Αεροφοβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αεροφοβία είναι ο υπερβολικός ή και παράλογος φόβος που βιώνει κάποιο άτομο σε σχέση με τις πτήσεις. Ο φόβος που βιώνει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού (υπολογίζεται περίπου 20—25%) όταν πρόκειται να πετάξει ή κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να φτάσει σε διάφορα επίπεδα από απλή ενόχληση έως σοβαρή ανησυχία και τελικά φοβία.

Αρκετοί από αυτούς επιλέγουν να καταναλώσουν κάποια ποσότητα αλκοόλ ή ηρεμιστικά χάπια προκειμένου να καταπραΰνουν τα συμπτώματα προσωρινά και να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Στην περίπτωση όμως της αεροφοβίας ή φοβίας πτήσεων το άτομο αναβάλλει ή ακυρώνει κατ' επανάληψη τα ταξίδια του ή επίσης μπορεί να επιλέγει άλλους τρόπους για να ταξιδέψει, περισσότερο χρονοβόρους και ενδεχομένως με περισσότερη ταλαιπωρία. Οι επιπτώσεις της αεροφοβίας στη ζωή κάποιου μπορεί να είναι σημαντικές αφού η αποφυγή των ταξιδιών με αεροπλάνο μπορεί να σημαίνει περιορισμό της κοινωνικής ζωής, των προοπτικών επαγγελματικής ανέλιξης, της ψυχαγωγίας κ.λπ.

Τα συμπτώματα της αεροφοβίας εκτός από κρίσεις πανικού που είναι δυνατό να περιλαμβάνει είναι πιθανό επίσης να εμφανίζεται μέσω διαφόρων εκδηλώσεων του άγχους όπως είναι εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρόμος, ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλος, συχνοουρία, διάρροια και πολλά άλλα συμπτώματα.

Η αεροφοβία όπως όλες οι φοβίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Προϋπόθεση για την αντιμετώπισή της είναι η παραδοχή της ύπαρξής της και η αναγνώριση της ανάγκης για να αντιμετωπιστεί. Στη συνέχεια ο τρόπος που εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η λήψη βοήθειας από ειδικό ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα επιθυμητά και να έχουν διάρκεια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]