Συμμετοχή της Πολωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Πολωνία στους
Ολυμπιακούς Αγώνες
Κωδικός ΔΟΕPOL
ΕΟΕΠολωνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Ιστοσελίδαwww.olimpijski.pl (Πολωνικά)
Μετάλλια
Χρυσά
79
Αργυρά
96
Χάλκινα
146
Σύνολο
321
Θερινές εμφανίσεις
Χειμερινές εμφανίσεις ({{{overview}}})

Η Πολωνία συμμετείχε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924 και έκτοτε έχει στείλει αθλητές να αγωνιστούν σε όλες τις διοργανώσεις των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, εκτός από τους Αγώνες του 1984, όταν ήταν μέρος του μποϊκοτάζ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 υπό την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Η Πολωνία έχει επίσης συμμετάσχει σε όλους τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Πολωνοί αθλητές έχουν κερδίσει συνολικά 320 μετάλλια: 79 χρυσά, 96 αργυρά και 145 χάλκινα. Η Πολωνία είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη χώρα σε συνολικά μετάλλια (μετά την Ουγγαρία) από αυτές που δεν έχουν φιλοξενήσει ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πιο επιτυχημένες ομάδες της ήταν η αυτές του ποδοσφαίρου και της πετοσφαίρισης. Η Πολωνία κατέχει την πέμπτη θέση όλων των εποχών στο σύγχρονο πένταθλο, την έβδομη στον στίβο και έχει επίσης επιτυχίες στην άρση βαρών, τις πολεμικές τέχνες και το σκανδιναβικό σκι.

Η Πολωνική Ολυμπιακή Επιτροπή δημιουργήθηκε το 1918 και αναγνωρίστηκε το 1919.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία έκανε επίσημα το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924, ωστόσο, Πολωνοί αθλητές συμμετείχαν σε προηγούμενες εκδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων εκπροσωπώντας άλλα έθνη. Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την Πολωνία (αργυρό) κέρδισαν ποδηλάτες πίστας στο ομαδικό pursuit, οι Φραντσίσεκ Σίμτσικ, Γιαν Γουαζάρσκι, Γιούζεφ Λάνγκε και Τόμας Στανκιέβιτς στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, ενώ το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Πολωνία κέρδισε η αθλήτρια της δισκοβολίας, Χαλίνα Κονοπάτσκα, στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ.[2] Ο πρώτος Πολωνός αθλητής που κέρδισε δύο Ολυμπιακά μετάλλια (αργυρό και χάλκινο) ήταν ο ιππέας Μίχαου Αντονιέβιτς το 1928.

Η Πολωνία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων (32) στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα. Η Πολωνία μποϊκόταρε τους επόμενους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες μαζί με άλλες 13 χώρες του Ανατολικού Μπλοκ ως απάντηση στο μποϊκοτάζ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα από τις Η.Π.Α., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Η πιο επιτυχημένη Πολωνή Ολυμπιονίκης μέχρι σήμερα είναι η Ιρένα Σεβίνσκα, με συνολικά 7 Ολυμπιακά μετάλλια.[3] Με 4 χρυσά μετάλλια, ο Ρόμπερτ Κοζενιόφσκι είναι ο πιο επιτυχημένος Πολωνός Ολυμπιονίκης όσον αφορά τον αριθμό των χρυσών μεταλλίων.[4]

Πίνακες μεταλλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαιοφόροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «History». https://olimpijski.pl/en/pkol/about-us/history/. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 
  2. «Magazyn Olimpijski» (PDF) (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 
  3. «Irena Szewińska. Kim była? Lista rekordów i medali» (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 
  4. «Sukcesy sportowe - Robert Korzeniowski» (στα Πολωνικά). Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]