Επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή
Ειδικότηταψυχιατρική και κλινική ψυχολογία
Συμπτώματαπαραλήρημα[1]
Ταξινόμηση
ICD-10F24
ICD-9297.3
DiseasesDB34350
eMedicinemed/3352
MeSHD012753

Η επινεμόμενη ψυχωσική διαταραχή (γνωστή και ως δυαδική τρέλα, συμβιωτική ψύχωση και επακτή παραληρητική διαταραχή) είναι μια αρκετά σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία ομοειδών ψυχωσικών συμπτωμάτων σε δύο ή και περισσότερα άτομα. Στα γαλλικά η διαταραχή αυτή ονομάζεται Folie à deux που σημαίνει "τρέλα που μοιράζεται σε δύο", ενώ το ίδιο σύνδρομο όταν μοιράζεται σε πάνω από δύο άτομα ονομάζεται folie à trois ("τρέλα που μοιράζεται σε τρία"), folie à quatre ("τρέλα που μοιράζεται σε τέσσερα") η ακόμα και folie à plusieurs που σημαίνει "τρέλα που μοιράζεται σε πολλούς".

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επινεμόμενη ψυχωτική διαταραχή είναι μια ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία παρόμοιων ψυχιατρικών συμπτωμάτων, συνήθως παραληρητικών ιδεών, σε δύο ή και περισσότερα άτομα. Τα άτομα που εμπλέκονται αποτελούν συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας ή άτομα που βρίσκονται σε στενή σχέση μεταξύ τους (άτομα με κοινό σπιτικό ή άτομα με πολύ στενές συναισθηματικές σχέσεις) και που παρουσιάζουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να ζουν σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης.[2]

Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες της επινεμόμενης ψυχωσικής διαταραχής που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται μια παραληρητική ιδέα σε πολλά άτομα.

  • Folie imposée είναι η κατάσταση στην οποία ένα άτομο,το οποίο συχνά αναφέρεται και ως πρωτοπαθής περίπτωση, πάσχει από κάποια γνήσια ψυχιατρική διαταραχή, συνήθως με αναγνωρίσιμες κατά την πρώτη ψυχιατρική συνέντευξη παραληρητικές ιδέες, και το οποίο πιστεύεται ότι "επάγει" συμπτώματα στα υπόλοιπα άτομα με τα οποία συσχετίζεται, τα οποία συχνά αναφέρονται και ως δευτεροπαθείς περιπτώσεις. Εάν αυτά τα άτομα απομακρυνθούν το ένα από το άλλο και νοσηλευτούν σε διαφορετικά νοσοκομεία, τότε ίσως οι παραληρητικές ιδέες εξαφανιστούν χωρίς χορήγηση φαρμάκων.
  • Folie simultanée είναι μία περίπτωση στην οποία δύο άτομα, που φαίνεται να πάσχουν από διαφορετικές ψυχώσεις, επηρεάζουν το ένα το άλλο και οι ψυχώσεις τους γίνονται ολόιδιες ή έντονα όμοιες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]