Κλεπτομανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στηθάγχη
Ειδικότηταψυχιατρική και ψυχολογία
Ταξινόμηση
ICD-10F63.2
ICD-9312.32
MeSHD007174

Ως κλεπτομανία αναφέρεται μία παθολογική τάση κλοπής που εμφανίζεται σ' ένα άτομο με τη μορφή μιας ακατανίκητης ανάγκης να κλέψει ένα ορισμένο αντικείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αντικείμενα που κλέβει ο κλεπτομανής είναι κατά κανόνα ευτελούς αξίας (π.χ. ένα μολύβι ή έναν αναπτήρα), αρκεί να το πάρει κρυφά απ' τους άλλους καθώς προέχει η ένταση της επιθυμίας να κλέψει.

Η κλεπτομανία εμφανίζεται σε ανθρώπους με μειωμένη ικανότητα αντίστασης σε εσωτερικές παρορμήσεις. Ο κλεπτομανής έχει τη συναίσθηση ότι η πράξη του είναι και αξιόμεμπτη αλλά και άσκοπη, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στην έντονη επιθυμία κλοπής που του έρχεται ξαφνικά. Ακόμα κι αν γίνει αντιληπτός και δεχθεί προσβολή ή εξευτελισμό για την πράξη του, αυτό δεν θα τον βοηθήσει να το αποφύγει την επόμενη φορά.

Ερμηνείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεγονός ότι τα αντικείμενα που κλέβει ο κλεπτομανής δεν έχουν συνήθως μεγάλη αξία, οδήγησε στη θεωρία ότι έχουν για το άτομο συμβολική αξία.

  • Για τους οπαδούς της Φροϋδικής κατεύθυνσης τα αντικείμενα της κλοπής έχουν κάποιο σεξουαλικό συμβολισμό και η κλοπή και κατοχή τους προσφέρει στον κλεπτομανή μια μορφή "σεξουαλικής ικανοποίησης".
  • Μια άλλη ερμηνεία θέλει την κλεπτομανία ως εκδήλωση επιθετικότητας προς την κοινωνία ή την παρουσιάζει σαν μία μορφή "πρόκλησης" στις κοινωνικές επιταγές.
  • Κατά μία άλλη θεώρηση, η κλεπτομανία είναι μία μορφή "εκδίκησης" που παίρνει το άτομο για υλικές ή συναισθηματικές στερήσεις που είχε στην παιδική του ηλικία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]