Συμβουλιακός κομμουνισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Συμβουλιακός Κομμουνισμός είναι μία υπεραριστερή κίνηση με καταγωγή από Γερμανία και Ολλανδία το 1920. Τέτοιο κόμμα ήταν το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Γερμανίας (KAPD ). Ο συμβουλιακός κομμουνισμός τοποθετείται ανάμεσα στον αριστερό μαρξισμό και στον ελευθεριακό σοσιαλισμό.

Το κεντρικό επιχείρημα του Συμβουλίακού Κομμουνισμού, σε αντίθεση με εκείνα της σοσιαλδημοκρατίας και Λενινιστικού Κομμουνισμού, είναι ότι τα συμβούλια της δημοκρατίας των εργαζομένων που προκύπτουν από τα εργοστάσια και οι δήμοι, είναι η φυσική μορφή της ταξική οργάνωσης και κυβερνητικής εξουσίας. Αυτή η άποψη είναι αντίθετη τόσο με τη ρεφορμιστική και την λενινιστική ιδεολογία, όπου τα εργατικά κόμματα συμμετείχαν σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις.

Η βασική αρχή του κομμουνισμού είναι ότι πρέπει η κυβέρνηση και η οικονομία να διαχειρίζονται από τα εργατικά συμβούλια τα οποία απαρτίζονται από αντιπροσώπους που εκλέγονται στο χώρο εργασίας και είναι ανακλητά ανά πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου, οι συμβουλιακοί κομμουνιστές αντιτάχθηκαν στον κρατικό αυταρχικό γραφειοκρατικό σοσιαλισμό. Η ιδέα ενός «επαναστατικού κόμματος» τους βρίσκει αντίθετους, δεδομένου ότι οι συμβουλιακοί κομμουνιστές πιστεύουν ότι μια επανάσταση υπό την ηγεσία ενός κόμματος θα παράγει αναγκαστικά κομματική δικτατορία. Οι συμβουλιακοί κομμουνιστές στηρίζουν τη δημοκρατία του εργαζομένου, επιδιώκοντας να παραχθεί μια ομοσπονδία των εργατικών συμβουλίων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]