Καθρεπτοφοβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το θέμα του φόβου είναι η αντανάκλαση στον καθρέπτη

Καθρεπτοφοβία (εναλλακτικά: κατοπτροφοβία ή σπεκτροφοβία, από το λατινικό "spectrum" που σημαίνει αντανάκλαση, μορφή) ονομάζεται ένα είδος φοβίας των καθρεπτών. Διαχωρίζεται από την εισοπτροφοβία, κατά την οποία το άτομο φοβάται τη δική του αντανάκλαση στον καθρέπτη.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, ένα άτομο που πάσχει από κατοπτροφοβία συνηθίζεται να έχει τραυματιστεί από κάποιο γεγονός, στο οποίο ισχυρίζεται πως έχει δει ή ακούσει την παρουσία φαντάσματος. Το άτομο, επίσης, μπορεί να έχει τραυματιστεί από ταινίες τρόμου, τηλεοπτικές εκπομπές ή εφιάλτες.[1] Μπορεί, επίσης, να είναι αποτέλεσμα του φόβου που προκύπτει από την προκατάληψη του ατόμου ότι παρακολουθείται μέσω του καθρέπτη. Μπορεί απλώς να είναι το αποτέλεσμα ενός τραύματος που σχετίζεται με ένα καθρέπτη.

Φόβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή φοβούνται ότι το σπάσιμο ενός καθρέπτη φέρνει εξαιρετικά κακή τύχη. Μπορεί επίσης να φοβούνται ότι κάτι τρομακτικό θα πηδήξει μέσα από τον καθρέπτη, ή ότι μέσα σε αυτόν θα δουν κάτι ενοχλητικό να στέκεται δίπλα στη δική τους αντανάκλαση. Άλλοι μπορεί να φοβούνται πως ο καθρέπτης είναι ένας σύνδεσμος στον υπερφυσικό κόσμο ή μία πύλη για έναν άλλο κόσμο, και μπορούν να "απορροφηθούν" από κάποια υπερφυσική δύναμη. Κάποιοι μπορεί να φοβούνται να δουν τη δική τους αντανάκλαση στο σκοτάδι, καθώς αυτή θα εμφανιστεί διαστρεβλωμένη με περίεργους τρόπους.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή η φοβία, όπως και οι περισσότερες, μπορεί να θεραπευθεί. Η εφαρμογή τεχνικών χαλάρωσης και η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης μπορούν να φανούν αποτελεσματικές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]