Ενσυναίσθηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.[1][2][3]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστατικά της λέξης αποτελούνται από τις λέξεις εν, συν και αίσθηση, υποδηλώνοντας την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του.

Ομοιότητες και αντιθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη συμπάθεια, η οποία μπορεί να περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική αναγνώριση, και γενικά να είναι επιφανειακή και μη αντικειμενική[4] ή τη συμπόνια -αν και ταυτίζεται πολύ συχνά με αυτή- η οποία υποδηλώνει πως πέρα από τη συναισθηματική ταύτιση το άτομο επίσης εκδηλώνει συμπαράσταση με την κατάσταση του άλλου ατόμου.[5] Η δυσκολία ή απουσία ενσυναίσθησης και συναισθημάτων -όπως η Αλεξιθυμία-, ή και η παρουσία χαράς για τον πόνο του άλλου ατόμου -όπως ο σαδισμός-, ενδέχεται να υποδηλώνει παρουσία ψυχοπάθειας.[6] Διαφέρει επίσης από τη διαίσθηση, η οποία περιορίζεται στο ίδιο το άτομο όταν αναλογίζεται την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ενδεχόμενο, καθώς και από την περιγραφή των ιδιοτήτων της τηλεπάθειας -μη αποδεδειγμένη θεωρία της παραψυχολογίας- η οποία προυποθέτει απομακρυσμένη επικοινωνία.

Το αντίθετο της ενσυναίσθησης είναι συχνά η εμπάθεια, η οποία υποδηλώνει προκατάληψη και αρνητική στάση. Στις περισσότερες ξένες γλώσσες η λέξη εμπάθεια (empathy) χρησιμοποιείται με την έννοια της ενσυναίσθησης,[7] προερχόμενη από την αρχαία ελληνική λέξη εμπαθής, η οποία είχε τη σημασία του έντονου πάθους.[7][8]

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση, η οποία μπορεί και να έρθει μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου, γενικότερη γλώσσα του σώματος και παρουσία εκφράσεων, και τον τρόπο που αντιδρά.[9][10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ενσυναίσθηση: Η άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας - scienceillustrated.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015. 
  2. «Ενσυναίσθηση: πώς ο νους μας ιδιοποιείται τα αλλότρια πάθη - enet.gr». 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015. = Η ενσυναίσθηση στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική - taekpaideutika.gr, από Φωτεινή Π. Κιρκιγιάννη|accessdate = 2015-01-12|archiveurl = = 2015-04-21|url-status = dead}
  4. «Ιατρικό Λεξικό - Ενσυναίσθηση - iatronet.gr». 
  5. «Γιατί η ενσυναίσθηση του πόνου των άλλων είναι εγκεφαλική λειτουργία - enet.gr». 
  6. «Η νευρολογική βάση της ψυχοπάθειας - onmed.gr». 
  7. 7,0 7,1 «Ελληνικές λέξεις με άλλη σημασία στην αγγλική γλώσσα - babiniotis.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015. 
  8. «ἐμπάθ-εια - Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, at Perseus». 
  9. «Ενσυναίσθηση - simygeias.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2015. 
  10. «Ενσυναίσθηση και εργασιακή εξισορρόπηση - accountancygreece.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]