Συζήτηση κατηγορίας:Έλληνες πολιτικοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έλληνες πολιτικοί[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ποιοι δικαιούνται την ένταξη τους σε αυτή τη κατηγορία. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν, ελληνική υπηκοότητα ή ελληνική καταγωγή και κατείχαν ή κατέχουν μια θέση ευθύνης δηλαδή οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι γερουσιαστές, οι διορισμένοι νομάρχες και δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι πρόκριτοι (κοτζαμπάσηδες,δημογέροντες κ.λ.π.), οι προέδροι κρατικών οργανισμών, οι γενικοί γραμματείς υπουργείων καθώς και υποψήφοι βουλευτές, δήμαρχοι κ.λ.π.--Eonwe 19:08, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

...Οι Γ.Γ. των κομμάτων, τα μέλη τους... αν συνεχίσεις θα βρεις πως όλοι οι έλληνες κάποια στιγμή στη ζωή τους πέρασαν από κάποιο δημόσιο αξίωμα που του εντάσσει στην κατηγορία. Kassianos 19:17, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Αν και "πολιτικός" τυπικά σημαίνει οποιονδήποτε έχει διεκδικήσει μια θέση σε σώμα αιρετών, νομίζω ότι μπορούμε να σταματήσουμε στους βουλευτές, υπουργους κλπ. Γενικοί γραμματείς και άλλοι μπορεί να είναι απλά στελέχη που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, ενώ δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι (ειδικά στους μικρούς δήμους) τις περισσότερες φορές πλησιάζουν σε αυτό που θα λέγαμε "πολιτευτής" παρά πολιτικός, όταν έχουν μια σχέση με την πολιτική, γιατί αρκετές φορές δεν έχουν καθόλου (πέρα από την κομματική τους τοποθέτηση και τη συμμετοχή σε ένα συνδυασμό ενός ή άλλου κόμματος. Για τους υποψήφιους για αυτά τα αξιώματα νμίζω ισχύουν τα ίδια και σε μεγαλύτερο βαθμό. Γενικά το όριο δεν είναι σαφές, οπότε ας πέσουν ιδέες εγώ γιατί ακόμα δεν έχω περάσει από δημόσιο αξίωμα γμτ; - Badseed απάντηση 23:34, 25 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Για να το ξεκαθαρίσουμε. Υπουργοί, βουλευτές, γερουσιαστές είναι μέσα σίγουρα. Για τους προκρίτους λέω να φτιάξω ειδική κατηγορία αν δεν υπάρχει κάποια ένσταση.--Eonwe 16:21, 27 Νοεμβρίου 2006 (UTC)

Συμμάζεμα κατηγορίας[επεξεργασία κώδικα]

Η κατηγορία έχει φτάσει σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μην είναι πλέον πρακτική. Είναι νομίζω προφανές ότι τα περισσότερα άρθρα που ανήκουν σε αυτή πρέπει να μπουν σε υποκατηγορίες της (υπάρχουσες και νέες) ή να αφαιρεθεί η κατηγορία αυτή από όσα άρθρα βρίσκονται ήδη και σε υποκατηγορίες της. Έχω τη διάθεση να αναλάβω αυτή τη δουλειά, αλλά επειδή μιλάμε για 442 άρθρα θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν αντιρρήσεις επί του συνόλου της πρότασής μου πριν προχωρήσω. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 11:35, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Αρχικά θα έλεγα ότι στους πολιτικούς θα έπρεπε να συμπειλαμβάνουμε όσοι κατείχαν έστω μία από τις παρακάτω ιδιότητες: βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός, πρόεδρος της δημοκρατίας, βασιλιάς(?), αρχηγός κόμματος. Επίσης, θα πρότεινα:

 • στην παρούσα κατηγορία να υπάρχουν μόνο υποκατηγορίες
 • να μετονομαστεί η υποκατηγορία "Πολιτικοί ανά περιοχή" σε "βουλευτές εκλεγμένοι στο νομό <νομός>" αφού το σημαντικό είναι το πού εκλέχτηκαν και όχι από πού κατάγονται. Για παράδειγμα πάρα πολλοί βουλευτές εκλέγονται πχ στην Β' Αθηνών χωρίς να κατάγονται από πόλη αυτής της περιφέρειας. Εδώ όμως δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε επιπλέον διάκριση με βάση και το κόμμα, πχ "βουλευτές εκλεγμένοι με το <κόμμα> στο νομό <νομός>". Μία άλλη βάσιμη διαίρεση νόμιζω οτι θα ήταν κάτι σαν "βουλευτές εκλεγμένοι στις εκλογές <ημερομηνια αναμέτρησης>"
 • να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις υποκατηγορίες "βουλευτές εκλεγμένοι με <όνομα κόμματος>" και να δημιουργηθούν νέες σχετικές κατηγορίες για όσα κόμματα χρειαστεί, παλιά και νέα. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτες επικρατείας
 • να διατηρηθεί η κατηγορία των γερουσιαστών
 • να ενταχτεί εδώ η κατηγορία "'Ελληνες υπουργοί" με τις υποκατ. ανά υπουργείο.
 • να αφαιρεθεί η κατηγορία των δημάρχων αφού δεν πρόκειται για πολιτικούς αν ακολουθήσουμε τον παραπάνω ορισμό ενώ, επίσης, πολλοί δεν επιθυμούν και κάποια συσχέτιση με κόμματα. --cubic[*]star 12:21, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)
Γενικά συμφωνώ με τις περισσότερες προτάσεις, πλην της τελευταίας. Οι δήμαρχοι είναι πολιτικά πρόσωπα, άσχετα με το αν είναι παράλληλα και κομματικά. Αν θέλουμε να περιορίσουμε το ποια πρόσωπα μπαίνουν στην κατηγορία, αυτό νομίζω πρέπει να γίνει σε επίπεδο δημιουργίας άρθρου και όχι ένταξής του στην κατηγορία. Δηλαδή από το στιγμή που το άρθρο για ένα πολιτικό πρόσωπο θεωρείται εγκυκλοπαιδικό και δεν προτείνεται για διαγραφή, θα πρέπει να μπαίνει και στην κατάλληλη υποκατηγορία της εδώ κατηγορίας.
Επίσης θα πρότεινα σε αυτή τη φάση να αποφύγουμε τη δημιουργία υποκατηγοριών ανά ημερομηνία εκλογής. Ήδη η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι σεβαστή και επιπλέον η προτεινόμενη κατηγορία θα αποτελεί παράλληλη κατηγορία της "βουλευτές ανά νομό". Αν βέβαια βρεθούν κι άλλοι εθελοντές μπορεί να προχωρήσει παράλληλα η διαδικασία. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 13:17, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

ΥΓ: Οι υπουργοί είναι ήδη άμεση υποκατηγορία των πολιτικών αλλά απλώς έχουν πάει στην τρίτη σελίδα (άλλος ένας λόγος για να προχωρήσει η αναδιάταξη της κατηγορίας --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 13:21, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Σωστό, δεν είχα δει τους υπουργούς. Πώς θα έβλεπες το ακόλουθο δέντρο; Με αστεράκι οι κατηγορίες που καλό θα είναι να έχουν μόνο υποκατηγορίες και όχι μεμονωμένα ονόματα. Οι άλλες κατηγορίες να δημιουργηθούν μόνο αν υπάρχουν αρκετά ονόματα για τις γεμίσουν. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε παντού το "Έλληνες" από τη στιγμή που ήδη υπάρχει στον τίτλο της μητρικής. (Τί λέω; πώς θα τους ξεχωρίζουμε; άρα το θέλουμε το "Έλληνες" όχι σε όλα πάντως. Έκανα διορθώσεις) Ούτως ή άλλως αν συμφωνήσουμε σε μία δομή είναι εύκολο να την μεταφέρουμε και σε πολιτικά συστήματα άλλων χωρών χωρίς πολλές αλλαγές. Τέλος, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν τα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης είναι πολιτικοί, αλλά αν υπάρξει γενικότερη συμφωνία θα τη ακολουθήσω. --cubic[*]star 14:10, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Έλληνες πολιτικοί*
 Έλληνες αρχηγοί κομμάτων
 Έλληνες βουλευτές*
  Έλληνες βουλευτές ανά περιφέρεια*
   Βουλευτές εκλεγμένοι στην εκλογική περιφέρεια <περιφέρεια>
  Έλληνες βουλευτές επικρατείας
  Έλληνες βουλευτές ανά κόμμα*
   Βουλευτές εκλεγμένοι με <κόμμα>
 Έλληνες γερουσιαστές
 Έλληνες δήμαρχοι*
  Έλληνες δήμαρχοι ανά πόλη*
   Δήμαρχοι <πόλη>
 Έλληνες ευρωβουλευτές*
  Έλληνες ευρωβουλευτές ανά κόμμα*
   Ευρωβουλευτές εκλεγμένοι με <κόμμα>
 Έλληνες νομάρχες*
  Έλληνες νομάρχες ανά νομό*
   Νομάρχες <όνομα νομού>
 Έλληνες πρωθυπουργοί
 Έλληνες πρόεδροι της Δημοκρατίας
 Έλληνες υπουργοί*
  Έλληνες υπουργοί ανά υπουργείο*
   Έλληνες υπουργοί <όνομα υπουργείου>
 Έλληνες υφυπουργοί*
  Έλληνες υφυπουργοί ανά υπουργείο*
   Έλληνες υφυπουργοί <όνομα υπουργείου>


 • Σωστός ! Πολυ καλη προταση --✻tony esopi λέγε 14:11, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Γενικά συμφωνώ, εκτός από τις κατηγορίες Έλληνες υφυπουργοί ανά υπουργείο και Έλληνες υφυπουργοί ανά υπουργείο. Εφόσον τόσο αυτές όσο και οι υπερκατηγορίες τους δεν θα έχουν μεμονωμένα άρθρα, νομίζω πως δεν χρειάζονται και πως θα μπορούσαμε να έχουμε την απλούστερη δομή:

 Έλληνες υπουργοί*
   Έλληνες υπουργοί <όνομα υπουργείου>
 Έλληνες υφυπουργοί*
   Έλληνες υφυπουργοί <όνομα υπουργείου>

Εκτός βέβαια κι αν υπάρξουν άλλες υποκατηγορίες των κατηγοριών Έλληνες υπουργοί και Έλληνες υφυπουργοί, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια σημαντική προς το παρόν και γενικά ίσως είναι καλύτερα να προσθέσουμε το συγκεκριμένο επίπεδο όταν παραστεί η ανάγκη. Όσο για τους δημάρχους αναφέρω επικουρικά πως σε Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική και Ιταλική Βικιπαίδεια οι σχετικές κατηγορίες ανήκουν στην κατηγορία Πολιτικοί. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 15:08, 30 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Προτείνω επίσης το Βουλευτές εκλεγμένοι στην εκλογική περιφέρεια <περιφέρεια> για χάριν συντομίας να γίνει απλά Βουλευτές <περιφέρειας>. Πρόσθεσα επίσης μια υποκατηγορία στην Έλληνες αρχηγοί κομμάτων. Τελικά δηλαδή η δομή που προτείνω είναι η εξής:

Έλληνες πολιτικοί*
 Έλληνες αρχηγοί κομμάτων
  Αρχηγοί του <κόμμα>
 Έλληνες βουλευτές*
  Έλληνες βουλευτές ανά περιφέρεια*
   Βουλευτές <περιφέρειας>
  Έλληνες βουλευτές επικρατείας
  Έλληνες βουλευτές ανά κόμμα*
   Βουλευτές εκλεγμένοι με <κόμμα>
 Έλληνες γερουσιαστές
 Έλληνες δήμαρχοι*
  Έλληνες δήμαρχοι ανά πόλη*
   Δήμαρχοι <πόλη>
 Έλληνες ευρωβουλευτές*
  Έλληνες ευρωβουλευτές ανά κόμμα*
   Ευρωβουλευτές εκλεγμένοι με <κόμμα>
 Έλληνες νομάρχες*
  Έλληνες νομάρχες ανά νομό*
   Νομάρχες <όνομα νομού>
 Έλληνες πρωθυπουργοί
 Έλληνες πρόεδροι της Δημοκρατίας
 Έλληνες υπουργοί*
   Έλληνες υπουργοί <όνομα υπουργείου>
 Έλληνες υφυπουργοί*
   Έλληνες υφυπουργοί <όνομα υπουργείου>

--Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 00:26, 4 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Συμφωνώ με την πρόταση και θα δω πως να βοηθήσω αρχίζοντας από το τέλος του καταλόγου. --cubic[*]star 07:27, 4 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Μόλις διαπίστωσα ότι έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με τους υπουργούς που δεν το πρόσεξα χθες βράδυ λόγω ώρας και κούρασης. Οι υπάρχουσες κατηγορίες έχουν τη μορφή Υπουργοί της Ελλάδας και Υπουργοί <υπουργείου> της Ελλάδας, αντί για Έλληνες υπουργοί και Έλληνες υπουργοί <υπουργείου>. Το ιδανικό θα ήταν να αλλάξουν για ομοιομορφία με τις υπόλοιπες κατηγορίες, όμως αυτό θα αυξήσει κατά πολύ την ήδη ογκώδη δουλειά που πρέπει να γίνει. Προτείνω λοιπόν να το αφήσουμε έτσι το συγκεκριμένο κομμάτι, εκτός κι αν μπορεί να γίνει αλλαγή γρήγορα με κάποιο bot. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 08:42, 4 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Οκ, έκανα αίτηση για αλλαγή των κατηγοριών μέσω bot (ευχαριστώ Kostisl), οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία και χρήση των νέων κατηγοριών. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 09:44, 4 Νοεμβρίου 2008 (UTC)


Μας είχαν ξεφύγει και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές. Τους έβαλα στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά ίσως ανήκουν στους Έλληνες βουλευτές. Κλίνω πάντως προς την πρώτη μου επιλογή, καθώς οι ευρωβουλευτές είναι πλήρως ανεξάρτητοι (πλην κομματικών δεσμών) από τους "ντόπιους" βουλευτές. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 19:19, 10 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Τους αναπληρωτές υπουργούς που τους βάζουμε; --Egmontaz συζήτηση 10:33, 3 Μαΐου 2009 (UTC)

Αν δεν κάνω λάθος, οι αναπληρωτές υπουργοί τυπικά έχουν θέση υπουργού, άσχετα από το αν στην πράξη πολλοί εκτελούν καθήκοντα υφυπουργού. Π.χ. η Πετραλιά ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ουσιαστικά είναι υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο Μαρκογιαννάκης ως αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, ουσιαστικά είναι υφυπουργός Δημόσιας Τάξης. Κατά συνέπεια αν είναι λίγοι θα πρότεινα να μπουν στην Κατηγορία:Έλληνες υπουργοί, αλλά λογικά θα μαζευτούν αρκετοί για να έχουν δική τους κατηγορία, οπότε θα πρότεινα να τους βάλουμε στο ίδιο επίπεδο με υπουργούς και υφυπουργούς. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 06:34, 4 Μαΐου 2009 (UTC)

Με μπέρδεψες! Και εγώ αυτό σκέφτηκα, ότι δηλ ως αναπληρωτές έστω και για μία μέρα θα εκτέλεσαν χρέη υπουργού άρα θα μάλλον στους υπουργούς κλίνω, το άλλο που λες είναι ουσιαστικά σωστό αλλά τυπικά είναι παραπάνω από υφυπουργοί οπότε διστάζω λίγο, μήπως μια κατηγορία καλύτερα να τελειώνουμε;--Egmontaz συζήτηση 09:45, 4 Μαΐου 2009 (UTC)
Ναι, φτιάξε την κατηγορία, στην πορεία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν αρκετά άρθρα για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 17:55, 4 Μαΐου 2009 (UTC)

Μετονομασίες Κατηγοριών Πολιτικών[επεξεργασία κώδικα]

1. Στην Κατηγορία Έλληνες Πολιτικοί να μετονομαστούν όλες οι κατηγορίες «Έλληνες ΧΥΖ» σε «ΧΥΖ της Ελλάδας». Είναι πιο σαφές έτσι ότι π.χ. πρόκειται για Βουλευτές της Ελλάδας (δηλ της Βουλής των Ελλήνων) και όχι για κάποιον Έλληνα Ομογενή Βουλευτή του Καναδά και με το ίδιο σκεπτικό για όλα, υπουργεία, υφυπουργία, αρχηγοί κομμάτων, ευρωβουλευτές κτλ. (όπως πολύ σωστά έχουμε Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και όχι Έλληνες Πρωθυπουργοί). Άν δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση νομίζω ότι μπορώ να κάνω τις αλλαγές με την υπηρέτριά μου.

2. Το αυτό και για τις τοπικές υποκατηγορίες από Αχαιοί, Αιτωλοακάρνανες, Κρήτες κτλ σε Πολιτικοί από την Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη κτλ. Το θέτω ξεχωριστά αυτό γιατί έχω την δεύτερη πρόταση να μείνουν ως έχουν αλλά η μητρική τους κατηγορία να μετονομαστεί σε Τοπικοί πολιτικοί ανά περιοχή και να μπαίνουν εκεί μόνο αυτοί που είχαν τοπική πολιτική δράση και όχι γενικώς όσοι κατάγονταν από εκεί (όσοι δηλαδή ήταν μέχρι και βουλευτές στην ζωή τους και δεν κατείχαν ποτέ ανώτερο αξίωμα ή δεν είχαν πανελλήνιας εμβέλειας δράση. Το δεύτερο το θεωρώ πιο ορθό εγκυκλοπαιδικώς γιατί η κατηγοριοποίηση κατά καταγωγή ενέχει εν γένει σοβαρή μη σημαντικότητα ή/και POV--Egmontaz συζήτηση 08:14, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Η υπηρέτριά σου έχει τις ευλογίες μου, αλλά μην τα μπερδεύεις όλα τα θέματα. Αυτή τη στιγμή, οι προτάσεις σου είναι:

1. «ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί) της Ελλάδας» αντί «Έλληνες ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί)»

2. «ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί) της ΖΨΩ (Κρήτης, Πιερίας)» αντί «ΖΨΩ (Κρητικοί, Πιερείς) ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί)»

Την άλλη την ιδέα σου, μην την μπλέκουμε, ας τη συζητήσουμε μετά τις μετονομασίες.--Focal Point 09:01, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Ναι για το πρώτο, Όχι για το δεύτερο. ΧΥΖ της Κρήτης είναι ισοδύναμο (και μάλιστα πιο ξεκάθαρο) με το Κρήτες ΧΥΖ, η πρόταση είναι ΧΥΖ από την Κρήτη (και αυτό είναι το τρέχον κριτήριο άλλωστε, ότι είναι από την Κρήτη και όχι απλώς και μόνο της Κρήτης ή Κρήτες) Και ΟΚ, το άλλο που λέω ας το αφήσουμε για μετά την μετονομασία αν είναι να μπερδευτούμε--Egmontaz συζήτηση 09:07, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Ρε παληκάρια έγινε συζήτηση για τη δομή της κατηγορίας και ολόκληρη ιστορία για να τα πάμε από το «ΧΥΖ της Ελλάδας» σε «Έλληνες ΧΥΖ». Θα τα ξαναπάμε πίσω τώρα; - Badseed απάντηση 19:18, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Ε καλά όχι και συζήτηση, μονόλογο του Φερένγκι βλέπω (ΟΚ, χωρίς αντίρρηση από άλλον), με δικαιολογία "το ιδανικό θα ήταν να αλλάξουν για ομοιομορφία με τις υπόλοιπες κατηγορίες", ενώ οι "υπάρχουσες κατηγορίες (είχαν) τη μορφή Υπουργοί της Ελλάδας και Υπουργοί <υπουργείου> της Ελλάδας, αντί για Έλληνες υπουργοί και Έλληνες υπουργοί <υπουργείου>". Ίσως και ο ίδιος ο Φερένγκι, βλέποντας την παρούσα συζήτηση, να το ξανασκεφτεί. Σε κάθε περίπτωση, προτείνω η παρούσα συζήτηση να μετακινηθεί εκεί.--Focal Point 19:44, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Επιπλέον με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνομαι ότι η πρόταση του Egmontaz είναι:

1. «ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί) της Ελλάδας» αντί «Έλληνες ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί)»

 • Συμφωνώ --Focal Point 19:44, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

2. «ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί) από την ΖΨΩ (Κρήτη, Πιερία)» αντί «ΖΨΩ (Κρητικοί, Πιερείς) ΧΥΖ (πολιτικοί, βουλευτές, πρωθυπουργοί)»

 • Συμφωνώ --Focal Point 19:44, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Δεν είναι ωραίο να την απαξιώνεις έτσι, διότι συμμετείχαν και άλλοι χρήστες και αν θυμάμαι καλά είχε γίνει και στην αγορά συζήτηση κάλεσμα ή κάτι ανάλογο. Για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με τη δομή μιας κατηγορίας. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι όμως ούτε οι προαποφασισμένες δομές κατηγορίας πρόκειται να μας γλυτώσουν ποτέ απ' το πινγκ-πονγκ κατηγοριών, οπότε χαίρε βάθος αμέτρητο. Εγώ λέω να τις αφήσουμε εκεί που είναι. Τσίριος - Badseed απάντηση 19:59, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Δεν είχα σκοπό να απαξιώσω τη συζήτηση, λάθος μου αν το εξέλαβες έτσι. Απλώς νομίζω ότι το ζήτημα (Έλληνες/ της Ελλάδας) δεν είχε εξεταστεί με αυτή τη σκοπιά γιατί άλλος ήταν ο σκοπός της συζήτησης (η δομή της κατηγορίας). Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό καλώς συζητείται τώρα και βέβαια δεκτή η κάθε άποψη. Τσίροι και σαρδέλες.--Focal Point 20:10, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Α.. και για να δώσω και λίγο δίκιο στον Badseed: Για να εκλέγονται στην Ελλάδα όλοι αυτοί, ε.... Έλληνες θα είναι. Δε θυμάμαι να έχουν δικαίωμα στο εκλέγεσθαι αλλοδαποί. --Focal Point 20:12, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Έχουν δικαίωμα στο εκλέγεσθαι όλοι οι Έλληνες πολίτες άσχετα με την καταγωγή τους. Συνεπώς μπορεί να υπήρχαν ή υπάρξουν και Τούρκοι, Αλβανοί, Εβραίοι ή Γεωργιανοί βουλευτές της Ελλάδας. Οπότε θα πρέπει να γίνεται κάπως ξεκάθαρο στις κατηγορίες ότι το Έλληνες αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες και όχι Έλληνες στην καταγωγή. --Geraki ΣΜ 08:13, 4 Μαΐου 2009 (UTC)


Καλά ας το αφήσουμε τότε, άλλωστε προέχει πρώτα 100% η τακτοποίησή της, μόλις τελειώσει μπορώ να επανέλθω. Επί τη ευκαιρία να πώ ότι η δουλειά του Φερένγκι και όποιου άλλου σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να είναι παράδειγμα και για τις υπόλοιπες, και σε καμία περίπτωση δεν θα την απαξίωνα. Έχω απλώς την εντύπωση ότι άπαξ και υπάρχουν οι κατηγορίες το να αλλάξει απλώς η ταμπέλα τους δεν είναι μεγάλη υπόθεση, για την αλλαγή δομής (που όντως είναι μεγάλη υπόθεση) μίλησα μόνο στην υποκατηγορία «Έλληνες πολιτικοί ανά περιοχή» (που δεν φαίνεται και στο τελικό πλάνο άλλωστε), δεν έχω καμία ένσταση στην υπόλοιπη δομή, ίσα ίσα θα μπορούσε να είναι κάλλιστα κατηγορία πρότυπο για όλες τις κατηγορίες πολιτικών κρατών και οι προτάσεις έγιναν στο πνεύμα την παλαιότερης συζήτησης [1] που καθώς κατάλαβα είχε αρκέτές συμφωνίες (και διαφωνίες φυσικά για αυτό συζήτηση και όχι πράξη) και η αφορμή ήταν η κατηγορία Ήλείοι Πολιτικοί που είδα στον Σημίτη και μου φάνηκε εντελώς άκυρη καθώς προσωπικά με παραπέμπει πρώτα σε δράση στην Ηλεία και όχι σε καταγωγή. Στο (Έλληνες/της Ελλάδος) δεν είναι λάθος το ένα σωστό το άλλο προφανώς, απλά το της Ελλάδας για λόγους που εξήγησα μου φαίνεται πιο σωστό και ξεκάθαρο, αλλά φυσικά όσο υπάρχουν 300+ ατακτοποίητοι προφανώς δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Τώρα που τέλειωσε η απεργία ξανά στη δουλειά :) --Egmontaz συζήτηση 22:36, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Symbol opinion vote.svg Σχόλιο Στέκουν και τα δύο. Συμφωνώ με το επιχείρημα ότι το "Έλληνες" μπορεί να παραπέμψει σε βουλευτές π.χ. ομογενείς. Άλλωστε επικρατεί και η τάση να χρησιμοποιούμε τη γενική σε άρθρα για πολιτικούς χωρών, γιατί συν τοις άλλοις σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο ή το Μάλι παρουσιάζουν δυσκολίες να βγάλουμε εθνικά ονόματα: για να σκεφτούμε: Κατηγορία:Μπουρκιναφασινοί πολιτικοί, Κατηγορία:Παλαουανοί πολιτικοί, Κατηγορία:Μαλινέζοι πολιτικοί? Χμμμμ.... Δεν ακούγεται καλά στο αυτί, πόσο μάλλον να φαίνεται στο μάτι... ----Lemur12 να΄στε καλά 23:11, 1 Μαΐου 2009 (UTC)

Υπερκατηγοριοποίηση[επεξεργασία κώδικα]

Στο Κώστας Τζαβάρας εφόσον έχει την κατηγορία «Βουλευτές Ηλείας» που είναι υποκατηγορία και του «Ήλειοι πολιτικοί» αφαίρεσα το «Ήλειοι πολιτικοί» καθώς δεν βλέπω λόγο να υπάρχουν και τα δύο, αν δεν υπάρχει αντίρρηση θα συνεχίσω έτσι. --Egmontaz συζήτηση 23:05, 1 Μαΐου 2009 (UTC) Άλλο θέμα

Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος. Ο Ιωάννης Πεσμαζόγλου ήταν μεν βουλευτής Ηλείας, δεν ήταν όμως Ηλείος. Άρα θεωρητικώς και τα δύο πρέπει να παραμείνουν στην περίπτωση Τζαβάρα.--Diu 00:08, 2 Μαΐου 2009 (UTC)

Ερώτημα[επεξεργασία κώδικα]

Κάποιοι που αναφέρονται ως πολιτικοί αλλά χωρίς να έχουν λάβει δημόσιο αξίωμα (πολιτικού προσώπου), τι τους κάνουμε; --Focal Point 12:55, 29 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Δεν είναι απαραίτητη η εκλογή σε δημόσιο αξίωμα για είναι κάποιος "πολιτικός". Σκέψου τον Τσίπρα ως πρόεδρο του Συνασπισμού από το 2008 πριν εκλεγεί βουλευτής το 2009. Ήταν ή δεν ήταν πολιτικός; -geraki talk 12:59, 29 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Δε θεωρώ απαραίτητη την εκλογή σε δημόσιο αξίωμα για είναι κάποιος πολιτικός. Το ερώτημά μου ήταν (και είναι) «τι τους κάνουμε;» Δηλαδή τους αφήνουμε στην κατηγορία αυτή ή τους βάζουμε σε κάποια άλλη υποκατηγορία (της οποίας δεν μπορώ να φανταστώ το όνομα); --Focal Point 15:43, 29 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Μια χαρά είναι σ'αυτή την κατηγορία. -geraki talk 15:53, 29 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Η κατηγορία θα μπορούσε να λέγεται "Μη εκλεγμένοι Έλληνες πολιτικοί" ή κάτι παρόμοιο, συμφωνώ όμως με το geraki ότι δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία της. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 10:26, 30 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Προφανώς και εγώ δε τη θεωρώ 100% απαραίτητη, αλλιώς θα την έφτιαχνα χωρίς να το συζητήσω. Το συζητώ εδώ γιατί κάτι δε μου ταιριάζει: Αφενός προτρέπουμε να μπαίνουν τα άρθρα σε υποκατηγορίες, αφετέρου, δεν υπάρχει κατηγορία για τις «Άλλες» περίπτωση, μένει λοιπόν η κεντρική κατηγορία να έχει κατηγοριοποιημένους τους λιγότερο σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς. Σεν έχω λύση, αλλά κάτι δε μου αρέσει. --Focal Point 10:41, 30 Δεκεμβρίου 2011 (UTC)

Αστεία παρατήρηση[επεξεργασία κώδικα]

Όταν αναζητείς τη λέξη "καραγκιόζηδες" στο google search, ένα από τα αποτελέσματα της πρώτης σελίδας είναι η Κατηγορία: Έλληνες πολιτικοί VJSC263IO (συζήτηση) 09:18, 14 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)