - πρέπει να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο των ακραίων απόψεών του σχετικά με τις γυναίκες, την παιδεραστία και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο Gardner για την παιδεραστία: Η συντριπτική πλειοψηφία ("πιθανώς άνω του 95%") όλων των ισχυρισμών κατάχρησης σεξ είναι έγκυρη. Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics (pp. 7, 140). "Υπάρχει λίγο παιδεραστία σε όλους μας." Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 118) «Η παιδοφιλία θεωρείται ο κανόνας από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ατόμων στην ιστορία του κόσμου». Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 592-3) Ομοίως, η «ενδοοικογενειακή παιδεραστία (δηλαδή η αιμομιξία) είναι ευρέως διαδεδομένη και ... είναι πιθανώς μια αρχαία παράδοση» Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 119) "Οφείλεται στο ότι η κοινωνία αντιδρά υπερβολικά σε αυτήν [την παιδεραστία] ότι τα παιδιά υποφέρουν". Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 594-5) Η παιδοφιλία μπορεί να ενισχύσει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξυπηρετώντας "παραγωγικούς σκοπούς". Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 24-5) Η παιδοφιλία "είναι μια διαδεδομένη και αποδεκτή πρακτική μεταξύ κυριολεκτικά δισεκατομμυρίων ανθρώπων." Gardner, R.A. (1986). Child Custody Litigation: A Guide for Parents and Mental Health Professionals . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics, (p. 93)

Επιπλέον, ο Gardner πιστεύει ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της παιδεραστίας, του σεξουαλικού σαδισμού, της νεκροφιλίας (σεξουαλική επαφή με πτώματα), της ζωοφιλίας (σεξουαλική επαφή με ζώα), της κοπροφιλίας (σεξουαλική επαφή που περιλαμβάνει αφόδευση) μπορούν να αντιμετωπιστούν ως πρακτικές που έχουν ως αξία την διαιώνιση του είδους και συνεπώς "δεν δικαιολογείται να αποκλεισθούν από τον κατάλογο των" λεγόμενων φυσικών μορφών ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς "." See, Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 18-32)

Ο Gardner σχετικά με τη" σεξουαλική επιθετικότητα" των παιδιών: Υποδεικνύει ότι τα παιδιά θέλουν να κάνουν σεξ με ενήλικες και μπορεί να τους αποπλανήσουν (!) Ορισμένα παιδιά βιώνουν « υψηλές σεξουαλικές επιθυμίες στην πρώιμη παιδική ηλικία » .

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, παιδιά έχουν την ικανότητα να φτάσουν στον οργασμό τη στιγμή που γεννιούνται».

Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 15) Τα παιδιά είναι φυσικά σεξουαλικά και μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλικές συναντήσεις με "αποπλάνηση" του ενήλικα . Gardner, R.A. (1986). Child Custody Litigation: A Guide for Parents and Mental Health Professionals. Cresskill, NJ: Creative Therapeutics (p. 93). Εάν αποκαλυφθεί η σεξουαλική σχέση, " το παιδί είναι πιθανό να φτιάξει τα γεγονότα έτσι ώστε ο ενήλικας να κατηγορηθεί για την εκκίνηση ". Gardner, R.A. (1986). Child Custody Litigation: A Guide for Parents and Mental Health Professionals. Cresskill, NJ: Creative Therapeutics (p. 93). "Το κανονικό παιδί παρουσιάζει μια ευρεία ποικιλία σεξουαλικών φαντασιώσεων και συμπεριφορών, πολλές από τις οποίες θα χαρακτηρίζονταν ως « άρρωστες »ή« διεστραμμένες » εάν εξετάζονταν από ενήλικες" Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 12) Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι απαραίτητα τραυματική. Ο καθοριστικός παράγοντας για το αν η σεξουαλική παρενόχληση θα είναι τραυματική για το παιδί είναι η κοινωνική στάση απέναντι σε αυτές τις συναντήσεις. Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 670-71)

Ο Gardner σχετικά με τη θεραπεία με παιδιά που έχουν σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους • Κρατήστε το παιδί συνδεδεμένο με τον κακοποιό Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να λαμβάνεται ώστε να μην αποξενώνεται το παιδί από τον γονέα που παρενοχλεί. Η απομάκρυνση ενός παιδοφιλικού γονέα από το σπίτι "πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αφού όλες οι απόπειρες θεραπείας της παιδεραστίας και η προσέγγιση με την οικογένεια αποδείχθηκαν μάταιες". Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics.(p. 537) Στο παιδί πρέπει να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει τέλειος γονέας. "Η σεξουαλική εκμετάλλευση πρέπει να τεθεί στον αρνητικό κατάλογο, αλλά και τα θετικά πρέπει να εκτιμηθούν" Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics.(p. 572) • Πείτε στο παιδί ότι η σεξουαλική κακοποίηση από έναν πατέρα είναι φυσιολογική Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καθοδηγηθούν ώστε να εκτιμήσουν ότι οι σεξουαλικές συναντήσεις μεταξύ ενήλικων και παιδιών δεν θεωρούνται καθολικά ως κατακριτέες πράξεις. Μπορεί να ειπωθεί στο παιδί ότι για κάποιες κοινωνίες μια τέτοια συμπεριφορά ήταν και θεωρείται φυσιολογική. Το παιδί μπορεί να καθοδηγηθεί ώστε να εκτιμήσει τη σοφία του Hamlet του Σαίξπηρ, ο οποίος είπε: «Τίποτα δεν είναι καλό ούτε κακό, αλλά η σκέψη είναι που το κάνει». Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics.(p. 549) « Σε τέτοιες συζητήσεις το παιδί πρέπει να βοηθηθεί ώστε να εκτιμήσει ότι έχουμε στην κοινωνία μας μια υπερβολικά κατασταλτική και ηθικοπολιτική στάση σχετικά με τις σεξουαλικές συναντήσεις ενηλίκων-παιδιών» Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics.(p. 572).

Ο Gardner για τις μητέρες που ανακαλύπτουν ότι ο σύζυγός τους κακομεταχειρίζεται το παιδί τους σεξουαλικά: Επιρρίπτει την ευθύνη της κακοποίησης του πατέρα προς το παιδί στη μητέρα, επειδή εκείνη δεν εκπληρώνει τις σεξουαλικές του επιθυμίες . Προτείνει οι θεραπευτές, να βοηθήσουν τις μητέρες παιδιών θυμάτων ασέλγειας, να εκπληρώσουν τις σεξουαλικές επιθυμίες των αντρών. • Αποθαρρύνετε τις δικαστικές διαφορές. • Ενθαρρύνετέ την να μείνει με τον σύζυγό της (τον κακοποιό) • Κατηγορήστε αυτήν και την κόρη για τη σεξουαλική παρενόχληση από τον πατέρα "Μπορεί ένας από τους λόγους για τους οποίους η κόρη στράφηκε εναντίον του πατέρα να είναι η βλάβη της σχέσης του παιδιού με τη μητέρα" (σελ. 579-80) Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 585) • Βοηθήστε την να ξεπεράσει την οργή της κατά του συζύγου της για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού τους. "Εάν η μητέρα αντιδράσει στην κακοποίηση με υστερικό τρόπο ή το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για δράση υποτίμησης του πατέρα, τότε ο θεραπευτής θα πρέπει να την« κάνει να συνέλθει »... Η υστερία της θα συμβάλλει στην αίσθηση του παιδιού ότι έχει διαπραχθεί ένα ειδεχθές έγκλημα και έτσι θα μειώσει την πιθανότητα οποιουδήποτε είδους προσέγγισης με τον πατέρα. Πρέπει κανείς να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να την βοηθήσει να θέσει το "έγκλημα" σε σωστή προοπτική. Θα πρέπει να καθοδηγηθεί ώστε να καταλάβει ότι στις περισσότερες κοινωνίες στην ιστορία του κόσμου, αυτή η συμπεριφορά ήταν πανταχού παρούσα [δηλαδή παντού] και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. " Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 576-7) "Ίσως να μπορεί να βοηθηθεί εκείνη, αν μάθει ότι ιστορικά η συμπεριφορά του, πιθανότατα ήταν πιο κοινή από τη συγκρατημένη συμπεριφορά εκείνων που δεν κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά τους". Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 585) • Να την ενθαρρύνετε να ανταποκρίνεται περισσότερο στην σεξουαλική επαφή με τον σύζυγό της. «Η αυξημένη σεξουαλικότητα της μπορεί να μειώσει την ανάγκη για τον σύζυγό της να στρέφεται στην κόρη τους για σεξουαλική ικανοποίηση». "Οι προφορικές δηλώσεις για τις απολαύσεις της οργασμικής ανταπόκρισης δεν είναι πιθανό να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εμπειρίες, κάτω από κατάλληλες συνθήκες χαλάρωσης, που θα της επιτρέψουν να επιτύχει το στόχο της οργασμικής ανταπόκρισης". "Κάποια πρέπει να προσπαθήσει να ξεπεράσει κάθε παρεμπόδιση που μπορεί να έχει σε σχέση με [τη χρήση δονητών]." "Η μειωμένη ενοχή της απέναντι στον αυνανισμό θα διευκολύνει την ενθάρρυνση της άσκησης στην κόρη της, αν αυτό είναι το ζητούμενο, και η αυξημένη σεξουαλικότητα της μπορεί να μειώσει την ανάγκη του συζύγου της να στραφεί στην κόρη τους για σεξουαλική ικανοποίηση". Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 585)

Ο Gardner για τους πατέρες που κακοποιούν σεξουαλικά τα παιδιά τους • Πείτε τους πως ό,τι έκανε είναι φυσικό «Πρέπει το παιδί να καταλάβει ότι ακόμη και σήμερα η παιδεραστία είναι μια ευρέως διαδεδομένη και αποδεκτή πρακτική μεταξύ κυριολεκτικά δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Πρέπει να εκτιμήσει ότι ιδιαίτερα στη Δυτική κοινωνία μας παίρνουμε μια πολύ τιμωρητική και ηθικοπολιτική στάση έναντι αυτών των πρακτικών. Έτυχε να γεννηθεί σε δυσχερέστατο τόπο και χρόνο αναφορικά με την κοινωνική στάση απέναντι στην παιδεραστία ». Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 593) Έχει κακή τύχη όσον αφορά τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε όσον αφορά την κοινωνική στάση απέναντι στην παιδεραστία. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι λόγοι να καταδικάσουν τον εαυτό του. Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 119) • Κρατήστε τον στο σπίτι Η αφαίρεση ενός παιδοφιλικού γονέα από το σπίτι "θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά μόνο αφού όλες οι απόπειρες θεραπείας της παιδεραστίας και η προσέγγιση με την οικογένεια αποδειχθούν μάταιες" Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 119) • Βοηθήστε τον να προστατευτεί "Πρέπει να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του αν θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του από τις δρακόντιες τιμωρίες που επιβάλλονται σε εκείνους της κοινωνίας μας που ενεργούν τις παιδοφιλικές τους παρορμήσεις". Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill , NJ: Creative Therapeutics. (pp. 585-592) • Βοηθήστε τον να το ξεχάσετε Η θεραπεία με τον πατέρα δεν πρέπει να δαπανηθεί εστιάζοντας στο πρωταρχικό πρόβλημα (δηλαδή, τη σεξουαλική παρενόχληση). Αντ 'αυτού, η θεραπεία πρέπει να δαπανηθεί "μιλώντας για άλλα πράγματα" καθώς ο στόχος της θεραπείας είναι "να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεχάσουν τα προβλήματά τους" Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 585-592)

Ο Gardner σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία πρέπει να ανταποκριθεί στη " γενικευμένη θυματοποίηση των παιδιών" Μια πιο συμπονετική ματιά ως προς την παιδοφιλία "Ένα από τα βήματα που πρέπει να λάβει η κοινωνία για να αντιμετωπίσει την παρούσα υστερία είναι να« βγει από αυτήν »και να πάρει μια πιο ρεαλιστική στάση απέναντι στην παιδοφιλική συμπεριφορά». (σελ. 120) "Πολύ βαριές τιμωρίες επιβάλλονται σε παιδόφιλους, πολύ πέρα ​​από αυτό που θεωρώ ότι είναι η βαρύτητα του εγκλήματος". (σελ. 118) Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited. Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. Να καταργηθεί η υποχρεωτική αναφορά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Καταργήστε την ασυλία για δημοσιογράφους παιδικής κακοποίησης. Δημιουργήστε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ομοσπονδιακό επίπεδο για να βοηθήσετε όσους ισχυρίζονται ότι κατηγορήθηκαν ψευδώς για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Gardner, R.A. (1995). Written testimony on HR3588 - Proposed revision of the child abuse prevention and treatment act (CAPTA) (Public Law 93-247). • Κρατήστε παιδόφιλους στην κοινότητα Η απομάκρυνση ενός παιδοφιλικού γονέα από το σπίτι "πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αφού όλες οι απόπειρες θεραπείας της παιδεραστίας και της προσέγγισης με την οικογένεια αποδείχτηκαν μάταιες" Οι παιδόφιλοι που κακοποιούν παιδιά εκτός σπιτιού θα πρέπει πρώτα να έχουν τη δυνατότητα κοινοτικής θεραπείας. "Εάν αυτό αποτύχει τότε και μόνο τότε θα πρέπει να θεωρηθεί κάποιο είδος αναγκαστικής φυλάκισης" Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 119)

Gardner σχετικά με την "υστερία παιδικής κακοποίησης" όπως την αποκαλει: «Ζούμε σήμερα σε επικίνδυνες περιόδους, όπως στη ναζιστή Γερμανία. Η υστερία της σεξουαλικής κακοποίησης είναι πανταχού παρούσα». Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. xxv)

Σε ποιόν οφείλεται η "υστερία κατά της παιδικής κακοποίησης"; • Άτομα που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα κατά των παιδεραστών "Κατά τη διάρκεια της επίπληξης κατά των« διεστραμμένων »που είναι τα αντικείμενα της περιφρόνησης τους, συχνά φτάνουν σε ένα επίπεδο διέγερσης που μπορεί εύκολα να θεωρηθεί σεξουαλικό ... Ψυχολογικά, τέτοια άτομα αγωνίζονται για να καταστείλουν τις δικές τους απαράδεκτες παιδοφιλικές παρορμήσεις , οι οποίες συνεχώς πιέζονται για απελευθέρωση. " Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics (pp. 30-31). • Το νομικό σύστημα - συμπεριλαμβανομένων των δικαστών «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι«καυτές»για τα άτομα που εμπλέκονται σ 'αυτές, τους κατηγόρους, τους εισαγγελείς, τους δικηγόρους, τους δικαστές , τους εμπειρογνώμονες, τους ψυχολόγους, τους δημοσιογράφους, τους αναγνώστες εφημερίδων και όλους όσους εμπλέκονται - εκτός από τον ψευδώς κατηγορούμενο και το αθώο θύμα .. Όλοι παίρνουν την "ευχαρίστησή τους". Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 31). « Οι δικαστές μπορεί επίσης να έχουν καταπιεσμένες παιδοφιλικές παρορμήσεις στις οποίες επικρατεί καταστολή, απώθηση και ενοχή .. Η διερεύνηση των λεπτομερειών του περιστατικού παρέχει έμμεση ηδονοβλεπτική ευχαρίστηση. Η φυλάκιση του κατηγορούμενου δράστη μπορεί να χρησιμεύσει ψυχολογικά για να καταστρέψει τις παιδοφιλικές παρορμησεις του δικαστη". Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (p. 107) • Σεξουαλικά συγκρατημένες μητέρες "Η μητέρα ... ικανοποιεί ψυχολογικά [τις δικές της σεξουαλικά ανασταλμένες ανάγκες] με την οπτική απεικόνιση που παρέχει ο ισχυρισμός περί σεξουαλικής κακοποίησης". Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics (pp. 36-37). • Άπληστοι γονείς «Πολλοί είναι θύματα της απληστίας τους, που είναι τόσο τεράστια, που τυφλώνουν τους εαυτούς τους αναφορικά με τα ψυχολογικά τραύματα στα οποία υποβάλλουν τα παιδιά τους προκειμένου να κερδίσουν δικαστικές αγωγές που τους υπόσχονται τεράστιο πλούτο». Gardner, R.A. (1991). Sex Abuse Hysteria: Salem Witch Trials Revisited . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics (p 43). • Ιουδαϊκο-χριστιανικές αρχές «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι από όλους τους αρχαίους λαούς είναι πολύ πιθανόν οι Ιουδαίοι να ήταν οι μόνοι κατά των παιδεραστών» . Η σημερινή υπερβολική αντίδραση στην παιδεραστία αντιπροσωπεύει μια υπερβολή των ιουδαιοχριστιανικών αρχών και είναι σημαντικός λειτουργικός παράγοντας, η ατυπία της δυτικής κοινωνίας σε σχέση με τέτοιες δραστηριότητες Gardner, R.A. (1992). True and False Accusations of Child Sex Abuse . Cresskill, NJ: Creative Therapeutics. (pp. 46-7).

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: Dallam, S. J. (1998). Dr. Richard Gardner: A review of his theories and opinions on atypical sexuality, pedophilia, and treatment issues. Treating Abuse Today , 8(1), 15-23. 1.Gardner, R. A. (1987).The parental alienation syndrome and the differentiation between fabricated and genuine child sex abuse . Creskill, NJ: Creative Therapeutics. 2.Gardner, R.A. (1993, September 6) Dr. Gardner defends work on sex abuse. National Law Journal, p. 16. 3.Sherman, Rorie. (1993, August 16) Gardner 's Law: "A Controversial Psychiatrist and Influential Witness Leads the Backlash against Child Sex Abuse 'Hysteria.'" The National Law Journal , pp. 1, 45-46. 4. See Gardner 's CV on his website (available at http://www.rgardner.com/pages/cvqual.html Αρχειοθετήθηκε 2007-02-08 στο Wayback Machine. ). See also: People v. Fortin, 706 N.Y.S.2d 611, 612 (Crim. Ct. 2000). Fortin was a criminal sex abuse case in which Dr. Gardner offered to testify on behalf of the accused molester concerning PAS and the credibility of the complaining witness. The court refused to permit his testimony because of a failure to establish general acceptance of PAS within the professional community.) 5. Quinn, K.M. (1991). Family evaluation in child custody mediation, arbitration, and litigation (Book Review). Bulletin of the American Academy of Psychiatry and Law , 19(1), 101-02. Πηγή: http://www.leadershipcouncil.org/1/pas/RAG.html Αρχειοθετήθηκε 2020-12-31 στο Wayback Machine.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. RICHARD, A. GARDNER, M.D. (2001). «Parental Alienation Syndrome (PAS): Sixteen Years Later». Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2015. 
  2. «American Bar Association: Statement on Parental Alienation Syndrome». 
  3. «Navigating Custody & Visitation Evaluations in Cases with Domestic Violence: A Judge's Guide. National Council of Juvenile and Family Court Judges» (PDF) (Αναθεωρημένη έκδοση). 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2015. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Τα ελληνικά κείμενα του Gardner μεταφράστηκαν από τους: Χριστοδουλάκη Θεοδόση, ψυχίατρο, Σιγανό Δημήτρη, ιατρό, και Γκολφινόπουλο Χαράλαμπο, καλλιτέχνη).

  • Jeffrey P. Wittmann: Custody Chaos, Personal Peace
  • Richard A. Warshak: Divorse Poison
  • Carleen Brennan, Michael Brennan: Custody for Fathers
  • Eekelar J and Sandford K, 1978, Family Violence, an international and interdisciplinary study, Canada.
  • Council of Europe, 1980, Legal Affairs, Criminological aspects of the ill treatment of children in the family, Strasbourg.
  • Martin Herbert, Χωρισμός και διαζύγιο-αντιμετώπιση προβλημάτων παιδιού και εφήβου, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
  • Λάνσκι Βίκυ, Αντιμετωπίζοντας το παιδί μετά το διαζύγιο (σελ 125-127 παρεμπόδιση της επικοινωνίας από τη μητέρα, ψευδείς κατηγορίες για παρενόχληση).
  • Αγάθωνος- Γεωργοπούλου Ε., εκδόσεις Γρηγόρη, Ινστιτούτο υγείας του παιδιού, σελίδες 254 (έκπτωση από τη γονική μέριμνα* αρ. 1537 ΑΚ), 262 (συναισθηματική κακοποίηση), 250-256 (κακή άσκηση γονικής μέριμνας (αρθ. 1532). Μελέτες
  • Elkman, O’Sullivan, 1991, Ποιος μπορεί να πιάσει ένα ψεύτη. Αμερικανός Ψυχολ., Νο 46, σελ 913-920.
  • Gardner, 1987, Το γονικό σύνδρομο αποξένωσης και η διαφοροποίηση μεταξύ της κατασκευασμένης και γνήσιας κατάχρησης φύλων παιδιών.
  • Gardner, 1989, Οικογενειακή αξιολόγηση στις μεσολαβήσεις επιτήρησης παιδιών, διαιτησία και προσφυγή στο δικαστήριο
  • Hodges 1991, Επεμβάσεις για τα παιδιά του διαζυγίου, Νέα Υόρκη
  • Shepard, 1992, Παιδί- επίσκεψη και εσωτερική κατάχρηση. Ευημερία παιδιών, Νο 71, σελ 357-367. Turkat, 1993, Το διαζύγιο αφορούσε το κακόβουλο σύνδρομο μητέρων. Περιοδικό της οικογενειακής βίας.
  • The American Psychiatric Association (1994), Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition (DSM* IV). ΅
  • Washington, D.C.: American Psychiatric Association. (1985), Recent trends in divorce and custody litigation.
  • Academy Forum (a publication of the American Academy of Psychoanalysis), 29(2):3-7. (1986), Child Custody Litigation: A Guide for Parents and Mental Health Professionals.
  • Cresskill, New Jersey: Creative Therapeutics, Inc. (1987a), The Parental Alienation Syndrome and the Differentiation Between False and Genuine Child Sex Abuse.
  • Cresskill, New Jersey: Creative Therapeutics, Inc. (1987b), Child Custody. In Basic Handbook of Child Psychiatry, ed. J.D.
  • Noshpitz, Vol. V, pp. 637–646. New York: Basic Books, Inc. (1989), Family Evaluation in Child Custody Mediation, Arbitration, and Litigation.
  • Cresskill, New Jersey: Creative Therapeutics, Inc. (1992), The Parental Alienation Syndrome: A Guide for Mental Health and Legal Professionals.
  • Cresskill, New Jersey: Creative Therapeutics, Inc.(1998), The Parental Alienation Syndrome, Second Ed.
  • Arditti, 1992, Παράγοντες σχετικά με την επιτήρηση, την επικοινωνία και την υποστήριξη παιδιών για τους διαζευγμένους πατέρες.
  • Turkat D, 1995, Διαζύγιο σχετικό με το σύνδρομο της κακόβουλης μητέρας, Περιοδικό της Οικογενειακής Βίας, Τόμος 10, αριθμός 13, ΙΙ, σελ 253* 264.
  • Turkat D, 1994, Παρεμπόδιση Επικοινωνίας των παιδιών μέσα στο διαζύγιο, Ιδρυμα της Φλώριδας, Ψυχολογίας και Πανεπιστήμιο του Κολεγίου της Φλώριδας.
  • Η Αμερικανική ψυχιατρική ένωση (1994), Διαγνωστικό και στατιστικό εγχειρίδιο των διανοητικών διαταραχών, τέταρτη έκδοση (δσμ- IV) . Ουάσιγκτον, DC: Αμερικανική ψυχιατρική ένωση.
  • Gardner (1986), Προσφυγή στο δικαστήριο επιμέλειας παιδιών: Ένας οδηγός για τους γονείς και τους ψυχοθεραπευτές.
  • Gardner (1987a), το γονικό σύνδρομο αλλοτρίωσης και η διαφοροποίηση μεταξύ της ψεύτικης και αληθινής κακοποίησης παιδιών.
  • Gardner (1998), το γονικό σύνδρομο αλλοτρίωσης, δεύτερη έκδοση.
  • Το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Παιδιών, 1994, Ετήσιο Φυλλάδιο Συμβάσεων, Ουάσιγκτον.
  • Abarbanel A: shared parenting after separation and divorce: a study of joint custody. Am. J Orthopsychiatry 49:320- 329,1979
  • Emery R : The truth about children and divorce. Penguin group,2004
  • Friedman HJ,the father's parenting experience in divorce. Am.J Psychiatry 137:1177- 1182,1980
  • Gunsberg L, Hymovitz P : divorce and custody, The analytic press, Inc. 2005.
  • Stewart Rein: betrayal of the child, Lotus press 2003.
  • Benedicte Goudard, Διδακτορική διατριβή στην ψυχιατρική σχολή της Grenoble, 2008 Le Syndrome d’Aliénation Parentale. Thèse de Bénédicte Goudard
  • Εκθεση Επιτρόπου Κύπρου, Ιούλιος 2012

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]