Σωματοποιητική διαταραχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σωματοποιητική διαταραχή
ΕιδικότηταΨυχιατρική, Ψυχολογία Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-10F45.0
ICD-9300.81
DiseasesDB1645
MedlinePlus000955
eMedicineped/3015
MeSHD013001

Η σωματοποιητική διαταραχή (σύνδρομο Βriquet ή υστερία Briquet) είναι μια ψυχιατρική διάγνωση που δίνεται σε ασθενείς που για καιρό και επίμονα παραπονιούνται ότι πάσχουν από διάφορα σωματικά συμπτώματα για τα οποία δεν ανευρίσκεται κάποια «οργανική» αιτία. Μια συχνή αιτιολογία που δίνεται στους ασθενείς είναι ότι οι εσωτερικές ψυχολογικές συγκρούσεις εκφράζονται ασυνείδητα ως σωματικά συμπτώματα.

Κριτήρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σωματοποιητική διαταραχή είναι μια κοινή σωματόμορφη διαταραχή, για να δοθεί η διάγνωση πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:

  • Μια ιστορία σωματικών συμπτωμάτων πριν από την ηλικία των 30.
  • Πόνος σε τουλάχιστον 4 σημεία του σώματος.
  • Δύο γαστρεντερικά προβλήματα πέρα από τον κοιλιακό πόνο, όπως διάρροια και εμετός
  • Ένα σεξουαλικό πρόβλημα όπως απώλεια ενδιαφέροντος ή πρόβλημα στύσης
  • Ένα νευρολογικό σύμπτωμα παρόμοιο με αυτό στη διαταραχή μετατροπής, όπως λιποθυμία και τύφλωση.

Αυτά τα συμπτώματα δεν θα πρέπει να σχετίζονται με κάποια σωματική ασθένεια ή πάθηση. Αυτά τα συμπτώματα δεν χρειάζεται να εμφανίζονται όλα την ίδια στιγμή. Εάν υπάρχει ήδη μια πάθηση ή ασθένεια, τα συμπτώματα θα πρέπει να είναι εντονότερα από αυτά που προκαλεί η ίδια η πάθηση ή ασθένεια ώστε να χορηγηθεί διάγνωση σωματοποιητικής διαταραχής. Δύο συμπτώματα δεν μπορούν να μετράνε για το ίδιο πράγμα, π.χ ένας πόνος κατά την συνουσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σεξουαλικό πρόβλημα και ως πόνος την ίδια στιγμή. Τα συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγάζουν από μια προσπάθεια του ασθενούς να τραβήξει προσοχή ή να κερδίσει οτιδήποτε άλλο προσποιούμενος τον άρρωστο.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία για την σωματοποιητική διαταραχή, ωστόσο τα αντικαταθλιπτικά και μια ψυχοθεραπεία έχουν δείξει να βοηθούν στην θεραπεία της διαταραχής.

Κάποια συνεργασία μεταξύ ενός παθολόγου και ψυχιάτρου μπορεί να είναι χρήσιμη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]