Παρανοϊκή σχιζοφρένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παρανοϊκή σχιζοφρένεια
Ζωγραφιά που έγινε από άτομο με παρανοϊκή σχιζοφρένεια
Ειδικότηταψυχιατρική και ψυχολογία
Συμπτώματαπαραίσθηση[1]
Ταξινόμηση
ICD-10F20.0
ICD-9295.3

Η παρανοϊκή σχιζοφρένεια είναι ο συνηθέστερος τύπος σχιζοφρένειας.[2][3] Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται ως χρόνια ψυχική διαταραχή, στην οποία το πρόσωπο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα (ψύχωση).[4] Η σχιζοφρένεια χωρίζεται σε υποείδη, ανάλογα την πρώτη διάγνωση συμπτωμάτων.[5] Κύρια χαρακτηριστικά είναι οι σταθερές ψευδαισθήσεις, οι οποίες συνοδεύονται με παραισθήσεις, όπως για παράδειγμα η παρακουσία. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικό βαθμό στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Συγκεκριμένα, η παρανοϊκή σχιζοφρένεια, είναι κι αυτή μία χρόνια διαταραχή, η οποία με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να βελτιώσει αισθητά τον τρόπο ζωής των ατόμων που νοσούν.

Παρόλο που η παρανοϊκή σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, γνώρισμα της είναι η απουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων όπως ο μη οργανωμένος λόγος και κατατονική συμπεριφορά.[5] Τα προαναφερθέντα συμπτώματα ανήκουν στη σειρά συμπτωμάτων της αποδιοργανωμένης σχιζοφρένειας. Για να γίνει η διάγνωση παρανοϊκής σχιζοφρένειας, το άτομο θα πρέπει να βιώνει τα συμπτώματα από έναν έως και έξι μήνες. Η διάρκεια βοηθά στον διαχωρισμό της σχιζοφρένειας από τη διπολική διαταραχή.[5]

Η παρανοϊκή σχιζοφρένεια αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, στην 4η Έκδοση, όμως στην 5η έκδοση αφαιρέθηκε. Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση τείνει να μη χρησιμοποιεί τα υποείδη σχιζοφρένειας, γιατί είχαν περιορισμένη διαγνωστική σταθερότητα, χαμηλή αξιοπιστία και εγκυρότητα.[6]Τα συμπτώματα και η έλλειψη συμπτωμάτων για την κατηγοριοποίηση της σχιζοφρένειας δεν είναι αρκετά για να επέλθει η διάγνωση. Η Αμερικανική Ένωση, επίσης, πιστεύει ότι οι υποκατηγορίες θα πρέπει να καταργηθούν γιατί δεν φαίνεται ότι οδηγούν στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.[6] Ωστόσο, η θεραπεία ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Και είναι περισσότερο ευεργετικό, να ελέγχονται όλα τα πιθανά συμπτώματα, για περισσότερες επιλογές θεραπείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) οντολογία των ασθενειών. 27  Μαΐου 2016. purl.obolibrary.org/obo/doid.owl. Ανακτήθηκε στις 29  Νοεμβρίου 2020.
  2. Varcarolis, Elizabeth. "Psychiatric nursing care plans" 2006
  3. «Schizophrenia». University of Michigan Department of Psychiatry. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2013. 
  4. Mayo Foundation for Medical Education and Research (2013). Paranoid Schizophrenia. Mayo Clinic. Retrieved from «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2013. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Cold Spring Harbor Laboratory. DSM-IV Criteria for Schizophrenia. DNA Learning Center. Retrieved from http://www.dnalc.org/view/899-DSM-IV-Criteria-for-Schizophrenia.html Αρχειοθετήθηκε 2018-06-12 στο Wayback Machine.
  6. 6,0 6,1 Grohol, John M. (2013). https://psychcentral.com/pro/dsm-5-changes-schizophrenia-psychotic-disorders#3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]