Ενσυναίσθηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.[1][2][3]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστατικά της λέξης αποτελούνται από τις λέξεις εν, συν και αίσθηση, υποδηλώνοντας την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του.

Ομοιότητες και αντιθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη συμπάθεια, η οποία μπορεί να περιορίζεται μόνο στη συναισθηματική αναγνώριση, και γενικά να είναι επιφανειακή και μη αντικειμενική[4] ή τη συμπόνια -αν και ταυτίζεται πολύ συχνά με αυτή- η οποία υποδηλώνει πως πέρα από τη συναισθηματική ταύτιση το άτομο επίσης εκδηλώνει συμπαράσταση με την κατάσταση του άλλου ατόμου.[5] Η δυσκολία ή απουσία ενσυναίσθησης και συναισθημάτων -όπως η Αλεξιθυμία-, ή και η παρουσία χαράς για τον πόνο του άλλου ατόμου -όπως ο σαδισμός-, ενδέχεται να υποδηλώνει παρουσία ψυχοπάθειας.[6] Διαφέρει επίσης από τη διαίσθηση, η οποία περιορίζεται στο ίδιο το άτομο όταν αναλογίζεται την πιθανότητα να συμβεί κάποιο ενδεχόμενο, καθώς και από την περιγραφή των ιδιοτήτων της τηλεπάθειας -μη αποδεδειγμένη θεωρία της παραψυχολογίας- η οποία προυποθέτει απομακρυσμένη επικοινωνία.

Το αντίθετο της ενσυναίσθησης είναι συχνά η εμπάθεια, η οποία υποδηλώνει προκατάληψη και αρνητική στάση. Στις περισσότερες ξένες γλώσσες γλώσσες η λέξη εμπάθεια (empathy) χρησιμοποιείται με την έννοια της ενσυναίσθησης,[7] προερχόμενη από την αρχαία ελληνική λέξη εμπαθής, η οποία είχε τη σημασία του έντονου πάθους.[7][8]

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση, η οποία μπορεί και να έρθει μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου, γενικότερη γλώσσα του σώματος και παρουσία εκφράσεων, και τον τρόπο που αντιδρά.[9][10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ενσυναίσθηση: H άγνωστη δύναμη της επικοινωνίας - scienceillustrated.gr». http://www.scienceillustrated.gr/site/empathy/. 
  2. «Ενσυναίσθηση: πώς ο νους μας ιδιοποιείται τα αλλότρια πάθη - enet.gr». http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=245943. 
  3. «Η ενσυναίσθηση στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική - taekpaideutika.gr, από Φωτεινή Π. Κιρκιγιάννη». http://www.taekpaideutika.gr/ekp_89-90/pdf/09.pdf. 
  4. «Ιατρικό Λεξικό - Ενσυναίσθηση - iatronet.gr». http://www.iatronet.gr/iatriko-lexiko/ensynaisthisi.html. 
  5. «Γιατί η ενσυναίσθηση του πόνου των άλλων είναι εγκεφαλική λειτουργία - enet.gr». http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=181563. 
  6. «Η νευρολογική βάση της ψυχοπάθειας - onmed.gr». http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh/item/300918-h-neurologiki-vasi-tis-psuchopatheias. 
  7. 7,0 7,1 «Ελληνικές λέξεις με άλλη σημασία στην αγγλική γλώσσα - babiniotis.gr». http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=22&catid=1&apprec=6. 
  8. «ἐμπάθ-εια - Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, at Perseus». http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3D%2334198&redirect=true. 
  9. «Ενσυναίσθηση - simygeias.gr». http://www.simygeias.gr/index.php/articles/themata/psychology/176-ensynaisthisi. 
  10. «Ενσυναίσθηση και εργασιακή εξισορρόπηση - accountancygreece.gr». http://www.accountancygreece.gr/ενσυναίσθηση-και-εργασιακή-εξισορρό/. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]